ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Το καπιταλιστικό κέρδος

είναι καταλύτης

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Οι αξιώσεις του ΣΕΒγια την επόμενη πενταετία, που παρουσιάστηκαν από τον κυριακάτικο «Ρ» και αναλύονται παραπέρα από τον οικονομικό Τύπο, είναι, εκτός των άλλων, αποκαλυπτικές και για τα περί «πατρίδος». Ποια πατρίδα, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επόμενος πρόεδρος της UNICE δηλώνει ότι η επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας προϋποθέτει «μικρότερη ευαισθησία στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων»;

Η είδηση για τη δημιουργία του ενός και μοναδικού τραστ στο χώρο της ακτοπλοΐας καταρρίπτει το κεντρικό επιχείρημα όσων βλέπουν την καπιταλιστική ανάπτυξη να έχει και φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, αφού, όπως λένε, ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές.

Ποιος ανταγωνισμός εδώ;Ενα και μοναδικό το αφεντικό από την Αδριατική έως το Καστελόριζο. Το μόνο που αναπτύσσεται και σ' αυτήν την περίπτωση είναι τα καπιταλιστικά κέρδη. Με τις επιπτώσεις ήδη ορατές, όχι μόνο στην παραδοσιακά άγονη γραμμή, αλλά και στα μεγαλύτερα των νησιών, οι κάτοικοι των οποίων όπου να 'ναι θα επιλέξουν «οικειοθελώς» να κάνουν ό,τι και στο Καστελόριζο: Για ντομάτες; Απέναντι στο Κας. Για γιατρό; Απέναντι στο Κας... Κι έλα μετά εσύ να μιλήσεις για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο...

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο τρόπος που διάφοροι ταυτίζουν έννοιες, όπως πατρίδα και κοινωνία, με το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα.

Ο έναςγράφει πως κέρδισε η πατρίδα, ο άλλος ότι ήταν καλή χρονιά για την Ελλάδα παρότι ήταν κακή για τους Ελληνες και ο ΣΕΒ βλέπει νόθευση στο φιλελεύθερο χαρακτήρα της κοινωνίας!

Και στις τρεις περιπτώσεις, επιχειρείται να περάσει στα αυτονόητα η ταύτιση της καπιταλιστικής πραγματικότητας με την κοινωνία, την πατρίδα, την Ελλάδα.

Κι από μια τέτοια σκοπιάπαρουσιάζεται ως αυτονόητη η αξίωση του ΣΕΒ για πλήρη αποδέσμευση του εκπαιδευτικού συστήματος από τις συνταγματικές «δουλείες», που αναγνωρίζουν ακόμα την εκπαίδευση ως δημόσια και το σχεδιασμό της υπό την άμεση ευθύνη του κράτους.

Οσοι πανηγυρίζουν ακόμα για την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, ας προσέξουν το πισωγύρισμα στα αμερικανικά πανεπιστήμια... Την άμεση συνάρτησή της με την ακριβώς προηγούμενη είδηση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΙΑΣ ΔΡΑΚΑΣ

ΠΟΙΑΝΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ; «Δεν πρέπει να παραπονιέται η πατρίδα από τη χρονιά που φεύγει. Κέρδισε δόξα, κέρδισε γόητρο, έγινε ξακουστή σ' όλο τον κόσμο» (ο Χρ. Πασαλάρης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ; «Το 2004 ήταν καλή χρονιά για την Ελλάδα, κακή χρονιά για τους Ελληνες. Το 2005 θα πάει καλύτερα. Ο φόβος της απώλειας της εργασίας καιροφυλακτεί σε κάθε συναφή ερώτηση και αναδεικνύει την ανεργία ως το πρώτο πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης» (από τα συμπεράσματα δημοσκόπησης για το ΒΗΜΑ).

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΛΕΙΠΟΥΝ; «Η εικόνα της αγοράς αυτά τα Χριστούγεννα ήταν ασφαλώς η χειρότερη των τελευταίων ετών... όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε σοβαρή χειροτέρευση ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θα πρέπει να υπάρξουν σήμερα κιόλας πρωτοβουλίες άμεσης ενίσχυσης της οικονομίας. Διαφορετικά στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα λαϊκών αντιδράσεων» (το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ: «Οι συνταξιούχοι θα πρέπει και τα επόμενα 24ωρα να υποστούν την εξευτελιστική ταλαιπωρία του συνωστισμού στα γκισέ των αρμοδίων υπηρεσιών απλώς και μόνο για να διατηρήσουν το δικαίωμα να ελπίζουν (...) στο φετινό προϋπολογισμό δεν έχουν προβλεφτεί κονδύλια για την καταβολή αυτών των αναδρομικών στους συνταξιούχους» (το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ: «πολλοί από τους υφιστάμενους νόμους, διαδικασίες, κανονισμούς νοθεύουν το φιλελεύθερο χαρακτήρα της κοινωνίας (...) πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο του κεντρικά καθοδηγούμενου εκπαιδευτικού συστήματος (...) στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ και η UNICE (ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Βιομηχάνων) στηρίζουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προσπάθεια επίτευξης των στόχων της Λισαβόνας, διαδικασία που προϋποθέτει (...) πνεύμα συνεργασίας με μικρότερη ευαισθησία στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΕ ολόκληρος ο πλανήτης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Βιβλική καταστροφή στη Ν.Α. Ασία!

Η ΧΩΡΑ: 2.000 Ελληνες έζησαν την κόλαση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΕΜΕΙ ΟΛΗ Η ΓΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΡΟΜΟΣ 8,9 R!

ΕΘΝΟΣ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΡΟΜΟΥ σε όλο τον πλανήτη

ΑΠΟΦΑΣΗ: Τους κατάπιε η θάλασσα!

ΤΑ ΝΕΑ: Βιβλικό τσουνάμι - φονιάς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο κόκκινο μια στις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Ωρα για ένα νέο ξεκίνημα

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Το αντάρτικο των δασαρχών

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Εξελίξεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Τι ελπίζουν οι Ελληνες

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΣΚΛΗΡΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ για τα λαϊκά στρώματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ναι» στα ίδια κείμενα;

«Οι επίδοξοι μεσολαβητές έχουν στα χέρια τους νέα κείμενα, που δυστυχώς δεν διαφέρουν κατά πολύ από τα προηγούμενα. Το μόνο θετικό είναι ότι σπαζοκεφαλιάζουν για να ικανοποιήσουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά το "όχι" της κυπριακής Αριστεράς θα μετατραπεί σε ένα ηχηρό "ναι"» (ο Μ. Ιγνατίου στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Προοδευτικές εξελίξεις

«Μόσχα: Το Κοινοβούλιο της Ρωσίας με χθεσινή του απόφαση κατάργησε την αργία της 9ης Νοεμβρίου κατά την οποία εορταζόταν η Οκτωβριανή Επανάσταση (...) Βοστώνη: Η ακαδημαϊκή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες τραντάζεται από την κόντρα μεταξύ συντηρητικών φοιτητών και φιλελεύθερων καθηγητών. Στην ουσία φοιτητές προσπαθούν να υπαγορεύσουν όσα δεν επιθυμούν να διδαχθούν» (οι δύο ειδήσεις πλάι πλάι στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Αμερικανός τουρίστας;

«Θα επιστρέψω ξανά ως τουρίστας! Με μπλουτζίν και χωρίς σωματοφύλακες και θωρακισμένο αυτοκίνητο» (δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ στον «Αντέννα» / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Γεγονός το τραστ

«Πρόκειται για τη συμφωνία της χρονιάς στην ακτοπλοΐα. Στα χέρια του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου πέρασε το 11,3% των μετοχών της Hellas Flying Dolfins. Τραπεζικοί κύκλοι τόνισαν ότι το ερώτημα που θα προκύψει είναι με ποιο τρόπο ο Π. Παναγόπουλος θα διεκδικήσει θέση στο ΔΣ της HFD την ίδια ώρα που έχει τον έλεγχο της ανταγωνίστριας εταιρίας Blue Star Ferries. "Φαντάζεστε να αναλύουν τα μακρόπνοα σχέδια της HFD, να πέφτουν ιδέες στο τραπέζι και να είναι παρών ως μέτοχος ο άμεσος ανταγωνιστής;"» (το ρεπορτάζ στην «Espresso»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ