ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Το τραγικό δίδαγμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη μετρούν νεκρούς στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ινδικού ωκεανού, από την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, μέχρι τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, ακόμη και στη Σομαλία, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Κι όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που χάθηκαν, βρήκε το θάνατο από το φονικό μετασεισμικό θαλάσσιο κύμα, που σάρωσε την ευρύτερη περιοχή, έως και 2 ώρες, μετά το φονικό σεισμό των 8,9 R. Χρονική απόσταση, η οποία καταδείχνει και τις δυνατότητες, που υπήρχαν για να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Δεν υπήρχαν, όμως, τα αναγκαία συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδια εκκένωσης των παραλιακών περιοχών. Ούτε η ανάλογη προετοιμασία και εκπαίδευση των αντίστοιχων πληθυσμών.

Αυτό είναι το σοβαρότερο και πλέον τραγικό δίδαγμα της τεράστιας καταστροφής, που έπληξε τις χώρες του Ινδικού ωκεανού. Ενα δίδαγμα, που έχει μεγάλη αξία και για τη δική μας χώρα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές της εμφάνισης σεισμικών παλιρροϊκών κυμάτων στις ελληνικές θάλασσες. «Δυστυχώς, αν και η χώρα μας διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή, δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα παρόμοιο πρόβλημα», σημείωσε προχτές ο σεισμολόγος κ. Παπαζάχος. Ετσι θα συνεχίσουμε;

Μόνο στα κέρδη...

Τις προάλλες, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της, για τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών - μελών της ΕΕ στην επόμενη διετία. Σύμφωνα, με τις προβλέψεις αυτές, η Ιρλανδία έρχεται πρώτη ανάμεσα στα (πρώην «15») μέλη της ΕΕ και, σίγουρα, αρκετοί θα σπεύσουν και πάλι, να μιλήσουν για «ιρλανδικό θαύμα», που στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις και τις γενναίες φοροαπαλλαγές, τα κίνητρα και τις παροχές προς τους κεφαλαιοκράτες - επενδυτές, κλπ., κλπ. Από τώρα, λοιπόν, τους παραπέμπουμε στα σχετικά στοιχεία της φτώχειας, της υποαπασχόλησης, κλπ., για την ίδια χώρα. Αν δεν το γνωρίζουν, τους πληροφορούμε ότι συναγωνίζονται ...επαξίως τα αντίστοιχα της χώρας μας. Μόνο στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών έχει αντίκρισμα το «ιρλανδικό θαύμα»...

Μαθητές στα «σκυλάδικα»!

Αυτές τις μέρες των γιορτών αρκετά Λύκεια διοργανώνουν «σχολικούς χορούς». Ξέρετε πού γίνονται πολλοί απ' αυτούς; Σε «σκυλάδικα», ή σε «ύποπτα κλαμπς»! Ναι. μαθητές 16 - 18 χρονώ, «γλεντούν» μέχρι πρωίας, σε μέρη που κυκλοφορούν κάθε λογής «ανδράποδα». Θα πείτε: «Μια βραδιά είναι αυτή, δε χάθηκε ο κόσμος» και μπορεί να μας κατηγορήσετε ότι «διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον», αφού «το «σκυλάδικο» και το «ναρκωτικό» βρίσκονται καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, όπου τα φέρνει η τηλεόραση.

Κατ' αρχήν να πούμε ότι δεν είναι «μια βραδιά», καθώς και πολλές από τις λεγόμενες «εκπαιδευτικές» μαθητικές εκδρομές, καταλήγουν σε κάποια από αυτά τα «μαγαζιά». Αλλά κι αν ακόμα δεχτούμε ότι «το λίγο δε βλάπτει», πρέπει να παραδεχτούμε ότι κανένα όφελος δεν έχουν οι μαθητές - και, γενικότερα, οι νέοι - ερχόμενοι σ' επαφή με τέτοιους χώρους. Κι ας μη μας πουν οι αρμόδιοι πως «μόνοι τους το σκέφτηκαν οι μαθητές κι αυτοί επιλέγουν», γιατί δε θα πρόκειται απλώς για προσπάθεια αποφυγής ευθυνών, αλλά και για αποκάλυψη της ενοχής τους. Διότι κάποιοι ευθύνονται για το πώς σκέφτονται και για το ποιες επιλογές έχουν οι νέοι...

Αδιέξοδα

Ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές πέρασε τις προάλλες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθώς οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις του τύπου: «Αν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν να προστατεύσουν τις ίδιες τις στρατιωτικές τους βάσεις, πώς είναι δυνατόν οι απλοί Ιρακινοί πολίτες να προσέλθουν με ασφάλεια στα 9.000 εκλογικά κέντρα της χώρας, στις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου»; Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αμυντικής Επιστήμης του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούσε, σε σχετική εισήγησή της, ότι κάθε επιχείρηση σταθεροποίησης απαιτεί «20 Αμερικανούς ανά 1.000 κατοίκους του τοπικού πληθυσμού». Εφαρμοζόμενη στο Ιράκ η αναλογία αυτή σημαίνει, ότι θα χρειαστούν ...500.000 στρατιώτες.

Κι ενώ, τα πράγματα στο Ιράκ μόνο ρόδινα δεν είναι για τις ΗΠΑ, δεν είναι καλύτερα στο Αφγανιστάν. Εφτά περίπου βδομάδες μετά την εκλογή του εκλεκτού της Ουάσιγκτον, Χαμίντ Καρζάι, στο αξίωμα του Προέδρου και δύο και πλέον βδομάδες μετά την ορκωμοσία του, ο τελευταίος δεν έχει καταλήξει ακόμη στη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Ο σχηματισμός της τελευταίας μπλέκεται με την ύπαρξη τοπικών πολεμάρχων, φατριών και συμμοριών, καθώς οι τελευταίοι ασκούν την πραγματική εξουσία, έξω από την περίμετρο της Καμπούλ και μερικών ακόμη μεγάλων πόλεων. Κι όλ' αυτά, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, η οποία θα έφερνε δήθεν τη δημοκρατία και την ευημερία στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Τα σεισμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΙΓΟΥΡΑ, Η ΦΥΣΗ έδειξε την πιο άγρια εκδοχή της με τον απίστευτου μεγέθους σεισμό στην Ινδονησία. Το ίδιο, όμως, έδειξαν και οι «σύγχρονες» κοινωνίες μας. Γιατί βέβαια τα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα, αν δεν κατοικούσαν σε παραγκουπόλεις κι αν υπήρχαν τα ανάλογα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, όπως και οι ανάλογοι μηχανισμοί και σχέδια έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης των φαινομένων του τύπου τσουνάμι.

Κι επειδή πολλοί ανησυχούν για τις συνολικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καταστροφής και το ενδεχόμενο να επηρεάσει και την Ελλάδα, ας αναλογιστούν ότι για μια ακόμη χρονιά ελάχιστα ήταν τα κονδύλια της αντισεισμικής προστασίας που διατέθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ, που μπορούν από τώρα να αντιμετωπίζουν το επερχόμενο 2005 και τις υπόλοιπες χρόνιες με μεγάλη αισιοδοξία. Οπως καταλαβαίνετε, ούτε για τους μισθωτούς μιλάμε, ούτε για τους συνταξιούχους. Στους ...μεγαλο-κατασκευαστές αναφερόμαστε.

Μόλις τα ...10 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα έργα που προτίθεται να προωθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με χρηματοδότηση του Δ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ένα τέτοιο ποσό δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Φυσικά, πολλοί θα είναι αυτοί που θα «διαγκωνιστούν» για το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, όπως όμως έχουμε διδαχθεί τόσα χρόνια, τελικά όλοι βολεύονται, έστω κι αν κάποιοι θα δηλώνουν παραπονεμένοι και ανικανοποίητοι.

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον φορολογούμενο Ελληνα, είναι «πάντα εδώ», εφόσον το έργο θα χρειαστεί πρόσθετους πόρους και πανωπροίκια, ενώ η λύση της αυτοχρηματοδότησης (δηλαδή διόδια κάθε είδους) είναι πάντα διαθέσιμη.

Βεβαίως, θα δημιουργηθούν (όπως μας λένε) και θέσεις εργασίας. Αυτά, όμως, ας τα εξηγήσουν καλύτερα στους εργαζόμενους της περιφερειακής του Βόλου και σε όσους άλλους ακόμη περιμένουν να πληρωθούν από «υπεύθυνους» εργολάβους.

ΣΤΟ ΜΙΣΟ του περσινού επιπέδου βρέθηκε η χριστουγεννιάτικη αγορά, διαμαρτύρονται οι έμποροι και πιο πριν από αυτούς διαμαρτύρονται οι καταναλωτές (έστω κι αν αυτό δεν καταγράφεται πουθενά). Δεν είναι μόνον οι τιμές τσιμπημένες είναι, βλέπετε, και οι μισθοί εντελώς ανεπαρκείς.

Το περίφημο «δώρο» των Χριστουγέννων όλοι γνωρίζουμε ότι έχει την εξής μαγική ιδιότητα: Να εξαφανίζεται λίγες μέρες μετά, αφού το παραλάβει ο μέσος μισθωτός. Πόσα πια να «μπαλώσει» ένας έξτρα μισθός;

Τα μεταπτυχιακά της αγοράς

Οσο περνούν τα χρόνια, η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος γίνεται όλο και πιο απαραίτητη για έναν πτυχιούχο, προκειμένου να διεκδικήσει, με καλύτερους όρους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονταν από τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας άρχισαν να πληθαίνουν και αυτό με σκοπό όχι την αναπαραγωγή του επιστημονικού δυναμικού - όπως θα έπρεπε να είναι ο στόχος αυτών των προγραμμάτων - αλλά με πραγματικό στόχο τη μείωση των επιστημόνων, τη μεταφορά της ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης σε ένα επίπεδο πάνω από αυτό που υπήρχε μέχρι τότε και άρα, πιο δυσπρόσιτο για τους πολλούς. Αυτή η κατεύθυνση έγινε επίσημη πολιτική της ΕΕ, όταν υπογράφτηκε η περίφημη διακήρυξη της Μπολόνια (1999), που διασπά τις ανώτατες σπουδές σε δύο κύκλους, σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό μοντέλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του πρώτου κύκλου δεν είναι ολοκληρωμένοι επιστήμονες, αλλά έχουν πάρει μόνο ένα μέρος της απαιτούμενης γνώσης και το υπόλοιπο παρέχεται στο μεταπτυχιακό ειδίκευσης. Γι' αυτό και τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στήθηκαν στη χώρα μας με μαθήματα που αφαιρούνταν από τον προπτυχιακό τίτλο.

Το μυστικό βρίσκεται στο ότι μόνο ένα μέρος των πτυχιούχων συνεχίζει για μεταπτυχιακό, είτε γιατί οι θέσεις είναι λίγες είτε γιατί τα μεταπτυχιακά απαιτούν χρήματα και δεν καλύπτονται ούτε καν από τις ελάχιστες παροχές φοιτητικής μέριμνας που ισχύουν στα προπτυχιακά (δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, σίτιση, στέγαση κτλ.). Πιστοί σ' αυτή την πολιτική που θέλει λιγότερους επιστήμονες και εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης γνώσης είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που εδώ και χρόνια διεκδικούν τα εύσημα της κοινωνίας, επειδή θεσμοθέτησαν και επέκτειναν τα μεταπτυχιακά.

Τι είδους μεταπτυχιακά έφτιαξαν ή «ευλόγησαν» όμως; Η πρόσφατη περίπτωση του Πανεπιστημίου Πειραιά είναι ενδεικτική: Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων συνδιοργανώνει μεταπτυχιακό με έναν ευρωπαϊκό οργανισμό (EFQM), όπου συμμετέχουν εκατοντάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κάποια Πανεπιστήμια, αλλά ο ίδιος αυτός ο οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με πανεπιστήμιο. Είναι απλό παραμάγαζο των επιχειρήσεων. Για να παρακολουθήσουν δε αυτό το πρόγραμμα, οι φοιτητές πλήρωναν πάνω από 7.000 ευρώ και ο πρύτανης - που αρνείται τώρα να υπογράψει τους τίτλους τους - ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει πού πήγαν αυτά τα λεφτά!

Αυτή είναι η λεγόμενη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις που θέλει να επιτύχει η υπουργός Παιδείας! Εξάλλου, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι από τα πιο «περιζήτητα» στο πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο διαθέτει μερικά από τα πιο «περιζήτητα» μεταπτυχιακά πανελλαδικά. Το χαρτονένιο σκηνικό της «κοσμογονίας» της γνώσης που μας υπόσχονταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και διάφοροι παρατρεχάμενοι, σιγά σιγά γκρεμίζεται. Αποκαλύπτεται ότι το μοντέλο που φτιάχνουν αποτελεί κοσμογονία μόνο για τις επιχειρήσεις, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι υποβάθμιση της γνώσης. Και οι σημερινοί «χαμένοι», οι φοιτητές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ