ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ουαί υμίν υποκριτές...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Αρκετοί ήταν οι χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι, που αφιερώθηκαν στα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς των απλών ανθρώπων, προς τους πληγέντες λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο.

Λέτε, να τους προκάλεσε έκπληξη το γεγονός, πως υπάρχει ακόμη τόση ανθρωπιά, παρά τα αλλεπάλληλα και πολύμορφα μπαράζ «διαπαιδαγώγησης» άκρατου ατομικισμού, αποξένωσης και αλλοτρίωσης; Τα τόσα και τόσα «μαθήματα» καθημερινότητας, ανάμεσα στους νόμους της αγοράς - ζούγκλας, του εργασιακού μεσαίωνα, της τρομο-φοβίας και των κάθε λογής τρομονόμων;

Δε νομίζουμε. Δεν πετάνε στα σύννεφα. Μάλλον, άδραξαν την ευκαιρία, για να κάνουν άλλο ένα και, μάλιστα, γερό «ξέπλυμα» της γενικότερης στάσης και των ανομημάτων τους. Αλλωστε, πολλοί και διάφοροι - και όχι μόνο στη χώρα μας - θα «ξεπλυθούν» με το κύμα αλληλεγγύης των λαών όλου του κόσμου. Και όχι μόνο θα «ξεπλυθούν». Υπάρχουν κι αυτοί, που θα «φτιαχτούν»...

Κι από κοντά, βέβαια, παίζουν το γενικότερο ρόλο τους. Επιχειρούν τον εγκλωβισμό της λαϊκής αλληλεγγύης στα δικά τους καλούπια και μέτρα. Την προσαρμογή και υποταγή της στα δικά τους σχέδια και στόχους. Και προπάντων, τον ευνουχισμό της, με την αφαίρεση του οτιδήποτε παραπέμπει ή θυμίζει τον ταξικό της χαρακτήρα και, επομένως, τις ταξικές αντιθέσεις και διαπάλη.

Ελα, όμως, που υπάρχει και η πραγματικότητα. Ανάμεσα στους υποκριτικούς πρωτοσέλιδους τίτλους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ανάμεσα στην πολύμορφη καλλιέργεια αντιλήψεων ενός εθελοντικού ανθρωπισμού, που μόνιμα και συστηματικά θα ισομοιράζει τη μιζέρια των «μη εχόντων» και θα αφήνει απερίσπαστους τους «έχοντες» στα αυξανόμενα συνεχώς πλούτη τους. Ανάμεσα στις ανέξοδες ευχολογίες, για να «βάλουν μυαλό» οι ιμπεριαλιστές και οι κεφαλαιοκράτες, υπήρχε και η είδηση από τη Γαλλία.

Δύο δισ. ευρώ, θα δώσει στους κεφαλαιοκράτες της χώρας του ο Ζ. Σιράκ. Περισσότερα, δηλαδή, απ' όσα υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη (1,5 δισ. δολάρια), στις πληγείσες περιοχές... Για να μην αναφέρουμε, ότι οι πενήντα πιο πλούσιοι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν εισόδημα ίσο με εκείνο 2,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Κι ανάμεσα σ' όλ' αυτά, το πρωινό ντουέτο της ΝΕΤ άδραξε κι αυτό την ευκαιρία, για να βγάλει τα αντι-ΚΚΕ απωθημένα του. Και ξανάδωσε ένα χεροπιαστό δείγμα της... δημοκρατικότητάς του, αρνούμενο στον αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», να απαντήσει στις - τουλάχιστον - προκατειλημμένες και εμπαθείς τοποθετήσεις τους.


ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ...: «Το ζήτημα είναι να μην επανέλθουν, αφού περάσει το πρώτο κύμα της συμφοράς, στον πρότερο βίο τους. Οι πλούσιες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που διαχειρίζονται αμύθητα ποσά, θα πρέπει να αντιληφθούν, επιτέλους, το ρόλο τους στην κατάντια των χωρών αυτών, που τις οδήγησαν σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, και να μετανοήσουν εμπράκτως, βοηθώντας τους φτωχούς λαούς τους να ορθοποδήσουν, έτσι που να μπορούν πλέον μόνοι και ακηδεμόνευτοι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην» (Από το κύριο άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ...: «Η αλληλεγγύη είναι καθημερινό μας καθήκον. Η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία μας έδειξε ένα πράγμα: Ο κόσμος ολάκερος έγινε μια γειτονιά και όσα συμβαίνουν ακόμη και στο άλλο ημισφαίριο της Γης, μας αφορούν άμεσα. Ο ανθρώπινος πόνος έχει παγκοσμιοποιηθεί και ήρθε ο καιρός να παγκοσμιοποιηθεί και η κοινωνία της αλληλεγγύης» (Από το κύριο άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ...: «Η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη δεν είναι πράξη ελεημοσύνης, αλλά δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα έχει πολλαπλά οφέλη στο μέλλον για τους δωρητές» (Ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΟΜΟΣ για νέα γενιά τρομοκρατών

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βοήθεια πέραν πάσης προσδοκίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ! Ποσό - ρεκόρ για τα θύματα του τσουνάμι

ΤΑ ΝΕΑ: Οι πολίτες έβαλαν τα γυαλιά στην κυβέρνηση - Ανθρωπιά χωρίς σύνορα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο από συνδικαλιστές και βουλευτές της ΝΔ - Γαλάζια ανταρσία στον θεσσαλικό κάμπο

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΟΙ «ΠΡΙΒΕ» ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Η ΧΩΡΑ: ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ για 100.000 υπαλλήλους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οσο υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πώς ρυθμίζονται τα χρέη στο ΙΚΑ

Η ΑΥΓΗ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ - Τσιγκουνιά κράτους και επιχειρήσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΘΕΡΜΗ ανταπόκριση των Ελλήνων για τα θύματα - ΑΝΘΡΩΠΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μαύρη τρύπα 1,1 δισ. ευρώ η απογραφή του πρώτου έτους!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εθελοντισμός...

«Η κοινωνία των πολιτών ανέλαβε να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή των κυβερνήσεων, προσφέροντας με απλοχεριά τη βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη οι χώρες που χτύπησε το τσουνάμι...

...Εξίσου σημαντικό ζήτημα όμως είναι - τουλάχιστον από τη σκοπιά της Ελλάδας - να διατηρηθεί ζωντανή και να αξιοποιηθεί η διάθεση εθελοντικής προσφοράς, η οποία τόσο έντονα εκδηλώθηκε. Οπως άλλωστε είχε επίσης εκδηλωθεί εντυπωσιακά το καλοκαίρι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Ανέλπιστη ευκαιρία...

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιδιώκει με την όψιμη κινητοποίησή του, την πρωτοφανή μετά το Βιετνάμ ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τη συμπαράταξη του προκατόχου του Μπιλ Κλίντον να βελτιώσει την εικόνα του ίδιου και της Ουάσιγκτον στο χώρο της ΝΑ Ασίας.

Ιδιαιτέρως στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική δημοκρατία με την οποία η Ουάσιγκτον έχει διαρρήξει τις σχέσεις της. "Πρόκειται για ανέλπιστη και πρωτοφανή ευκαιρία που ο πρόεδρος πρέπει να αδράξει" υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί αρθρογράφοι» (Το ρεπορτάζ από το «ΕΘΝΟΣ»).

Η πραγματικότητα

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δράσεων των επιχειρήσεων και θα εξετάσει τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων γι' αυτούς που επενδύουν στο Χρηματιστήριο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» (Το ρεπορτάζ από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ο «Ριζοσπάστης» λόγω της σημερινής αργίας θα κυκλοφορήσει το Σάββατο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ