Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΠ
Αποφασιστικό άνοιγμα στους χώρους δουλιάς

Η κατάκτηση ενιαίας αντίληψης για το πώς προωθείται η στρατηγική του ΚΚΕ, πως τα σημερινά καθήκοντα, στόχοι, πλάνα, ωριμάζουν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για τη λύση των σημερινών προβλημάτων στην κατεύθυνση και στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης στη Συνδιάσκεψη της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξαν με τη συνένωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας με τις οργανώσεις της Υγείας και Εκπαιδευτικών, καθώς όπως εκτιμήθηκε σε αυτή τη φάση η συγκέντρωση της καθοδήγησης των βασικών εργασιακών χώρων θα βοηθήσει την πολιτική ιδεολογική δράση των κομματικών δυνάμεων στα βασικά μέτωπα πάλης.

Η Αχτίδα, όπως τονίστηκε και εισηγητικά, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα συνέβαλε στην ανοδική πορεία του Κόμματος στα πλαίσια της Κομματικής Οργάνωσης του Πειραιά. Τα θετικά βήματα που έγιναν στη δράση της Αχτίδας όχι μόνο ανεβάζουν τις ευθύνες, με βάση τις σημερινές απαιτήσεις, αλλά επιτρέπουν να κατανοηθούν καλύτερα τα προβλήματα και πιο ώριμα να βοηθήσει να οδηγηθούν στη λύση τους.

Αρκετά βήματα έγιναν για τη διαμόρφωση των θέσεων στα γενικότερα προβλήματα, αλλά και στους κλάδους που καλύπτει η ίδια, όπως για παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά και η θέση για Δημόσιο Οργανισμό υπέρ των λαϊκών αναγκών ενάντια στη σημερινή πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων. Στο μαζικό κίνημα, η αχτίδα εκτίμησε σημαντικά βήματα. Μάλιστα, ως θετικά παραδείγματα κρίθηκαν η δουλιά στους εργαζόμενους των ελαιουργοσαπουνοποιείων και τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, χώροι που δεν υπήρχε πριν παρέμβαση. Οι αντιπρόσωποι της Αχτίδας μετέφεραν τη θετική εμπειρία από τη δράση στους χώρους ευθύνης τους, αλλά και εντόπισαν αδυναμίες και προβλήματα στη συνδικαλιστική δουλιά τους, αλλά και στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του κόμματος. Ως επιτακτική ανάγκη κρίθηκε το ακόμα μεγαλύτερο ιδεολογικό ατσάλωμα μελών και στελεχών, αλλά και η αλλαγή στους ρυθμούς δουλιάς. Η κατάκτηση σταθερού προσανατολισμού συνδικαλιστικής και πολιτικής δουλιάς, ώστε να απεγκλωβίζονται εργαζόμενοι από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να γίνεται αισθητή η συσπείρωση και διεύρυνση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Αχτίδα προσανατολίζει πιο αποφασιστικά τη δουλιά της στη μαζικοποίηση των σωματείων στους κλάδους της, με νέες εγγραφές. Η παρέμβαση στους ήδη υπάρχοντες, αλλά και σε νέους χώρους δουλιάς, στους οικοδόμους, στους νέους μετανάστες, στους μεταλλεργάτες, στους εμποροϋπαλλήλους, στους επισιτιστές, στον ιματισμό, στο δέρμα, στα ελαιουργοσαπουνοποιεία και σε άλλους χώρους. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των συσχετισμών των δυνάμεων, στην ανάπτυξη των αγώνων και κυρίως στην αναζωογόνηση της λειτουργίας των σωματείων. Βασική προϋπόθεση επίσης της δουλιάς αποτελεί η προβολή και η ζύμωση συνολικά του πλαισίου διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ από όλες τις δυνάμεις μας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δουλιά της Αχτίδας στη νεολαία, που όπως σημειώνεται και εισηγητικά αποτελεί ειδικό στόχο μιας πρωτοφανούς εκστρατείας ιδεολογικής - κοσμοθεωρητικής χειραγώγησης, ενσωμάτωσης στα σύγχρονα στερεότυπα του κεφαλαίου.

Η Ελένη Μπέλου, μιλώντας στη συνδιάσκεψη, επισήμανε ότι αναπτύχτηκε ένας προβληματισμός στο θέμα και το πνεύμα των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η Αχτίδα και οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης να ανταποκρίνονται στη δουλιά, με βάση το πρόγραμμα του Κόμματος, δουλιά που πρέπει να αναδεικνύει και να προσανατολίζει στο στόχο για τη λαϊκή εξουσία. «Υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να αξιοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα η δουλιά, όπως είπε, της ΚΟΒ αποτελεί κομβικό ζήτημα για το Κόμμα. Μπαίνει σήμερα επιτακτικά ως ζητούμενο η δράση και η καθοδήγηση της ΚΟΒ, να έχει τέτοιο περιεχόμενο, ώστε να μπαίνει όλη η ΚΟΒ στην κατεύθυνση ωρίμανσης της σκέψης, με βάση τους στόχους μας. «Η δράση της ΚΟΒ, η καθοδήγησή της να είναι τέτοια ώστε να αναπτύσσονται οι αγώνες και μέσα από τους αγώνες να μπολιάζεται το ζήτημα για την αναγκαιότητα αλλαγής των συσχετισμών στην κατεύθυνση μιας άλλης εξουσίας», υπογράμμισε. Για παράδειγμα «πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της ανεργίας, της ακρίβειας, της απασχόλησης στην καθημερινή μας δουλιά, τα αντιμετωπίζουμε ως πολιτικά ζητήματα;», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, του ταξικού προσανατολισμού μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να πρωτοστατήσει, να παίξει πρωτοπόρο ρόλο, ώστε να δημιουργηθούν συσπειρώσεις σε κοινή δράση και με κοινές μορφές πάλης με άλλα λαϊκά στρώματα για τα μεγάλα ζητήματα όπως αυτά της απασχόλησης, της ακρίβειας, της Υγείας και της Παιδείας.

Καταλήγοντας η Ε. Μπέλλου σημείωσε πως «είναι σημαντικό σήμερα να "ιδεολογικοποιηθεί" η καθοδηγητική μας δουλιά και η λειτουργία της ΚΟΒ. Μόνο έτσι μπορείς πραγματικά να αναβαθμιστείς πολιτικά και να συνδυάζεις την πολιτική ιδεολογική και μαζική δράση. Η Αχτίδα μπορεί και πρέπει να δώσει πείρα για όλο το Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ