Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα σεισμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΙΓΟΥΡΑ, Η ΦΥΣΗ έδειξε την πιο άγρια εκδοχή της με τον απίστευτου μεγέθους σεισμό στην Ινδονησία. Το ίδιο, όμως, έδειξαν και οι «σύγχρονες» κοινωνίες μας. Γιατί βέβαια τα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα, αν δεν κατοικούσαν σε παραγκουπόλεις κι αν υπήρχαν τα ανάλογα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, όπως και οι ανάλογοι μηχανισμοί και σχέδια έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης των φαινομένων του τύπου τσουνάμι.

Κι επειδή πολλοί ανησυχούν για τις συνολικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καταστροφής και το ενδεχόμενο να επηρεάσει και την Ελλάδα, ας αναλογιστούν ότι για μια ακόμη χρονιά ελάχιστα ήταν τα κονδύλια της αντισεισμικής προστασίας που διατέθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ, που μπορούν από τώρα να αντιμετωπίζουν το επερχόμενο 2005 και τις υπόλοιπες χρόνιες με μεγάλη αισιοδοξία. Οπως καταλαβαίνετε, ούτε για τους μισθωτούς μιλάμε, ούτε για τους συνταξιούχους. Στους ...μεγαλο-κατασκευαστές αναφερόμαστε.

Μόλις τα ...10 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα έργα που προτίθεται να προωθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με χρηματοδότηση του Δ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ένα τέτοιο ποσό δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Φυσικά, πολλοί θα είναι αυτοί που θα «διαγκωνιστούν» για το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, όπως όμως έχουμε διδαχθεί τόσα χρόνια, τελικά όλοι βολεύονται, έστω κι αν κάποιοι θα δηλώνουν παραπονεμένοι και ανικανοποίητοι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον φορολογούμενο Ελληνα, είναι «πάντα εδώ», εφόσον το έργο θα χρειαστεί πρόσθετους πόρους και πανωπροίκια, ενώ η λύση της αυτοχρηματοδότησης (δηλαδή διόδια κάθε είδους) είναι πάντα διαθέσιμη.

Βεβαίως, θα δημιουργηθούν (όπως μας λένε) και θέσεις εργασίας. Αυτά, όμως, ας τα εξηγήσουν καλύτερα στους εργαζόμενους της περιφερειακής του Βόλου και σε όσους άλλους ακόμη περιμένουν να πληρωθούν από «υπεύθυνους» εργολάβους.

ΣΤΟ ΜΙΣΟ του περσινού επιπέδου βρέθηκε η χριστουγεννιάτικη αγορά, διαμαρτύρονται οι έμποροι και πιο πριν από αυτούς διαμαρτύρονται οι καταναλωτές (έστω κι αν αυτό δεν καταγράφεται πουθενά). Δεν είναι μόνον οι τιμές τσιμπημένες είναι, βλέπετε, και οι μισθοί εντελώς ανεπαρκείς.

Το περίφημο «δώρο» των Χριστουγέννων όλοι γνωρίζουμε ότι έχει την εξής μαγική ιδιότητα: Να εξαφανίζεται λίγες μέρες μετά, αφού το παραλάβει ο μέσος μισθωτός. Πόσα πια να «μπαλώσει» ένας έξτρα μισθός;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ