ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
«Μνημείο» ανθυγιεινής συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

«Στα μπετά», 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας

Μισοτελειωμένο και στο έλεος της φθοράς από το πέρασμα του χρόνου βρίσκεται το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997, επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2000 από την κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή, όμως έχουν περάσει 4 χρόνια και το Νοσοκομείο παραμένει «στα μπετά».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επί 7 χρόνια δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές νοσοκομείο στην Κέρκυρα, για να καλύψει τις ανάγκες του κερκυραϊκού λαού, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται κατά την τουριστική περίοδο, την ίδια περίοδο έδωσε 3 νέες άδειες για ιδιωτικές κλινικές (η μία από αυτές διαθέτει 200 κρεβάτια!) και διαγνωστικά κέντρα. Με την κωλυσιεργία της, μάλιστα, εξασφάλισε τα χρονικά περιθώρια, ώστε οι ιδιώτες έμποροι της Υγείας να μπουν δυναμικά στην «αγορά», πατώντας πάνω στις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε το πρόβλημα για προεκλογική κατανάλωση, αλλά δεν προχώρησε ούτε βήμα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η τοπική οργάνωση της ΝΔ τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δε δέχεται να συζητηθεί το θέμα καν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ενώ ο βουλευτής της κ. Γεωργιάδης προπαγανδίζει ως λύση την «αυτοχρηματοδότηση» με τον Σπ. Σπύρου, πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ, να τον σιγοντάρει.

Το ΠΑΣΟΚ κάλυψε τον Μπατατούδη

Συγκεκριμένα, το δημόσιο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρηματοδοτήθηκε από το 2ο ΠΕΠ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997 με προϋπολογισμό περίπου 15.500.000 ευρώ (έκπτωση αναδόχου 21%, διαμόρφωση στα 12.300.000 ευρώ περίπου). Αυτά, για «Μελέτη, κατασκευή οικοδομικών εργασιών, Η/Μ εγκαταστάσεων και προμήθεια, εγκατάσταση βασικού ιατρικού εξοπλισμού του Νομαρχιακού Ιατρικού Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας» από την κοινοπραξία ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ - VAMED ENG του γνωστού μεγαλοεργολάβου Μπατατούδη, με επιβλέπουσα αρχή τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων ΑΕ (ΔΕΠΑΝΟΜ).

Οι εργασίες, όμως, δεν προχώρησαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη συμφωνία. Ετσι, το 2001, η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ έστειλε στην κοινοπραξία «ειδική πρόσκληση», με την οποία ζήτησε να εφαρμοστούν οι ενέργειες που της υποδεικνύει εντός της οριζόμενης προθεσμίας και προειδοποιεί πως, αν δεν εφαρμοστούν, θα κηρύξει «έκπτωτη» την κοινοπραξία. Ομως η «έκπτωση» δεν έγινε ποτέ. Από το Νοέμβρη του 2001 μέχρι το φθινόπωρο του 2003 δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και τελικά η ΔΕΠΑΝΟΜ λύνει με «φιλικό» διακανονισμό τη σύμβαση έργου με την κοινοπραξία, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στην Κέρκυρα υπό τον τότε υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή. Κατόπιν αυτού, ανακοίνωσε τη διακήρυξη νέου διαγωνισμού, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές...

Στο μεταξύ, το έργο είχε ενταχτεί και στο 3ο ΠΕΠ, και από τη στιγμή που οι εργασίες δεν προχωρούν κανονικά, υπάρχει ζήτημα και για το θέμα της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Την ίδια περίοδο ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων, Κ. Χλωμούδης, ανακοίνωσε ότι το κόστος ολοκλήρωσης του νοσοκομείου υπολογίζεται στο διπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού και πως θα προστεθούν σε αυτό άλλα 7.000 τ.μ. για να καλυφθούν ανάγκες τμημάτων.

Ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους, αναπληρωτής διευθυντής του Χειρουργικού τμήματος του ΓΝΝ Κέρκυρας και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συμπαράταξης (ΝΑΣΥ) επισημαίνει: «Η κατάσταση αυτή πηγάζει από την πολιτική που τα δύο αυτά κόμματα ακολουθούν στο χώρο της Υγείας. Μια πολιτική που, όσο και να προσπαθούν στα λόγια να μας αποδείξουν ότι είναι διαφορετική, στην πράξη είναι πανομοιότυπη. Εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για περικοπή -συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και για την Υγεία».

«Πρέπει, τονίζει ο Μπ. Χαραλάμπους, να δημιουργηθεί κίνημα που να διεκδικήσει αγωνιστικά και δυναμικά δημόσια δωρεάν Υγειονομική Περίθαλψη και ταυτόχρονα την άμεση αποπεράτωση ενός σύγχρονου, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου με το απαραίτητο προσωπικό σε όλους τους τομείς».

Υπενθυμίζεται πως η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το νοσοκομείο τόνιζε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του κερκυραϊκού λαού, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες που ταυτόχρονα υπονομεύει την προοπτική δημιουργίας σύγχρονου και ασφαλούς νοσοκομείου. Και καλεί τον κερκυραϊκό λαό να βγάλει συμπεράσματα και να παλέψει μαζί με το λαό για μια άλλη πολιτική και στον τομέα Υγείας.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απολύουν και καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις

Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, συστηματική καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, παράνομες και αδικαιολόγητες απολύσεις, το ασύδοτο «διευθυντικό δικαίωμα» και σωρεία εργοδοτικών παραβάσεων βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Εύβοιας. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία παραμένουν ασυνδικάλιστοι, με αποτέλεσμα η αδράνεια αυτή να διευκολύνει την ασυδοσία και αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Από την άλλη, ο Σύλλογος των Ξενοδόχων αυξάνει τις αξιώσεις του για περισσότερα κίνητρα, που σπεύδουν οι κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν. Ετσι, πριν 1,5 χρόνο, το «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ», μεγάλη ξενοδοχοϋπαλληλική μονάδα στη Χαλκίδα, έκλεισε λόγω ανακαίνισης (κόστισε πάνω από 1 δισ. δραχμές), απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς να αποζημιωθούν, με την «υπόσχεση», μόνο, ότι όταν ανοίξει θα προσληφθούν ξανά.

Πρόσφατα, στην άλλη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Χαλκίδας, το «ΛΟΥΣΥ», έγιναν δύο απολύσεις εργατριών. Το αιτιολογικό της εργοδοσίας για την απόλυση της μιας εργάτριας ήταν ότι «δε γνώριζε ότι το κλιματιστικό μηχάνημα ενός δωματίου δε λειτουργούσε». Η πραγματική αιτία, όμως, ήταν ότι γράφτηκε στο νεοσύστατο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Τρομοκρατική ήταν η ενέργεια του ιδιοκτήτη του «Holidays in Evia» και προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων, που, παράνομα και καταχρηστικά, απέλυσε 10 εργαζόμενους. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και μέλη της προσωρινής διοίκησης του υπό ανασύσταση Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερέτριας και Περιχώρων.

Ο πρόεδρος του σωματείου Μπ. Σεφερλής σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει» τους επιχειρηματίες ξενοδόχους της Εύβοιας και έκανε λόγο για συστηματική καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν ακόμα και σε τρία διαφορετικά πόστα, χωρίς την παρέλευση 12ωρου ανάμεσα στις δύο βάρδιες. Και, βέβαια, συνέχισε, οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι στην «ημερήσια διάταξη». Επίσης, ανέφερε, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 8ωρη βάση, ενώ δηλώνεται ότι εργάζονται τετράωρο. Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και η καταπάτηση σειράς δικαιωμάτων τους.

Μέσα σ' αυτή την «γκρίζα» κατάσταση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τα δικαιώματά τους, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ταυτισμένη με τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ μέχρι χτες, της ΝΔ σήμερα, απλώς, κόπτεται για συναινετικές διαδικασίες και «διαλόγους» με την εργοδοσία, για το ποιες κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων θα τεθούν στο τραπέζι για να ...καρατομηθούν.

Σε αντίθετη κατεύθυνση η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ και τα στελέχη της στη διοίκηση του ΕΚ Εύβοιας, προβάλλουν και στηρίζουν τη μαχητική συσπείρωση και την αγωνιστική δράση για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Εύβοιας και προς αυτή την κατεύθυνση ξεδιπλώνουν τη δουλιά τους.

Γιορτές στο μετερίζι του αγώνα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ενωμένοι σαν μια γροθιά, συνεχίζουν τον αγώνα οι 500 εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ, και απαιτούν εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν και να σταματήσει ο θεσμός της εργολαβίας που χρόνια τώρα τους κρατά εργασιακά ομήρους χωρίς δικαιώματα και με εξευτελιστικές αμοιβές. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο ΑΠΘ μέσω εργολάβων από τις 2.1.2005 μένουν άνεργοι. Το ΑΠΘ ακόμη δεν έχει υπογράψει τις συμβάσεις ανάθεσης των εργολαβιών για το 2005 επειδή μαίνεται ο πόλεμος (δικαστική διαμάχη) μεταξύ των εργολάβων για το ποιος θα βάλει στο χέρι το ζεστό χρήμα που μοιράζεται.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου και διαδήλωσαν δυναμικά την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. «Κάθε μέρα και όλη μέρα θα βρισκόμαστε εδώ», δηλώνουν και ετοιμάζονται σήμερα παραμονή πρωτοχρονιάς να στήσουν τη δική τους αγωνιστική γιορτή έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα συγκεντρωθούν και πάλι στο χώρο για να κόψουν την πίτα.

Στο πλευρό τους, συμπαραστάτες στην πάλη τους βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπρόσωποι άλλων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων.

Σήμερα το πρωί θα συγκεντρωθούν πάλι στο χώρο του πανεπιστημίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ