Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
«Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν» οι αρμόδιοι

«Αγνωστοι και άφαντοι» παραμένουν ακόμα για την αστυνομία οι ιδιοκτήτες της μάντρας φορτηγών Σταύρος και Μελέτης Λουκάς στον Ισθμό Κορίνθου, όπου σκοτώθηκε, την ώρα του μεροκάματου, ο 15χρονος εργάτης - μαθητής Δημήτρης Καραγιάννης καταπλακωμένος από κλαρκ που τον είχαν αναγκάσει να χειρίζεται.

Την ώρα που η αστυνομία δηλώνει πως ψάχνει ακόμα τους ιδιοκτήτες της μάντρας με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ», συνεργείο του «Ρ» διαπίστωνε χτες ότι αυτοί βρίσκονται κανονικά στο χώρο της επιχείρησης χωρίς να έχουν καν ενοχληθεί από κανέναν. Ομως, ακόμα και χτες, ο υποδιοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, Χαράλαμπος Κόλλιας, στις επίμονες ερωτήσεις μας για το αν η αστυνομία έχει εντοπίσει τους δύο ιδιοκτήτες, απαντούσε στερεότυπα: «Τους αναζητήσαμε παντού, εντός 24ώρου από το συμβάν, χωρίς επιτυχία. Τώρα ακολουθούμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες...».

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Επιθεώρηση Εργασίας στην Κόρινθο μετά την αυτοψία που έκανε στο χώρο του δυστυχήματος και στην επιχείρηση, ενώ διαπίστωσε σωρεία από σοβαρότατες παραβάσεις, μέχρι στιγμής, αρνείται να ανακοινώσει οτιδήποτε επίσημα. Οι δικές μας, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως, εκτός από τον 15χρονο Δημήτρη, δούλευαν ανασφάλιστοι άλλοι τέσσερις νεαροί εργάτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν συνομήλικος με τον άτυχο μικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ιδιοκτήτες ισχυρίστηκαν αρχικά, στο κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας που διενήργησε τον έλεγχο, πως δεν αναγνώριζαν τον Δ. Καραγιάννη ως υπάλληλό τους, αλλά γρήγορα φρόντισαν να ανασκευάσουν, καθώς είναι γνωστό ότι δούλευε στην επιχείρηση από τον περασμένο Ιούνη.

Η εργοδοτική ασυδοσία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα σύγχρονα εργασιακά γκέτο στην Κορινθία τα τελευταία χρόνια, φουντώνει συνεχώς και συδαυλίζεται από την ανύπαρκτη και αναποτελεσματική ουσιαστικά λειτουργία των κρατικών μηχανισμών ελέγχου όσο και από την τακτική των ξεπουλημένων συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που δεν έχουν το σθένος και τη βούληση να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων ούτε για το αυτονόητο: Να επιστρέφει, δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος ζωντανός στην οικογένειά του. Στην Κόρινθο, είναι ακόμα νωπό το αίμα από τις δολοφονίες των εργατών στη «Μότορ Οϊλ» και τη «Σωληνουργία», αλλά για την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη και οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο υπέρτατος νόμος.

«Να είναι το σπλάχνο μας ο τελευταίος νεκρός»

Ο χαμός του μικρού εργάτη - μαθητή κρατά συγκλονισμένη την κοινωνία της Κορίνθου. Η πολύτεκνη οικογένεια Καραγιάννη, την οποία κι επισκεφτήκαμε χτες στις εργατικές κατοικίες, θρηνεί τον άδικο χαμό του βλασταριού της κι εκφράζει την επιθυμία να είναι το σπλάχνο τους το τελευταίο θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας. Οπως μας είπε ο πατέρας, Γιάννης Καραγιάννης, ο μικρός Δημήτρης ήθελε να πηγαίνει σχολείο και να δουλεύει παράλληλα, για να μην επιβαρύνει οικονομικά την οικογένεια.

Είχε μάθει από μικρός να ζει τη ζωή με αξιοπρέπεια, όπως άλλωστε κάνουν κατά κανόνα οι εργατικές οικογένειες και με την περίσσια ευθύνη, που νιώθουν τα μέλη της, όταν μάλιστα αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα - έφυγαν από την Ευρυτανία κι εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο πριν μια δεκαετία περίπου - προκειμένου να τα φέρουν βόλτα. Στο μεροκάματο είναι, τα τελευταία χρόνια, και ο 19χρονος Παναγιώτης, αδερφός του Δημήτρη, ο οποίος μόλις πριν από μερικές μέρες αφαίρεσε τις λάμες από το χειρουργημένο πόδι του, το οποίο τσάκισε πριν από 8 μήνες κατά την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών σε έργο κοντά στην Αθήνα.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Τάκης Αλωνιστιώτης, μέλος της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να βάλουν τέρμα σε αυτές τις πολιτικές, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο νομό, να σηκώσουν αγώνα αντίστασης και ρήξης συσπειρωμένοι μέσα στις γραμμές του ταξικού κινήματος που ορθώνεται σήμερα στην πατρίδα μας, όπως εκφράζεται από τους διεκδικητικούς αγώνες που προβάλλει το ΠΑΜΕ, ώστε ο συνάδελφος Δ. Καραγιάννης να είναι ο τελευταίος νεκρός που μετρά σε βάρος της η εργατική τάξη της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστρονομικά κέρδη από την εκμετάλλευση των εργατών (2010-02-21 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση για το νεκρό εργαζόμενο μαθητή (2005-01-28 00:00:00.0)
Επεστράφη ο φάκελος της δικογραφίας ως ελλιπής! (2004-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ