ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Με πίστη και αισιοδοξία

Σύντροφοι,

Δυναμικά και οργανωμένα, με ανασκουμπωμένα μανίκια, πολλή θέληση, πολύ κουράγιο για νέες προσφορές αλλά και κατακτήσεις, φορτωμένοι στον ώμο την πείρα των αγώνων και τη γνώση των πολυεπίπεδων εκδηλώσεων που έγιναν από το 16ο Συνέδριο έως εδώ, οδεύουμε πλήρως εναρμονισμένοι με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες προς το 17ο Συνέδριο.

Ολοκληρωμένη η άποψη των Θέσεων του Κόμματος και θετική. Κύριο όπλο μας η κριτική ανάλυση και η αυτοκριτική στην προσπάθειά μας οι προοπτικές και οι πιθανότητες να είναι πιο εμπεριστατωμένες, πιο τεκμηριωμένες, πιο αποδεικτικές, πιο αποτελεσματικές!

Είναι μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος που διασχίσαμε κι ακόμα πιο μακρύς και δύσκολος αυτός που ξανοίγεται μπροστά μας.

Συγκλονιστικοί οι αγώνες και οι δοκιμασίες που υπέστημεν κάτω από δύσκολες- διεθνώς και εσωτερικώς - αντικειμενικές συνθήκες μετά την υποχώρηση, την προδοσία και την ανατροπή.

Εάν το δίκιο δεν ήταν αγκαλιά με τις ταξικές μας πεποιθήσεις, το παιχνίδι προ πολλού θα είχε χαθεί. Ομως η νομοτελειακή και ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, εφαλτήριο ιδεολογικής παρακαταθήκης και δράσης, παραμένει αιώνια, νέα, αναλλοίωτη και επίκαιρη.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η φαρέτρα των πολιτικών, κοινωνικών, μορφωτικών και ιδεολογικών εφοδίων, πρέπει να είναι όχι μόνο ενισχυμένη, αλλά και να υπερκαλύπτει πειστικά τις καινούριες απαιτήσεις και ανάγκες του αγώνα, για την ανατροπή των δυσμενών συσχετισμών δυνάμεων.

Οταν η παγκοσμιοποίηση, η μέγκενη αυτή του καπιταλισμού, συνθλίβει στις κοφτερές δαγκάνες της, την ψυχή, το κορμί και τη βούληση, τη συνείδηση και το μυαλό, την πνευματική αναζήτηση και την πολιτιστική δημιουργία όλων των καταπιεσμένων λαών του κόσμου.

Οταν η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η αδικία... Η φτώχεια, η ανεργία, τα ναρκωτικά, η πορνεία, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υποβαθμισμένη υγεία και κοινωνική πρόνοια, η διαφθορά και οι καταστροφικοί υποκριτικοί πόλεμοι και εξοπλισμοί αναδεικνύονται στον αφρό του βόθρου από την μπόχα και τη σαπίλα που αποπνέει το σύστημα, πλάι σε πτώματα παιδιών!

Οταν ο πλούτος συσσωρεύεται όλο και σε λιγότερα χέρια και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τότε... ε τότε είναι μιζέρια να λεπτολογούμε, να γκρινιάζουμε. Να διυλίζουμε τον κώνωπα, να διαφωνούμε για τη μικρολεπτομέρεια και να κάνουμε «υψηλή» και κοντόφθαλμη κριτική σα να μη γνωρίζουμε από τι φουρτούνες περνάμε. (Αυτοί που διαγράφονται, ξέρουν πολύ καλά γιατί διαγράφτηκαν και δεν είναι ανάγκη να ρωτάνε τους διπλανούς τους συντρόφους στα συλλαλητήρια - εάν όντως εξακολουθούν να πηγαίνουν σ' αυτά - το γιατί. Οπως αναφέρει κάποιος σύντροφος σε κείμενό του).

Σε όλους μας, λοιπόν, είναι ηλίου φαεινότερο πως ένας και μοναδικός είναι ο δρόμο της ανάκαμψης και της ελπίδας, ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή, ο δρόμος προς την οικοδόμηση του σοσιαλισμού! Και δεν υπάρχει άλλος κωπηλάτης, ή οδηγός, που θα μας πάει προς τα εκεί, παρά μόνο το ΚΚΕ.

Στα 86 χρόνια της αδιάκοπης και συνεχούς προσφοράς, σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό της εργατικής τάξης. Με τους αγώνες και τις θυσίες του, μπροστάρης και καθοδηγητής στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, για τον απελευθερωτικό αγώνα και τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις. «Μου σακάτεψαν τα πλευρά και φούντωσαν φτερούγες/. Μου κόψανε τη γλώσσα και με πυρπόλησαν φωτιές/. Μου κάρφωσαν τις πατούσες και με ανασήκωσε ο άνεμος./ Μου τσάκισαν τα χέρια και πήρα το μαχαίρι με τα δόντια./ Μου ξερίζωσαν τα νύχια και έβγαλα τσιγκέλια κοφτερά./ Μου φίμωσαν το λόγο και οι λέξεις ανάβλυζαν από τα μάτια και την αφή/. Μου ευνούχισαν τη σκέψη και κείνη γέννησε χιλιάδες όνειρα./ Με πάτησαν χίλιες φορές και χίλιες φορές εσήκωσα κεφάλι...»/ (Από το «Τι είδε η Γιασμίν»).

Με τις Θέσεις του το Κόμμα για το 17ο Συνέδριο κάνει βήματα προόδου. Προχωρεί από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίησή του. Οι Θέσεις του δικαιώνονται όλο και σε ευρύτερες μάζες λαού. Με την προοπτική να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Οι ΚΟΒ, τα μέλη και τα στελέχη πρέπει να είμαστε γερά και ιδεολογικά θωρακισμένοι, απέναντι στις νέες προκλήσεις που θα δημιουργηθούν. Απέναντι στις δικές μας επιδιώξεις. (Δε βλέπετε τώρα τι γίνεται με την παραχάραξη της ιστορίας που προσπαθούν να επιβάλουν;).

Πατάμε λοιπόν δυνατά και στηριζόμαστε στις Θέσεις για νέους αγώνες.

Καταλαβαίνω πολύ καλά την επιτροπή της ΚΕ του Κόμματος που ήταν επιφορτισμένη να βγάλει αυτό το βιβλιαράκι με πολλά θέματα, προβλήματα και απόψεις. Επρεπε όλα να χωρέσουν (να εγκλωβιστούν) και να γίνουν κατανοητά σε λίγες σειρές.

Εκεί λοιπόν θα αποδώσω πως γιατί το σοβαρό θέμα του Πολιτισμού έμεινε απ' έξω. Δε χώρεσε πουθενά. Δε θα επεκταθώ. Θέλω, όμως, να τονίσω σε κάποιους διανοούμενους και ποιητές, πως και σήμερα υπάρχει πληθώρα αξιόλογων προοδευτικών λογοτεχνικών βιβλίων, αρκεί να θελήσουν να το ανακαλύψουν.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω, πως πρέπει να επιχειρηθεί η αξιοποίηση του εκλεκτού λογοτεχνικού δυναμικού του Κόμματος, μέσα από τις σελίδες του «Ρ», να αναβιώσει η στήλη της κριτικής βιβλίου, όπως πολύ σωστά έγινε με τον κινηματογράφο, και το θέατρο και μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902»!.

Με αυτά τα λόγια, με πίστη και αισιοδοξία, σύντροφοι, συνηθισμένοι από μπόρες, θα προχωρήσουμε βέβαιοι για τη Νίκη.

Συντροφικά

Βασίλης Λιόγκαρης

ΚΟΒ Λογοτεχνών

Ζούμε στον αιώνα του κομμουνισμού. Ας βάλει ο καθένας το λιθαράκι του

Οταν διαβάζει κανείς προσεκτικά τις Θέσεις του Κόμματος για το 17ο Συνέδριό του και πολύ περισσότερο, όταν ο αναγνώστης έχει «περπατήσει» μαζί του πάνω από 60 χρόνια, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλες τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου, ένα και μοναδικό συμπέρασμα - σίγουρο - σιγουρότατο - μπορεί να βγάλει: Ακριβώς ότι ζούμε στον αιώνα του κομμουνισμού και ότι η ανατολή του θα εξαρτηθεί ακριβώς από το αν ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος, ο κάθε εργαζόμενος και πρώτ' απ' όλα ο κάθε κομμουνιστής - επαναστάτης βάλει το λιθαράκι του σ' αυτό το μεγάλο έργο.

Φυσικά, όπως τονίζουν επανειλημμένα και οι προσυνεδριακές Θέσεις του Κόμματός μας, αλλά και οι πλουσιότερες και πολύ ωφέλιμες συζητήσεις και γνώμες που δημοσιεύονται γύρω απ' αυτές, χρειάζεται ακόμα πολλή πάρα πολλή δουλιά σ' όλους τους τομείς της ζωής μας.

Πρώτα απ' όλα να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλοι μας κτήμα την ουσία των Θέσεων που επεξεργάστηκε - κατά την προσωπική μου γνώμη - αρκετά καλά, η ηγεσία μας στις σημερινές όχι και πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Κι έπειτα;

Εγώ προσωπικά συνήθιζα να ονομάζω τον πρώην επαγγελματικό συνάδελφό μου και πρώην Γενικό Γραμματέα του Κόμματός μας «ΓΥΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΥ-ΚΟΥ-Ε». Ας με συγχωρέσει για τον τίτλο με τον οποίο τον έχω βαφτίσει. Και αυτό γιατί, παρά την περασμένη του ηλικία, παρ' όλα αυτά που πέρασε μέχρι τώρα, παρά το μεγάλο φόρτο της δουλιάς του, πάντα έβρισκε και τις δυνάμεις και το χρόνο να δίνει παντού όπου χρειαζόταν, μέσα και έξω από την Ελλάδα, το «παρών» του και να μεταβιβάζει όχι μόνο την πολύτιμη θεωρητική και πρακτική του πείρα, αλλά και να πείθει τους ακροατές του, όποιοι να 'ταν αυτοί, και τον πιο δύστροπο ακροατή του ότι το Κόμμα μας έχει δίκιο. Οτι οδηγεί το λαό μας σε μια κοινωνία, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου θα βασιλεύει παντού η ελευθερία, η αδελφότητα, η ισότητα, η κοινωνία που λέγεται κομμουνισμός.

Ακριβώς έτσι, όπως και ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης, πρώτα απ' όλα κάθε μέλος και στέλεχος του Κόμματος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, που ασπάζεται σε ένα βαθμό την ιδεολογία μας, θα πρέπει να μετατραπεί σήμερα σε «γυρολόγο» του Κόμματός μας. Να μην αφήσει ούτε μια γειτονιά, ούτε ένα γιαπί, ούτε ένα στέκι δουλιάς, ούτε ένα γραφείο, ούτε ένα ίδρυμα και αξιοποιώντας και τα ακαταμάχητα επιχειρήματα που προβάλλει το Κόμμα μας στις Θέσεις του και την πολύτιμη προσωπική του πείρα να οργώσει το περιβάλλον του. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επισπεύσουμε την ανατολή του ήλιου της λαϊκής εξουσίας αρχικά και αργότερα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού όχι μόνο στην πολυβασανισμένη μας πατρίδα, αλλά και σ' όλο τον κόσμο.

Τι νομίζω ότι χρειάζεται ακόμα, όχι μόνο από την ηγεσία του Κόμματός μας, αλλά και από τα στελέχη μας όπου κι αυτά δουλεύουν: Να προσπαθήσουν με τη βοήθεια των ηγεσιών και των στελεχών και των άλλων αδελφών κομμάτων του παγκόσμιου εργατικού και επαναστατικού κινήματος να δώσουν όσο το δυνατόν μια πιο πλήρη απάντηση στο ερώτημα για το ποιες ήταν οι βασικές αιτίες ανατροπής του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Η απάντηση αυτή θα πρέπει να είναι πια «λαμπίκος». Να μην αφήνει καμιά αμφιβολία. Να ειπωθεί η πεντακάθαρη αλήθεια για ό,τι συνέβη στους κόλπους του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Η αλήθεια λένε καίει, αλλά στο τέλος νικάει, θριαμβεύει.

Κατά τη γνώμη μου το ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα, στα πλαίσια όλων των εργατικών και επαναστατικών κομμάτων, που μπορεί να δώσει την όσο το δυνατόν καλύτερη απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Κι αυτό διότι οι ιστορικές συνθήκες ανάγκασαν χιλιάδες μέλη και στελέχη του να ζήσουν από κοντά όχι μόνο τις αξιοζήλευτες καταχτήσεις όλων των λαών του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου σ' όλους τους τομείς της ζωής, αλλά και τις σοβαρές αδυναμίες τους, τα αδικαιολόγητα λάθη τους. Και για να βοηθήσω κι εγώ μπορώ από την προσωπική μου πείρα να μεταβιβάσω τα παρακάτω:

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν προκάλεσαν την ανατροπή του μόνο οι άσπονδοι εξωτερικοί ταξικοί εχθροί του. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εσωτερικοί ύπουλοι εχθροί του. Ακόμη και σήμερα, όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και οι προοδευτικοί άνθρωποι θέτουν το ερώτημα: Πώς ήταν δυνατόν να βρίσκονται επικεφαλής του ΚΚΣΕ τέτοιοι σεσημασμένοι εχθροί των σοβιετικών λαών και του κομμουνισμού σαν τον «αείμνηστο» Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τα τσιράκια του - Σεβαρντνάντζε και Σία; Θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πάρα πολύ η διάβρωση των αρχών του σοσιαλιστικού συστήματος. Και για να μη μιλάμε μόνο για τη Σοβιετική Ενωση, στην Πολωνία, που βρισκόταν στο στάδιο της οικοδόμησης μόλις των θεμελίων του σοσιαλισμού, όπου θα έπρεπε να βασιλεύει η αρχή: «Στον καθένα ανάλογα με τη δουλιά του», βασίλευε η διαστρεβλωμένη αρχή: «ΤΣΙ ΣΙΕ ΣΤΟΪ ΣΙΕ ΛΕΖΙ ΝΤΒΑ ΤΥΣΙΑΝΤΣΕ ΤΣΙ ΝΑΛΕΖΙ», που στα ελληνικά σημαίνει: «ΕΙΤΕ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ, ΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕς (ΖΛΟΤ) ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙΣ». Δηλαδή ανώτατο στάδιο κομμουνισμού.

Αλλά και στις γραμμές του δικού μας Κόμματος δεν είχαμε κι εμείς τους δικούς μας «Γκορμπατσόφ»; Κι εμείς δεν κάναμε σοβαρά λάθη και στις γραμμές μας, αλλά και στην πολιτική μας σε διάφορους τομείς της ζωής;

Και κάτι άλλο, για μένα πολύ σοβαρό: Εγώ, ακόμα διαπιστώνω - αυτό επιβεβαιώνει ακόμα και η πλατιά συζήτηση που γίνεται γύρω από τις Θέσεις του Κόμματος για το 17ο Συνέδριό του - ότι ακόμα πολλοί σύντροφοί μας - μέλη και στελέχη μας - πιστοί πέρα για πέρα στην υπόθεσή μας, δεν έχουν καταλάβει γιατί το Κόμμα μας έπαψε να μιλάει για «Σταλινισμό», για «Μαοϊσμό», για «Τιτοϊσμό» και για κάθε άλλο «ισμό» μαζί και για τον «ευρωκομμουνισμό», που δεν έχουν τίποτε το κοινό με το Μαρξισμό - Λενινισμό. Και αυτό, υπογραμμίζω, χωρίς να υποτιμούμε ούτε στο ελάχιστο τις αξιόλογες υπηρεσίες που πρόσφεραν στην υπόθεσή μας μια σειρά ηγετικά στελέχη του διεθνούς εργατικού και επαναστατικού κινήματος.

Το σαράκι της διαστρέβλωσης του Μαρξισμού -Λενινισμού πρέπει να εξοστρακιστεί μια για πάντα από τις γραμμές μας.

Ανάμεσα στα άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να προσέξει το Κόμμα μας είναι το συνδικαλιστικό κίνημα, που κατά τη γνώμη μου, καρκινοβατεί. Φυσικά, το ΠΑΜΕ τα δίνει όλα. «Αλλά κάποιο λάκκο έχει η φάβα», που λέει μια παροιμία. Καρκινοβατεί, κατά τη γνώμη μου και το αγροτικό κίνημα. Χωρίς ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και χωρίς γερό κίνημα στο ελληνικό χωριό νομίζω πως θα είναι πολύ δύσκολα να προχωρήσουμε στη δημιουργία του ΑΑΔΜ, γνήσιου Λαϊκού Μετώπου.

Εγώ νομίζω πως πολλά μέλη και στελέχη μας που δουλεύουν ανάμεσα στους εργάτες, ανάμεσα στους αγρότες, αλλά θα πρόσθετα και ανάμεσα στην εργαζόμενη διανόηση, καθώς και στα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, που δεν ασπάζονται την ιδεολογία μας δεν ακολουθούν την πρέπουσα τακτική. Θα 'λεγα πως εφαρμόζουν συχνά σεχταριστική πολιτική, σεχταριστική ταχτική απέναντί τους. Ενώ η φυσιολογική θέση αυτών των ανθρώπων, που τους εκμεταλλεύεται το ξένο και το ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο, είναι να βρίσκονται στις γραμμές μας, φυσικά, όχι άμεσα, αλλά έμμεσα.

Κλείνοντας το σημείωμά μου, δυο λόγια ακόμα; Ολα δείχνουν πως το ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται στα τελευταία του. Τα τελευταία σάλτα μορτάλε του στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το επιβεβαιώνουν αυτό περίτρανα. Δε διδάχτηκε τίποτε ούτε από το Βιετνάμ, ούτε από τη Βόρεια Κορέα. Μοιάζει σαν το λαβωμένο σκυλί που νιώθει το τέλος του και προσπαθεί να δαγκώσει ό,τι του πέφτει στο χέρι. Αλλά νομοτελειακά έχει φάει το ψωμί του. Ο αιώνας του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού ανατέλλει. Οι αγώνες που κάνουν σ' ολόκληρο τον πλανήτη μας οι άνθρωποι της δουλιάς δυναμώνουν από μέρα σε μέρα. Μπήκαμε στον αιώνα του κομμουνισμού. Για να συντομεύσουμε το θρίαμβό του μια λύση υπάρχει: Ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος και σε πρώτη σειρά ο κάθε κομμουνιστής να βάλει το λιθαράκι του, όσο μικρό κι αν είναι αυτό.

Λ. Τσιρμιράκης

Βαρσοβία

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, αγαπητοί φίλοι και οπαδοί του Κόμματος,

Βρισκόμαστε μπροστά στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ και καλούμαστε να δώσουμε θαρρετά τη γνώμη μας μέσα στα πλαίσια της κριτικής και αυτοκριτικής.

Διάβασα τις Θέσεις και διαπίστωσα πως είναι ένα κομματικό ντοκουμέντο αξίας. Προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Πατάει γερά πάνω στις λενινιστικές - επαναστατικές αρχές και λέω ναι στο σύνολό του. Κάνει μια ιστορική διαδρομή πώς φτάσαμε στο 17ο Συνέδριο.

Κάθε κομμουνιστής πρέπει να γνωρίζει την πορεία του Κόμματος. Αυτό το Κόμμα που εγώ το ονομάζω εμπροσθοφυλακή. Αυτή η εμπροσθοφυλακή αγωνίζεται να καλυτερεύσει η ζωή των εργατών και του κάθε καταπιεζόμενου, αγωνιζόμενου, να αλλάξει το διεφθαρμένο καθεστώς της αστικής τάξης με το δίκαιο καθεστώς του σοσιαλισμού, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για μια αταξική κοινωνία.

Μετά την προδοσία της Σοβιετικής Ενωσης από τους ηγέτες της, έχουμε τη βάρβαρη καταπίεση των λαών από τους ιμπεριαλιστές του μεγάλου κεφαλαίου. Η προδοσία αυτή προκάλεσε μεγάλο σοκ στις παγκόσμιες επαναστατικές δυνάμεις. Οποια κόμματα δεν είχαν γερά ιδεολογικά θεμέλια αυτοδιαλύθηκαν. Η ηγεσία όμως του Κόμματός μας αφουγκράστηκε σωστά τη μεγάλη θύελλα που ερχόταν και έκανε έναν υποχωρητικό ελιγμό. Δημιούργησε το Συνασπισμό, ο οποίος στην αρχή ήταν ωφέλιμος. Ακριβώς μέσα σε κείνες τις δύσκολες συνθήκες το Κόμμα πήρε την απόφαση και καθάρισε την ήρα από το σιτάρι.

Ετσι λοιπόν όσα στελέχη έχασαν τα δρόμο της επανάστασης για το σοσιαλισμό πέρασαν στην απέναντι όχθη του ρεφορμισμού. Η διάσπαση του Κόμματος έγινε από τα πάνω και όχι από τα κάτω. Εδώ χρειάζεται σωστή επιλογή στην ανάδειξη στελεχών για την ΚΕ. Οι κομματικές οργανώσεις στη Συνδιάσκεψη πρέπει να στείλουν τους καλύτερους συντρόφους. Πρέπει να απογοητεύσουμε, για άλλη μια φορά, τους αντιπάλους μας.

To KKE δε διαλύθηκε όπως περιμένανε, αλλά απλώνει κλωνάρια και κορμούς για να πλακώσει τους εχθρούς. Το ΚΚΕ είναι το μεγαλύτερο μέσα στον ελλαδικό χώρο. Εχει τους μεγαλύτερους αγώνες, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και γι' αυτό δέχεται τα περισσότερα πυρά από τους ιμπεριαλιστές.

Οι Θέσεις σε ένα σημείο λένε: «Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι το ΚΚΕ μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση αντεπίθεσης». Δε μας λένε όμως τι μορφή έχει αυτή η φάση; Εχω τη γνώμη πως πρέπει πρώτα να δούμε τι φάσεις πέρασε το Κόμμα μας μέσα στη βαριά θύελλα και μετά προσδιορίζουμε το σήμερα.

Η πρώτη φάση ήταν παθητική αυτοάμυνα και σταμάτησε τη διαρροή του Κόμματος. Η δεύτερη φάση ήταν ενεργητική αυτοάμυνα.

Οι δυνάμεις που βλέπω σήμερα μας επιτρέπουν να πούμε πως η σημερινή φάση να είναι κλιμακούμενη συγκεντρωτική αντεπίθεση και όχι καθολική.

Σήμερα το ΚΚΕ έχει μεγαλώσει την επιρροή του στους εργάτες, στους αγρότες και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Για να δυναμώσει περισσότερο, πρέπει να κάνουμε αλλαγή στους εαυτούς μας, πολεμώντας την αδράνεια, την ηττοπάθεια, τη γεροντική γκρίνια και να παλέψουμε με ενθουσιασμό. Να στρατολογήσουμε νέους συντρόφους στις γραμμές μας που τόσο ανάγκη έχει το Κόμμα μας.

Τα δυο αστικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν καταφέρει με ψευτιές να εγκλωβίσουν το 85% του εκλογικού σώματος.

Εδώ, σύντροφοι, χρειάζεται επιστημονική μελέτη, πώς θα πείσουμε τους εργάτες, τους αγρότες να απομακρυνθούν από τις ψεύτικες ελπίδες. Πρέπει δίχως καθυστέρηση να διεισδύσουμε σε όλα τα μαζικά στέκια και με τη δουλιά μας να ανατρέψουμε τους όρους.

Αν, σύντροφοι, περπατήσουμε όπως περπάτησαν οι σύντροφοι της ηγεσίας θα είχαμε ωφέλιμα αποτελέσματα. Οποιος παρακολούθησε στη μάχη των εκλογών τη συντρόφισσα ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, να οργώνει την Ελλάδα, με τα πόδια πολλές φορές, έμοιαζε με γερακίνα που πέταγε από το χωριό στην πόλη και από πόλη σε χωριό να πείσει τους εργάτες, τους αγρότες πώς να παλέψουν ενωμένοι για το δίκιο τους.

Για το ακούραστο περπάτημα της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα αξίζει ένας μεγάλος έπαινος.

Δημ. Γουλόπουλος

ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ