Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποκλείει την επιδιαιτησία ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, νοουμένου ότι θα αποβλέπουν σε συμφωνημένη λύση, με ουσιαστικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν».

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Χαραυγή», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποκλείει κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία του Μπούργκενστοκ, λέγοντας ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα παραβίασε κραυγαλέα όλους τους όρους που συμφωνήθηκαν αναφορικά με τη διαδικασία της επιδιαιτησίας, ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε επί λέξει:

«Μόνο και μόνο από αυτή την εμπειρία, δε θεωρώ ότι θα ήταν σοφό να δεχτούμε ξανά διαδικασία επιδιαιτησίας».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τα Ηνωμένα Εθνη, ποιο θα είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ποιες οι διαδικασίες και ποια θέματα θα τεθούν κάτω από διαπραγμάτευση. Είπε επίσης ότι δεν έχει αντιληφθεί τι εννοούν όσοι εισηγούνται την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τι είδους πρωτοβουλίες εννοούν.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής, δηλαδή να βρεθεί λύση μέχρι τις 3 του Οκτώβρη, που να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να αποφύγει την αναπόδραστη υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η άλλη στρατηγική της, πρόσθεσε, είναι να συνδέσει την εκπλήρωση της υποχρέωσής της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αποφύγει, με το πρόσχημα ότι διεξάγονται διακοινοτικές διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι τόσο τα συνεργαζόμενα κόμματα, όσο και η αντιπολίτευση δε θα δεχτούν να διευκολύνουν την Τουρκία να ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τώρα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι οκτώ μήνες μετά τα δημοψηφίσματα επιβεβαιώθηκε το επιχείρημα ότι η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου θα ήταν ενισχυμένη, μια και θα είχε λόγο και ρόλο στη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι καταστροφολογικές προβλέψεις των πρωτοστατούντων του «ναι», πρόσθεσε, έχουν διαψευστεί.

Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι για την κυβέρνηση, το 2005 θα είναι η χρονιά για αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι δημοσιογραφικές αναφορές σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό είναι αβάσιμες, αφού ο ίδιος δεν έχει μιλήσει σε κανένα και πρόσθεσε ότι θα το μάθουν πρώτα οι ενδιαφερόμενοι.

Επανάληψη διαπραγματεύσεων θέλουν οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε χτες ότι τάσσεται υπέρ μιας επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, βάσει του «σχεδίου Ανάν», πριν από την έναρξη των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον ερχόμενο Οκτώβρη.

«Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν και ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, διχογνωμία έχει προκύψει μεταξύ των Τουρκοκυπρίων για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Ετσι, απάντηση στον Σερντάρ Ντενκτάς, για τη δήλωσή του ότι «αν η Αγκυρα πουλήσει το κράτος θα αρχίσει ένοπλος αγώνας κατά το πρότυπο των Παλαιστινίων», έδωσε το περασμένο Σάββατο ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος της «Αφρίκα» Σερχάτ Ιντζιρλι, από το Λονδίνο.

Ο Ιντζιρλι διερωτάται εναντίον ποιων θα διεξαχθεί ο ένοπλος αγώνας. Εναντίον του πατέρα του, Ραούφ, της Τουρκίας, του τουρκικού λαού ή των Ελληνοκυπρίων;

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν στόχο το Ισραήλ. Ο Σερντάρ ποιους θα έχει στόχο και ποιους θα πολεμήσει;» διερωτάται ο αρθρογράφος της «Αφρίκα». «Πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Εν τω μεταξύ ποιους θα περιλάβει στην οργάνωσή του; Αυτούς που καθημερινά αναζητούν εργασία στην Πύλη της Κερύνειας (εννοώντας τους εποίκους), οι οποίοι κατά εκατοντάδες καταφθάνουν καθημερινά στα Κατεχόμενα από την Τουρκία; Θα αλλάξει μήπως όνομα και θα γίνει Σερντάρ Αραφάτ; Και ο συνέταιρός του στην κυβέρνηση, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα πάρει το επαναστατικό όνομα Τσε Γκεβάρα για να γίνει Ελ Τσε Μεχμέτ;», γράφει η εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ