Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ταξικά, ανυποχώρητα, μπροστά!

Οι οικοδόμοι της Αθήνας τίμησαν χτες τα 20 χρόνια δράσης του Συνδικάτου τους με μια μαζική και πλούσια σε περιεχόμενο εκδήλωση

Γέμισε «εργατόφατσες» το Συνδικάτο χτες το βράδυ στη γιορτή του
Γέμισε «εργατόφατσες» το Συνδικάτο χτες το βράδυ στη γιορτή του
Μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο στα χέρια και χείλη σφιγμένα, όρθιοι μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου, οικοδόμοι της Αθήνας, μαζί με τους εκπροσώπους των ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών, αποτίουν φόρο τιμής στους δολοφονημένους από την εργοδοσία συναδέλφους τους, κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Για εκείνους τους χιλιάδες που θα έπρεπε να ήταν χτες ανάμεσά τους αλλά ο θάνατος τους παραμόνεψε στο γιαπί και στο εργοτάξιο, στον αγώνα για το μεροκάματο.

Από τη χτεσινή εκδήλωση για τα 20 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας δε θα μπορούσε να λείπει η θύμηση όλων εκείνων που θυσιάστηκαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Οπως δε θα μπορούσαν να λείπουν οι παλαίμαχοι οικοδόμοι συνδικαλιστές που «έβαλαν πλάτη» δυο δεκαετίες πριν για την ενοποίηση των 17 οικοδομικών σωματείων σε ένα Συνδικάτο, για τον καλύτερο συντονισμό του οικοδομικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Ηταν εκεί μέλη της πρώτης διοίκησης, του Συντονιστικού των οικοδόμων, αλλά και η νέα βάρδια του κλάδου, το νέο αίμα του Συνδικάτου, μαζί με τους μετανάστες συναδέλφους τους, θύματα και αυτοί της ίδιας βαρβαρότητας που ξεζουμίζει κοψοχρονιά την εργατική τους δύναμη.

Είκοσι χρόνια αγώνων

Η ιστορική εικοσάχρονη ταξική διαδρομή του Συνδικάτου πέρασε μέσα από το οδοιπορικό του οικοδομικού κινήματος που παρουσίαζε ανάμεσα στις ομιλίες ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου. Από το 1896 και την ίδρυση του πρώτου σωματείου στους οικοδόμους με τον τίτλο «Σύλλογος κονιαστών εν Αθήναις», μέχρι τις 15 του Μάρτη του 1984 και την ίδρυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Από το δημοψήφισμα στον κλάδο για την πενθήμερη, 35ωρη εργάσιμη βδομάδα τον Ιούνη του 1985, μέχρι την ντε φάκτο καθιέρωσή της από την 1 του Ιούλη του ίδιου χρόνου.

Από τις μεγάλες ταξικές μάχες του Συνδικάτου για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ένσημα, τα επιδόματα και τις συνθήκες δουλιάς των οικοδόμων, μέχρι την κορυφαία στιγμή της ίδρυσης του ΠΑΜΕ, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του Συνδικάτου. Και από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους ξεσηκωμένους αγρότες, μέχρι τις μπριγάδες και τις αποστολές αλληλεγγύης στην Κούβα, στη Νικαράγουα, αλλά και τη συμμετοχή των οικοδόμων στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι δεκάδες φωτογραφίες της έκθεσης που στήθηκε στους τοίχους της αίθουσας αποτέλεσαν αδιάψευστο μάρτυρα των δυναμικών και μαζικών αγώνων που έδωσε το Συνδικάτο για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης. Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις οι οποίες γεμίζουν από το Νοέμβρη του 1986 και τις σελίδες του «Παλμού των Οικοδόμων», που φέτος συμπλήρωσε τα 124 φύλλα και αποτελεί όπλο στα χέρια του Συνδικάτου για την ενημέρωση των εργαζομένων στην οικοδομή.

Ξεχωριστή στιγμή στη χτεσινή εκδήλωση αποτέλεσε και η ανάγνωση ενός από τα πολλά ποιήματα που έγραψε «για την εργατιά» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - ο μπογιατζής Γ. Πετινάρης, που πέθανε πριν από πέντε μήνες. Η ζωντάνια του Συνδικάτου αποτυπώνεται και στην ερασιτεχνική δημιουργία των μελών του, αποτελεί συστατικό στοιχείο της δράσης του, δίπλα και μαζί στον καθημερινό αγώνα για να γίνει η εργατική τάξη αφέντης του πλούτου που παράγει.

Ο επίλογος της χτεσινής μαζικής εκδήλωσης γράφτηκε με το μικρό γλέντι που στήθηκε στην αίθουσα του Συνδικάτου, με μεζέδες και τη συνοδεία λαϊκών και δημοτικών τραγουδιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο της Διεθνούς των Οικοδόμων (2020-01-31 00:00:00.0)
Εκδήλωση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων (2016-05-12 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2016-03-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΕΑΜ (2001-10-31 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το ΕΑΜ (2001-10-27 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το ΕΑΜ (2001-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ