ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ταξικά, ανυποχώρητα, μπροστά!

Οι οικοδόμοι της Αθήνας τίμησαν χτες τα 20 χρόνια δράσης του Συνδικάτου τους με μια μαζική και πλούσια σε περιεχόμενο εκδήλωση

Γέμισε «εργατόφατσες» το Συνδικάτο χτες το βράδυ στη γιορτή του
Γέμισε «εργατόφατσες» το Συνδικάτο χτες το βράδυ στη γιορτή του
Μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο στα χέρια και χείλη σφιγμένα, όρθιοι μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου, οικοδόμοι της Αθήνας, μαζί με τους εκπροσώπους των ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών, αποτίουν φόρο τιμής στους δολοφονημένους από την εργοδοσία συναδέλφους τους, κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Για εκείνους τους χιλιάδες που θα έπρεπε να ήταν χτες ανάμεσά τους αλλά ο θάνατος τους παραμόνεψε στο γιαπί και στο εργοτάξιο, στον αγώνα για το μεροκάματο.

Από τη χτεσινή εκδήλωση για τα 20 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας δε θα μπορούσε να λείπει η θύμηση όλων εκείνων που θυσιάστηκαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Οπως δε θα μπορούσαν να λείπουν οι παλαίμαχοι οικοδόμοι συνδικαλιστές που «έβαλαν πλάτη» δυο δεκαετίες πριν για την ενοποίηση των 17 οικοδομικών σωματείων σε ένα Συνδικάτο, για τον καλύτερο συντονισμό του οικοδομικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Ηταν εκεί μέλη της πρώτης διοίκησης, του Συντονιστικού των οικοδόμων, αλλά και η νέα βάρδια του κλάδου, το νέο αίμα του Συνδικάτου, μαζί με τους μετανάστες συναδέλφους τους, θύματα και αυτοί της ίδιας βαρβαρότητας που ξεζουμίζει κοψοχρονιά την εργατική τους δύναμη.

Είκοσι χρόνια αγώνων

Η ιστορική εικοσάχρονη ταξική διαδρομή του Συνδικάτου πέρασε μέσα από το οδοιπορικό του οικοδομικού κινήματος που παρουσίαζε ανάμεσα στις ομιλίες ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου. Από το 1896 και την ίδρυση του πρώτου σωματείου στους οικοδόμους με τον τίτλο «Σύλλογος κονιαστών εν Αθήναις», μέχρι τις 15 του Μάρτη του 1984 και την ίδρυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Από το δημοψήφισμα στον κλάδο για την πενθήμερη, 35ωρη εργάσιμη βδομάδα τον Ιούνη του 1985, μέχρι την ντε φάκτο καθιέρωσή της από την 1 του Ιούλη του ίδιου χρόνου.

Από τις μεγάλες ταξικές μάχες του Συνδικάτου για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ένσημα, τα επιδόματα και τις συνθήκες δουλιάς των οικοδόμων, μέχρι την κορυφαία στιγμή της ίδρυσης του ΠΑΜΕ, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του Συνδικάτου. Και από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους ξεσηκωμένους αγρότες, μέχρι τις μπριγάδες και τις αποστολές αλληλεγγύης στην Κούβα, στη Νικαράγουα, αλλά και τη συμμετοχή των οικοδόμων στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι δεκάδες φωτογραφίες της έκθεσης που στήθηκε στους τοίχους της αίθουσας αποτέλεσαν αδιάψευστο μάρτυρα των δυναμικών και μαζικών αγώνων που έδωσε το Συνδικάτο για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης. Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις οι οποίες γεμίζουν από το Νοέμβρη του 1986 και τις σελίδες του «Παλμού των Οικοδόμων», που φέτος συμπλήρωσε τα 124 φύλλα και αποτελεί όπλο στα χέρια του Συνδικάτου για την ενημέρωση των εργαζομένων στην οικοδομή.

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή εκδήλωση αποτέλεσε και η ανάγνωση ενός από τα πολλά ποιήματα που έγραψε «για την εργατιά» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - ο μπογιατζής Γ. Πετινάρης, που πέθανε πριν από πέντε μήνες. Η ζωντάνια του Συνδικάτου αποτυπώνεται και στην ερασιτεχνική δημιουργία των μελών του, αποτελεί συστατικό στοιχείο της δράσης του, δίπλα και μαζί στον καθημερινό αγώνα για να γίνει η εργατική τάξη αφέντης του πλούτου που παράγει.

Ο επίλογος της χτεσινής μαζικής εκδήλωσης γράφτηκε με το μικρό γλέντι που στήθηκε στην αίθουσα του Συνδικάτου, με μεζέδες και τη συνοδεία λαϊκών και δημοτικών τραγουδιών.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΚΑΛΗΣ
«Εχουμε σκληρούς αγώνες μπροστά μας»

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Δεν ήταν «γκλάμουρ» αυτοί που μαζεύτηκαν χτες στο Συνδικάτο. Ηταν εργάτες, που ξέρουν πως δεν κουνιέται φύλλο, άμα δε δουλέψουνε τα χέρια τους
Δεν ήταν «γκλάμουρ» αυτοί που μαζεύτηκαν χτες στο Συνδικάτο. Ηταν εργάτες, που ξέρουν πως δεν κουνιέται φύλλο, άμα δε δουλέψουνε τα χέρια τους
«Η σημερινή μας εκδήλωση δεν είναι επέτειος. Δεν έχουμε την πρόθεση να στραφούμε προς τα πίσω για να απαριθμήσουμε κατορθώματα και να επιδείξουμε περγαμηνές. Μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες που βρίσκεται σήμερα το εργατικό κίνημα, υπάρχει ανάγκη να γυρίσουμε πίσω, για να ζητήσουμε τη βοήθεια της ιστορίας μας, να πάρουμε δύναμη από τη μεγάλη αγωνιστική πορεία του κλάδου και του εργατικού μας κινήματος γενικότερα. Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε, εξάλλου, να κάνουμε στην ιστορία μας, είναι να διδαχτούμε από αυτήν κι όχι απλά να την επικαλεστούμε».

Με αυτά τα λόγια, ο Β. Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, καλωσόρισε χτες τους εργαζόμενους, συνδικαλιστές και εκπροσώπους των ταξικών σωματείων και συνδικάτων, που βρέθηκαν στην εκδήλωση για τα 20χρονα της δράσης του.

«Η πείρα της ίδρυσης του Συνδικάτου», σημείωσε ο Β. Βακάλης, «αλλά και της μετέπειτα πορείας του αποτελεί ζωντανό παράδειγμα εργατικής δημοκρατίας σαν απαραίτητο στοιχείο της εκπλήρωσης των σκοπών της εργατικής τάξης. Είναι φωτεινό παράδειγμα της διαλεκτικής σχέσης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων: Ολοι μαζί αποφάσισαν, όλοι μαζί υλοποίησαν. Αυτή ήταν η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος».

Παραλληλίζοντας τη σημερινή τακτική των δυνάμεων της συναίνεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα με την επίθεση που δέχτηκε το Συνδικάτο από τα πρώτα κιόλας βήματά του, ο Β. Βακάλης τόνισε: «Οπως τότε, έτσι και σήμερα, παλεύουν σταθερά για τον οργανωτικό εκφυλισμό του εργατικού κινήματος και τον τελικό αφοπλισμό του απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου. Κραυγαλέα απόδειξη για κάτι τέτοιο αποτελούν οι αποφάσεις του 31ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ με ευθύνη των ξεπουλημένων πλειοψηφιών για τη δημιουργία χαλαρών ενώσεων εργαζομένων κατά δήμο, καθώς και τη θεσμοθέτηση περιφερειακών συντονιστικών συμβουλίων πάνω από τα Εργατικά Κέντρα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η αντιπαράθεση εκείνης της περιόδου, όπως αποδείχνουν οι μετέπειτα εξελίξεις, δεν ήταν μια αντιπαράθεση με στενά οργανωτίστικο περιεχόμενο, αλλά μια αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό και την προοπτική του κινήματος. Μια αντιπαράθεση, που η έκβασή της καθόρισε τις μετέπειτα εξελίξεις στον κλάδο».

«Πολύ λίγα θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς τη βαθιά πολιτικοποίηση των στελεχών του Συνδικάτου, τη γνώση ανάπτυξης της ταξικής πάλης», τόνισε συμπερασματικά ο Β. Βακάλης και συνέχισε: «Οι λύσεις δεν έρχονται αυτόματα, αλλά σαν προϊόν επίμονης και επίπονης δουλιάς, που δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι απαιτείται καθημερινή προσπάθεια για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Στη ζωή αποδείχνεται ότι κερδίζουν οι τολμηροί. Πολύ λίγα θα είχαν πραγματοποιηθεί, αν αυτά που γεννήθηκαν σαν πρωτοπόρες σκέψεις και στην πορεία σαν αποφάσεις δεν προωθούνταν στη ζωή με τόλμη, αποφασιστικότητα και με όρους σύγκρουσης».

Για την αγωνιστική προοπτική του οικοδομικού κινήματος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του: «Βιώνουμε σήμερα τη με αμείωτη ένταση επιθετικότητα του κεφαλαίου, την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων με σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας είναι και θα παραμείνει εργαλείο ταξικής πάλης, κυματοθραύστης των επιθέσεων του κεφαλαίου, της κυβερνητικής και γενικότερα της κυρίαρχης πολιτικής. Οι οικοδόμοι της Αθήνας, όλοι μας, έχουμε χρέος να κάνουμε το Συνδικάτο ακόμα πιο ισχυρό, πιο μαζικό, φρούριο της ταξικής πάλης, ικανό να οργανώσει τους αγώνες του κλάδου ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Δεν είναι απλά καθήκον μας. Είναι υποχρέωσή μας».

«Ανοιξε και ανοίγει δρόμους για όλη την εργατική τάξη»

Στη συμβολή του Συνδικάτου Οικοδόμων στο δυνάμωμα των ταξικών αγώνων αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων, συνδικάτων και ομοσπονδιών

Κι επειδή «νηστικό αρκούδι δε χορεύει», είχαν φροντίσει και γι' αυτό...
Κι επειδή «νηστικό αρκούδι δε χορεύει», είχαν φροντίσει και γι' αυτό...
Δεκάδες ήταν οι εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, ομοσπονδιών, φορέων μεταναστών, συνταξιούχων, αλλά και απλοί εργαζόμενοι πολλών κλάδων που έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή εκδήλωση και πλημμύρισαν την αίθουσα του Συνδικάτου, που αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή. Η παρουσία τους ήταν το λιγότερο για να το τιμήσουν, καθώς, όπως σημειώθηκε και στους χαιρετισμούς, το πρωτοπόρο Συνδικάτο με τη δράση του άνοιξε και ανοίγει δρόμους για όλη την εργατική τάξη.

Στην εκδήλωση πρώτος χαιρέτισε ένας παλιός οικοδόμος, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαρακτηρίζοντας τον έλεγχο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων από τις ταξικές δυνάμεις και τη δημιουργία του Συνδικάτου σαν τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν τη συνδικαλιστική ζωή και δράση μετά τη μεταπολίτευση. Το Συνδικάτο, σημείωσε, ατσαλώθηκε και μπήκε στη συνείδηση των οικοδόμων γιατί βλέπουν σ' αυτό ανθρώπους που αγωνίζονται.

Το πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια που πήραν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τους οικοδόμους στις περιφρουρήσεις των καλοκαιρινών απεργιών τους, σημείωσε ο Μπάμπης Ντότσικας, μέλος του Συντονιστικού Ξενοδοχείων, και συμπλήρωσε ότι η δράση του Συνδικάτου, τους ενέπνευσε για να ακολουθήσουν και αυτοί τον ίδιο δρόμο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων αποτελεί την πιο στιβαρή δύναμη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και αναφέρθηκε στην ενοποίηση των τριών κλάδων της Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε από τις ταξικές δυνάμεις ακριβώς εκείνη την εποχή.

Ο Δημήτρης Ζορμπάς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, τόνισε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων δίδαξε σε όλους τους εργάτες ότι ο συνολικός αγώνας είναι αυτός που διευρύνει δικαιώματα. Και οι μεταλλεργάτες δήλωσε θα είναι μαζί με τους οικοδόμους σ' αυτόν τον αγώνα.

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι η ίδρυση του Συνδικάτου ήταν ένας σημαντικός αγωνιστικός σταθμός, γιατί με την πρωτοπόρα αγωνιστική του δράση έδωσε πολλά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα, τόνισε, καλείται να πρωτοστατήσει για να αντιμετωπίσει η εργατική τάξη με κοινό μέτωπο τη γενικευμένη επίθεση που δέχεται από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επισήμανε ότι είναι μέρα τιμής των χιλιάδων οικοδόμων που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και το ρίζωμα του Συνδικάτου, ώστε σήμερα, πιο οργανωμένο, πιο ζωντανό να είναι αυτό που σμίγει τις γροθιές Ελλήνων και ξένων εργατών, να είναι το δόρυ της Ομοσπονδίας στους μεγάλους αγώνες και το αγωνιστικό μετερίζι του ΠΑΜΕ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Οι τραμπουκισμοί δεν πέρασαν

Σε ανοιχτούς τραμπουκισμούς και τρομοκρατία, προχώρησε χτες η εργοδοσία του εργοστασίου κυτιοποιίας (κατασκευή μεταλλικών δοχείων) «Αφοί Γιάνναροι» στη Μάνδρα Αττικής, για να επιβάλει την απόλυση της Ασημίνας Βασιλάκη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ». Βρήκε, όμως, μπροστά της το σύνολο των εργαζομένων, που ενωμένοι από το πρωί μαζί με συνδικαλιστές του κλάδου και του ΠΑΜΕ έδωσαν μάχη έξω από την πύλη του εργοστασίου και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους τραμπουκισμούς και να πετύχουν την ανάκληση της απόλυσης.

Η εργοδοσία έστειλε με εξώδικο στο σπίτι της Ασημίνας Βασιλάκη την απόλυσή της. Η είδηση της απόλυσης όμως διαδόθηκε χτες από τα ξημερώματα έξω από το εργοστάσιο και έφερε την άμεση αντίδραση των περίπου 30 εργαζομένων, οι οποίοι, μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών, έκαναν επιτόπου συνέλευση και αποφάσισαν ομόφωνα να μην πιάσουν δουλιά, αν δεν ανακληθεί η απόλυση.

Την αγωνιστική στάση των εργαζομένων προσπάθησε να αντιμετωπίσει ο Νίκος Νικολάκος, σύζυγος της μίας από τις δύο ιδιοκτήτριες του εργοστασίου και εν ενεργεία λιμενικός, ο οποίος επιτέθηκε με γροθιές και κεφαλιές στον Π. Γκιόκα, γραμματέα του Συνδικάτου και τον Σ. Πουλικόγιαννη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου. Τις ίδιες διαθέσεις είχε απέναντι και στον Π. Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου και τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ. Τελικά, κάτω από την οργισμένη παρέμβαση των εργαζομένων, απομακρύνθηκε από το χώρο. Προκλητική, όμως, ήταν και η στάση της αστυνομίας, που βρέθηκε στο χώρο, η οποία, ακόμα και όταν έγινε η επίθεση στους συνδικαλιστές, αντί να συλλάβει τον τραμπούκο εκβίαζε τους εργαζόμενους να πιάσουν δουλιά. Η τραμπούκικη «δράση» της εργοδοσίας εξόργισε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι δε θα βάλουν μπροστά καμία μηχανή, αν δεν παρθεί πίσω η απόλυση. Αντικρίζοντας η εργοδοσία αυτήν την αποφασιστικότητα, δήλωσε ότι ανακαλείται η απόλυση.

Για να δουλεύουν στη Ζώνη

Η ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τους εργοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να σωθεί η ναυπηγοεπισκευή, που αποτελεί τη μοναδική παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής του Πειραιά, ήταν αυτό που ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι με πρωτοβουλία των ταξικών Σωματείων της Ζώνης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη σύσκεψη, εκτός από τις διοικήσεις των σωματείων, συμμετείχαν όλες οι Ενώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών της Ζώνης, η διοίκηση του ΕΚ Πειραιά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος. Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου, που θα έχει στόχο όχι μόνο να αποτρέψει τα σχέδια συρρίκνωσης σε βάρος της Ζώνης που προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, αλλά να περάσει στην αντεπίθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη και τον πλήρη εκσυγχρονισμό της Ζώνης, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, ξαναδίνοντας ψωμί στους χιλιάδες άνεργους σήμερα εργατοτεχνίτες.

Αφορμή για τη χτεσινή σύσκεψη έδωσαν οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΠ Ν. Γιαννή προς τα σωματεία, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τις οποίες ο Οργανισμός ετοιμάζεται να αποσπάσει από τη Ζώνη το μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και να τον μετατρέψει σε χώρο μετεπιβίβασης οχημάτων (καρ-τέρμιναλ).

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, αφού τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν καμία αλλαγή χρήσης χώρων της Ζώνης», πρότεινε, και έγινε αποδεκτό, την οργάνωση κατ' αρχήν κοινών παραστάσεων διαμαρτυρίας στα συναρμόδια υπουργεία και τη διοργάνωση νέας ακόμα πιο ευρείας σύσκεψης αμέσως μετά τις γιορτές, για να καθοριστεί πια το πρόγραμμα δράσης με αιτήματα όχι μόνο την υπεράσπιση των χώρων της Ζώνης, αλλά για άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ