ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιχείρηση κατάργησης της Μέρας της Οχτωβριανής Επανάστασης

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η επιχείρηση κατάργησης της Μέρας της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Το ρωσικό Κοινοβούλιο προχώρησε στις 24/12 στην οριστική ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με ψήφους 226 υπέρ και 104 κατά. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης της Μέρας της Οχτωβριανής Επανάστασης απαιτείται ακόμη η έγκριση της Ανω Βουλής, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και η συμφωνία του Προέδρου της χώρας, Βλ. Πούτιν.

Να σημειωθεί πως ο «πόλεμος» ενάντια στη Μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης είχε ξεκινήσει όταν ακόμη ήταν Πρόεδρος της Ρωσίας ο Μπ. Γιέλτσιν, ο οποίος μετονόμασε την 7η του Νοέμβρη σε μέρα της «εθνικής συμφιλίωσης». Φαίνεται όμως πως πλέον η αστική τάξη της Ρωσίας δεν αντέχει να γιορτάζεται η μέρα της ιστορικής ήττας της, ούτε καν μετονομασμένη, και προχωρά έτσι στην κατάργησή της.

Ηδη στις 24/12 έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα, στο Περμ, στο Οριόλ και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ρωσίας, τις οποίες διοργάνωσαν οι Ρώσοι κομμουνιστές ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν, αν λάβουμε υπόψη πως στις τελευταίες πολύμορφες εκδηλώσεις πριν ενάμιση μήνα, για τη Μέρα της Επανάστασης, έλαβαν μέρος πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με την τρίτη...

Για «μεγάλη νίκη του Γιούστσενκο» και της «πορτοκαλί επανάστασης» κάνουν λόγο τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, προκειμένου να αποσιωπήσουν πως ο «εκλεκτός» τους, παρά τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψε (π.χ. από τις ΗΠΑ είναι γνωστό ότι έλαβε τουλάχιστον 65 εκατομμύρια δολάρια), μόνο με την 3η φορά κατάφερε να κερδίσει, με ποσοστό οριακό 52%, έναντι 44%, που πήρε ο αντίπαλός του. Και λέμε οριακό, γιατί με βάση την ουκρανική νομοθεσία αν κανένας από τους δύο δε συγκέντρωνε το 50%, θα είχαμε νέες εκλογές! Αρα, αυτά περί «μεγάλης νίκης», είναι το λιγότερο παραπλανητικά. Ενα 25% των Ουκρανών ψηφοφόρων γύρισε την πλάτη στην αντιπαράθεση των «πορτοκαλί» και «γαλάζιων», ενώ ένα 2,5% πήγε έως την κάλπη για να ψηφίσει ενάντια και στους δύο.

Ετσι που εξελίχθηκαν τα γεγονότα δίνεται η αίσθηση πως θα έβαζαν τον λαό της Ουκρανίας να ψηφίζει ώσπου να βγάλει το «σωστό» Πρόεδρο. Λίγο αυτή η διάχυτη αίσθηση, λίγο οι προεκλογικές δηλώσεις του «φιλορώσου» Γιανουκόβιτς πως δεν είναι αντίθετος στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, λίγο οι αντίστοιχες δηλώσεις του «φιλοδυτικού» Γιούστσενκο ότι δεν είναι κάθετα αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στον Ενιαίο οικονομικό χώρο (ΕΟΧ) με τη Ρωσία, λίγο οι δηλώσεις Πούτιν πως θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε Ουκρανό Πρόεδρο, (μετά τις συνομιλίες του με τον Σρέντερ), διαμόρφωσαν τις συνθήκες για το «επιθυμητό» αποτέλεσμα. Με την τρίτη! Είναι φανερό πως τα παραπάνω κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με Επανάσταση!

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Β. Γιούστσενκο εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Θα είμαι οπαδός της απόλυτα προσεκτικής αντιμετώπισης των οποιωνδήποτε ζητημάτων και δε θα δημιουργήσω νέα προβλήματα», δήλωσε σύμφωνα με το ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος για τις σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας. Οπως πρόσθεσε, η δημιουργία κοινής ενεργειακής αγοράς, κοινών σχεδίων για την έξοδο στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, θα είναι προτεραιότητές του. Ο ίδιος δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον ΕΟΧ, αν και σημείωσε ότι αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Τέλος, για το ΝΑΤΟ σημείωσε πως «απαιτεί υπομονετική προσέγγιση», αφού το 98% του λαού της Ουκρανίας, «δεν είναι καλά ενημερωμένο» για το σημερινό ΝΑΤΟ.

Αν λάβουμε υπόψη μας πως ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας σε 9 μήνες (την 1/9/2005) με βάση την πρόσφατη Συνταγματική μεταρρύθμιση, (κι εκτός απροόπτου), θα χάσει μια σειρά εξουσιών, που έχει, οι οποίες θα περάσουν στο κοινοβούλιο, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, της Ανοιξης του 2006, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα αυτή. Ετσι η προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο δε θα κοπάσει τώρα, αλλά θα αποκτήσει νέα δυναμική. Οπως άλλωστε κι ο ανταγωνισμός των εξωτερικών παραγόντων που με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλακήκανε στην πρόσφατη τριπλή εκλογική αναμέτρηση.


Ε.Β.

ΚΟΥΒΑ
Τεράστια φλέβα «μαύρου χρυσού»

ΑΒΑΝΑ.--

Κοντά στην ακτή Σάντα Κρουζ ντελ Νόρτε ανακαλύφθηκε πηγή ακατέργαστου πετρελαίου, που μπορεί να αποδώσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της κλειστής Συνόδου της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη ανακάλυψη από το 1999», σύμφωνα με την εφημερίδα Granma.

Το γεγονός αποτελεί εξαιρετικά καλή, αλλά και συνάμα κρίσιμη, είδηση για το Νησί της Επανάστασης. Καλή, γιατί εξαναγκάζεται να εισάγει τις μισές ποσότητες πετρελαίου - η Κούβα παράγει αυτήν την περίοδο περίπου 75.000 βαρέλια ημερησίως- από τις οποίες έχει ανάγκη από τη Βενεζουέλα υπό ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών. Και κρίσιμη για τη συνεχώς αυξανόμενη προσοχή που δείχνουν οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου για την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην περιοχή που συνοδεύεται φυσικά από τη συνεχώς αυξανόμενη επιθετική πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Η είδηση για την πηγή πετρελαίου ανατολικά της Αβάνας κατά τη διάρκεια διερευνητικής διάτρησης ήταν λίγο - πολύ γνωστή, αποκτά όμως επίσημο χαρακτήρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Φιντέλ Κάστρο ότι η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2006.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα θαλάσσια ύδατα της Κούβας στον κόλπο του Μεξικού κρύβουν μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου, και κάλλιστα πολύ καλής ποιότητας, εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θειάφι, ακριβώς όπως εκείνες του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιοχή, όμως, που μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις χώρες και λαμβάνει πολύ ειδικής προσοχής, σε συνάρτηση και με την προσπάθεια για ταχύτατη εξόρυξη και εκμετάλλευση των πολύ πλούσιων αποθεμάτων. Κατά τον Γουάιτ Μπαρμπόσα, ειδικό για θέματα πετρελαίου του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού - UNAM, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια βαρέλια, αλλά σε μεγάλο βάθος. «Ο έλεγχός τους αποτελεί μεγάλο ρίσκο που δεν πρέπει να χαθεί για τις αμερικανικές πολυεθνικές», τονίζει και επισημαίνει ότι ανάμεσα στις έρευνες που χρηματοδοτούν οι πολυεθνικές είναι η χρήση της διαδικασίας «καλαμάκι», ώστε «να απορροφηθούν τα κοιτάσματα και του Μεξικού και της Κούβας».

Μέχρι το Σάββατο αναφορικά με το θέμα, στην Κούβα δεν υπήρχαν πολύ σαφή αποτελέσματα των ερευνών και ούτε σαφείς εκτιμήσεις. Ομως, χαρακτηριστική ήταν ότι στην απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης του περασμένου Μαΐου, για τα μέτρα αντιμετώπισης της «νέας εχθρικής ενέργειας» εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους, αναφερόταν και η εντατικοποίηση των ερευνών για την εξόρυξη του πετρελαίου. Τρεις τουλάχιστον ξένες πολυεθνικές ενεργοποιούνται ήδη στην Κούβα, όπως η βραζιλιάνικη Petrobas, η ισπανική RepsolYPF και η καναδική Sherritt International. Ανάμεσα στις άλλες ανησυχίες, λοιπόν, των ΗΠΑ, είναι και το πετρέλαιο όπως και η δράση των ξένων και όχι αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικών. Χαρακτηριστικά στην έκθεση των περίπου 500 σελίδων που παρέδωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία των συνθηκών ανατροπής και τη «μετα-Κάστρο εποχή», αναφέρεται ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη, δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, προτείνεται να μελετηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της εφαρμογής του τρίτου άρθρου του νόμου «Χελμς Μπάρτον», που προβλέπει την εφαρμογή κυρώσεων σε τρίτες χώρες ή εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κούβα. Εννοείται, ανάμεσα σε αυτές και οι προαναφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες.

Αποτέλεσμα τρίτου γύρου

Με βάση τα αποτελέσματα που έδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, στις εκλογές του τρίτου γύρου των προεδρικών εκλογών της χώρας, συμμετείχε το 75,12% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Με καταμετρημένο το 98,62% των ψηφοδελτίων, ο Β. Γιούστσενκο λαμβάνει το 52,28%, ενώ ο Β. Γιανουκόβιτς το 43,93%. Το 2,5% καταψήφισε και τους δύο υποψηφίους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ