Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ουαί υμίν υποκριτές...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Αρκετοί ήταν οι χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι, που αφιερώθηκαν στα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς των απλών ανθρώπων, προς τους πληγέντες λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο.

Λέτε, να τους προκάλεσε έκπληξη το γεγονός, πως υπάρχει ακόμη τόση ανθρωπιά, παρά τα αλλεπάλληλα και πολύμορφα μπαράζ «διαπαιδαγώγησης» άκρατου ατομικισμού, αποξένωσης και αλλοτρίωσης; Τα τόσα και τόσα «μαθήματα» καθημερινότητας, ανάμεσα στους νόμους της αγοράς - ζούγκλας, του εργασιακού μεσαίωνα, της τρομο-φοβίας και των κάθε λογής τρομονόμων;

Δε νομίζουμε. Δεν πετάνε στα σύννεφα. Μάλλον, άδραξαν την ευκαιρία, για να κάνουν άλλο ένα και, μάλιστα, γερό «ξέπλυμα» της γενικότερης στάσης και των ανομημάτων τους. Αλλωστε, πολλοί και διάφοροι - και όχι μόνο στη χώρα μας - θα «ξεπλυθούν» με το κύμα αλληλεγγύης των λαών όλου του κόσμου. Και όχι μόνο θα «ξεπλυθούν». Υπάρχουν κι αυτοί, που θα «φτιαχτούν»...

Κι από κοντά, βέβαια, παίζουν το γενικότερο ρόλο τους. Επιχειρούν τον εγκλωβισμό της λαϊκής αλληλεγγύης στα δικά τους καλούπια και μέτρα. Την προσαρμογή και υποταγή της στα δικά τους σχέδια και στόχους. Και προπάντων, τον ευνουχισμό της, με την αφαίρεση του οτιδήποτε παραπέμπει ή θυμίζει τον ταξικό της χαρακτήρα και, επομένως, τις ταξικές αντιθέσεις και διαπάλη.

Ελα, όμως, που υπάρχει και η πραγματικότητα. Ανάμεσα στους υποκριτικούς πρωτοσέλιδους τίτλους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ανάμεσα στην πολύμορφη καλλιέργεια αντιλήψεων ενός εθελοντικού ανθρωπισμού, που μόνιμα και συστηματικά θα ισομοιράζει τη μιζέρια των «μη εχόντων» και θα αφήνει απερίσπαστους τους «έχοντες» στα αυξανόμενα συνεχώς πλούτη τους. Ανάμεσα στις ανέξοδες ευχολογίες, για να «βάλουν μυαλό» οι ιμπεριαλιστές και οι κεφαλαιοκράτες, υπήρχε και η είδηση από τη Γαλλία.

Δύο δισ. ευρώ, θα δώσει στους κεφαλαιοκράτες της χώρας του ο Ζ. Σιράκ. Περισσότερα, δηλαδή, απ' όσα υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη (1,5 δισ. δολάρια), στις πληγείσες περιοχές... Για να μην αναφέρουμε, ότι οι πενήντα πιο πλούσιοι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν εισόδημα ίσο με εκείνο 2,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Κι ανάμεσα σ' όλ' αυτά, το πρωινό ντουέτο της ΝΕΤ άδραξε κι αυτό την ευκαιρία, για να βγάλει τα αντι-ΚΚΕ απωθημένα του. Και ξανάδωσε ένα χεροπιαστό δείγμα της... δημοκρατικότητάς του, αρνούμενο στον αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», να απαντήσει στις - τουλάχιστον - προκατειλημμένες και εμπαθείς τοποθετήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση χρημάτων βοήθειας στην Κούβα (2020-06-12 00:00:00.0)
Γιώργος Ροΐδης (2019-01-22 00:00:00.0)
Η κορυφή του παγόβουνου (2005-01-12 00:00:00.0)
Τα ανταγωνιστικά... (2003-09-18 00:00:00.0)
Ιδια πολιτική (2003-09-16 00:00:00.0)
...και οι ωφελημένοι (2002-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ