Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ανοιξε και ανοίγει δρόμους για όλη την εργατική τάξη»

Στη συμβολή του Συνδικάτου Οικοδόμων στο δυνάμωμα των ταξικών αγώνων αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων, συνδικάτων και ομοσπονδιών

Κι επειδή «νηστικό αρκούδι δε χορεύει», είχαν φροντίσει και γι' αυτό...
Κι επειδή «νηστικό αρκούδι δε χορεύει», είχαν φροντίσει και γι' αυτό...
Δεκάδες ήταν οι εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, ομοσπονδιών, φορέων μεταναστών, συνταξιούχων, αλλά και απλοί εργαζόμενοι πολλών κλάδων που έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή εκδήλωση και πλημμύρισαν την αίθουσα του Συνδικάτου, που αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή. Η παρουσία τους ήταν το λιγότερο για να το τιμήσουν, καθώς, όπως σημειώθηκε και στους χαιρετισμούς, το πρωτοπόρο Συνδικάτο με τη δράση του άνοιξε και ανοίγει δρόμους για όλη την εργατική τάξη.

Στην εκδήλωση πρώτος χαιρέτισε ένας παλιός οικοδόμος, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαρακτηρίζοντας τον έλεγχο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων από τις ταξικές δυνάμεις και τη δημιουργία του Συνδικάτου σαν τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν τη συνδικαλιστική ζωή και δράση μετά τη μεταπολίτευση. Το Συνδικάτο, σημείωσε, ατσαλώθηκε και μπήκε στη συνείδηση των οικοδόμων γιατί βλέπουν σ' αυτό ανθρώπους που αγωνίζονται.

Το πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια που πήραν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τους οικοδόμους στις περιφρουρήσεις των καλοκαιρινών απεργιών τους, σημείωσε ο Μπάμπης Ντότσικας, μέλος του Συντονιστικού Ξενοδοχείων, και συμπλήρωσε ότι η δράση του Συνδικάτου, τους ενέπνευσε για να ακολουθήσουν και αυτοί τον ίδιο δρόμο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων αποτελεί την πιο στιβαρή δύναμη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και αναφέρθηκε στην ενοποίηση των τριών κλάδων της Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε από τις ταξικές δυνάμεις ακριβώς εκείνη την εποχή.

Ο Δημήτρης Ζορμπάς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, τόνισε ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων δίδαξε σε όλους τους εργάτες ότι ο συνολικός αγώνας είναι αυτός που διευρύνει δικαιώματα. Και οι μεταλλεργάτες δήλωσε θα είναι μαζί με τους οικοδόμους σ' αυτόν τον αγώνα.

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι η ίδρυση του Συνδικάτου ήταν ένας σημαντικός αγωνιστικός σταθμός, γιατί με την πρωτοπόρα αγωνιστική του δράση έδωσε πολλά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα, τόνισε, καλείται να πρωτοστατήσει για να αντιμετωπίσει η εργατική τάξη με κοινό μέτωπο τη γενικευμένη επίθεση που δέχεται από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επισήμανε ότι είναι μέρα τιμής των χιλιάδων οικοδόμων που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και το ρίζωμα του Συνδικάτου, ώστε σήμερα, πιο οργανωμένο, πιο ζωντανό να είναι αυτό που σμίγει τις γροθιές Ελλήνων και ξένων εργατών, να είναι το δόρυ της Ομοσπονδίας στους μεγάλους αγώνες και το αγωνιστικό μετερίζι του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ