Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με το «καλημέρα» γκρίνιες...

Δεν πρόλαβε να συγκροτηθεί η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και άρχισαν ήδη οι αντιπαραθέσεις. Αφορμή στάθηκε η κατανομή των αρμοδιοτήτων στα πλαίσιά της, με τις πλέον σημαντικές να κατοχυρώνονται υπέρ του «αριστερού ρεύματος». Τα μέλη της ΠΓ τα οποία προέρχονται από τις τάσεις που μειοψήφησαν στο συνέδριο διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να ανεχτούν τη μονοπώληση των κρίσιμων τομέων από το «ρεύμα» και εξετάζουν τη στάση που θα κρατήσουν στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η κατανομή των αρμοδιοτήτων, αν δεν αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός. Σημειώνεται εδώ ότι εξαιτίας των διαφωνιών η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ αρκέστηκε στο να αναθέσει στον Νίκο Χουντή το ρόλο του συντονιστή, που προ του συνεδρίου κατείχε ο Στ. Πιτσιόρλας. Παράπονα όμως διατυπώθηκαν και για τη μη συμμετοχή βουλευτών στην ΠΓ, καθώς διατυπώνεται η άποψη ότι θα δυσκολέψει την επικοινωνία με την κοινοβουλευτική ομάδα και τον μεταξύ τους συντονισμό.

Πάντως, όλα δείχνουν πως απέναντι στο κυρίαρχο «αριστερό ρεύμα» διαμορφώνεται μια νέα και αποφασισμένη εσωκομματική αντιπολίτευση, συγκροτούμενη από στελέχη προερχόμενα από την «Παρέμβαση» (Μ. Σαμπατακάκης και Σπ. Λυκούδης), αλλά και από την «Ανανεωτική Συσπείρωση». Ωστόσο, τα πρώτα παρατράγουδα δε σηματοδοτούν τη λήξη της περιόδου χάριτος που απολαμβάνει ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος. Οι μειοψηφούσες τάσεις εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής κυρίως σε ό,τι αφορά σε κεντρικές πολιτικές επιλογές, όπως αυτές των συνεργασιών και συμμαχιών. Από την πλευρά του και ο Αλ. Αλαβάνος κάθε άλλο παρά την πρόκληση σύγκρουσης επιθυμεί. Ετσι είναι πιθανό η κόντρα που προέκυψε με αφορμή την κατανομή αρμοδιοτήτων να λήξει χωρίς περαιτέρω εντάσεις, με αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται η στάση της μειοψηφίας σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η Γραμματεία συνεδριάζει αύριο παρουσία του Αλ. Αλαβάνου, που επιδιώκει πάση θυσία σ' αυτή τη φάση να ενισχύσει το «αριστερό» προφίλ του Συνασπισμού, αλλά και σε ό,τι αφορά στις προτάσεις συνεργασίας που με αυξανόμενη συχνότητα απευθύνουν προς τον ΣΥΝ στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τυχόν μονομέρεια από τη νέα ηγεσία είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσει και θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντεγκλήσεων.

Οι διαθέσεις της πλειοψηφίας αποτυπώνονται και στην επιδίωξή της για αλλαγή ορισμένων «χαρτοφυλακίων». Για παράδειγμα, ο τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έως τώρα είχε ο Σπ. Λυκούδης, φαίνεται να περνάει στα χέρια του Αλ. Φλαμπουράρη («αριστερό ρεύμα»). Ενδεχομένως η νέα ηγεσία του ΣΥΝ, για λόγους εντυπωσιασμού, να θελήσει να περιορίσει το εύρος των συνεργασιών στην ΤΑ με το ΠΑΣΟΚ. Πράγμα διόλου εύκολο, όχι μόνο γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα βρει αντίθετα κορυφαία στελέχη του, αλλά και γιατί οι επί σειρά ετών επιλογές του ΣΥΝ σ' αυτό το πεδίο έχουν διαμορφώσει συνείδηση και έχουν παγιώσει μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη σε επίπεδο «τοπικών κοινωνιών».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι με βάση τους μέχρι πρότινος σχεδιασμούς οι πλέον σημαντικοί τομείς δουλιάς ανατίθενται σε στελέχη του «ρεύματος», π.χ., εξωτερική πολιτική, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Γραφείο Τύπου, συνδικαλιστικό κίνημα, οικονομική και κοινωνική πολιτική κ.ά. Τα στελέχη της μειοψηφίας περιορίζονται σε τομείς όπως Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, Φόρουμ, Υγεία, Παιδεία, δημόσια διοίκηση, ναρκωτικά, οικολογία και ποιότητα ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλύπτονται οι εγγενείς αντιφάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (2010-05-16 00:00:00.0)
Προς έκτακτο συνέδριο εν μέσω αντεγκλήσεων (2010-02-02 00:00:00.0)
Πρόσθεσε νέα «μέτωπα» στην αντιπαράθεση (2009-12-01 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της προεδρολογίας (2007-12-05 00:00:00.0)
Ενταση μεταξύ προέδρου και «αριστερού ρεύματος» (2006-03-14 00:00:00.0)
Κυρίαρχο το «ρεύμα » και στην ΠΓ του ΣΥΝ (2004-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ