Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποφασίζει και διατάζει ο ΣΕΒ

Η «έκθεση Κοκ» αποτέλεσε αφορμή για το ΣΕΒ να επαναλάβει επιτακτικά τα αιτήματα του ελληνικού κεφαλαίου προς την κυβέρνηση. Οι Ελληνες βιομήχανοι έχουν πολλάκις εκφραστεί για το ποια μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και να διατηρηθεί η ανοδική πορεία των κερδών τους. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, η συρρίκνωση έως και κατάργηση του «μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, αποτελούν στρατηγικούς στόχους για το κεφάλαιο, οι οποίοι, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, αποτυπώνονται σε όλα τα θεσμικά μέτρα, που προώθησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Με αφορμή τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Λισαβόνας, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο απαιτεί την ένταση της αντεργατικής πολιτικής, στη βάση όσων οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναποφάσισαν στις αρχές της δεκαετίας και με ορίζοντα το 2010. Την πενταετία που έρχεται, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα γίνουν τα θύματα μιας νέας ολομέτωπης επέλασης στα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ο βαθιά ταξικός προϋπολογισμός, το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η αναδιάρθρωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως τελευταία οι εξελίξεις στους τραπεζοϋπαλλήλους, αποτελούν μερικά μόνον από τα «προεόρτια» των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι έχουν, ήδη, δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική της Λισαβόνας και στα όσα οι βιομήχανοι επιτάσσουν για την εμπρόθεσμη επίτευξη των στόχων της. Είναι συνεργοί στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων. Είναι επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο βαθμό που διατηρούν αλώβητες τις δυνάμεις τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Οσο πιο γρήγορα και μαζικά οι εργαζόμενοι θα τους γυρίζουν την πλάτη, τόσο θα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης τους να αναχαιτίσουν την αντεργατική επίθεση που συνεχίζεται και οξύνεται. Ο απεγκλωβισμός από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τις παραφυάδες του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να διαφυλάξουν και να διευρύνουν τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους. Κάθε εργάτης και υπάλληλος, που συστρατεύεται με το ΠΑΜΕ, προσθέτει καινούρια εμπόδια στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στα σχέδιά τους. Κάθε συνείδηση που υιοθετεί την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι το μέλλον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δε θα είναι αυτό που τους προετοιμάζουν οι βιομήχανοι και οι πολιτικοί τους υφιστάμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ