ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ» - ΦΑΡΣΑΛΑ
Μαζικές απολύσεις

Σε ρόλο εκπροσώπου της εργοδοσίας το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων

Πάνω από 150 είναι οι απολύσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος», που εδρεύει στα Φάρσαλα. Πρόκειται για τις πιο μαζικές απολύσεις των τελευταίων χρόνων στην περιοχή, αφού στο δρόμο της ανεργίας βρέθηκαν 150 και πλέον εργαζόμενοι. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι απολύσεις που έγιναν στην «Επίλεκτο» μέσα στο 2003, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της εργοδοσίας είναι η μεταφορά της επιχείρησης σε άλλη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Απόστολος Δοντάς, ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης, σε εκδήλωση για κοπή πίτας είπε στους εργαζομένους: «Σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της εταιρίας θα αποτελέσει η υλοποίηση της σκέψης των διοικούντων για επέκταση στα Βαλκάνια».

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΛ) καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή του το μπαράζ απολύσεων στην επιχείρηση «Επίλεκτος» αναφέρεται στις πληροφορίες για τη μεταφορά της σε άλλη χώρα και υπογραμμίζει: «Οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζονται και σήμερα με συνέπεια από τη ΝΔ και αποδεικνύονται το καλύτερο "θερμοκήπιο" για την αύξηση των κερδών των βιομηχάνων». Καυτηριάζει, δε, «το γεγονός ότι από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων και του σωματείου μέχρι τώρα δεν είδαμε ούτε μία ανακοίνωση για τις απολύσεις που γίνονται». «Καλούμε τους εργαζόμενους - καταλήγει - να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική που οδηγεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Κι ενώ το ΕΚΛ έκανε αυτό που όφειλε και που πάντα κάνει ως συνδικαλιστική οργάνωση που μοναδικό της μέλημα είναι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, καταγγέλλοντας τις απολύσεις στην επιχείρηση «Επίλεκτος», στην αντίπερα όχθη, σε ρόλο εκπροσώπου της εργοδοσίας βγήκε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων - ο πρόεδρός του, Θ. Αναστασίου, στέλεχος της ΔΑΚΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Επίλεκτο» - να το καταγγείλει για σκοπιμότητες και για λαϊκίστικη πολιτική!!! Σε ανακοίνωσή του, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφτεί και από την εργοδοσία, κάνει λόγο για «ανυπόστατες φήμες που πιθανόν να έχουν τη σκοπιμότητά τους για δήθεν μετακόμιση της "Επιλέκτου Κλωστοϋφαντουργίας" από τα Φάρσαλα σε χώρα των Βαλκανίων». Και υποστηρίζει πως «η "Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία" δε μετακομίζει στα Βαλκάνια, επενδύει όμως στα Φάρσαλα, δημιουργώντας νέο εργοστάσιο αξίας 3 δισ. περίπου και λίαν συντόμως θα τεθεί σε λειτουργία και θα γίνουν προσλήψεις».

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ολοταχώς προς ανεξέλεγκτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου

Σε άμεσο κίνδυνο εργασιακά δικαιώματα, όπως και η ύπαρξη των μικρών - αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων

Αποφασισμένη να προωθήσει τις μεθοδεύσεις για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που αποτελεί καίριο πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων και τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς - αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αξιώσεις - επιταγές του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, φέρεται η κυβέρνηση.

Χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση (λειτουργία των καταστημάτων 9πμ με 9 μμ) θα «αυξήσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα». Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή αποτελεί αναμάσημα όλων όσα κατά καιρούς η εκάστοτε κυβέρνηση επικαλούνταν κάθε φορά που στον ορίζοντα είχε νέες αντεργατικές ρυθμίσεις. Ετσι κι αυτή τη φορά με πρόσχημα την κάλπικη «αύξηση της απασχόλησης» - κάλπικη όπως απέδειξε η ιστορία με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για το θέμα του ωραρίου - και την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» - στην πραγματικότητα την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου - η κυβέρνηση δρομολογεί την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου. Οι σχετικές ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από τη σεναριολογία για επιμέρους ζητήματα, είναι ευθυγραμμισμένες με τις πάγιες αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών από το χώρο του λιανεμπορίου για απελευθέρωση του ωραρίου.

Πάντως, και ενώ ακόμα επίσημες σχετικές διευκρινίσεις δεν έχουν δοθεί, οι ρυθμίσεις γύρω από το ωράριο θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα με διατάξεις για μια σειρά από θέματα λειτουργίας της αγοράς. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και φέρεται να βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους μεγαλοεργοδότες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εξουσιοδότηση των νομαρχών μόνο να διευρύνουν και σε καμία περίπτωση να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως μπορούσαν μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της προώθησης αυτών των μεθοδεύσεων, άλλωστε, εντάσσεται τόσο το όψιμο ενδιαφέρον του υπουργείου Τουρισμού για τον επαναπροσδιορισμό των τουριστικών περιοχών, όσο και η τροπολογία για εικοσιτετράωρη λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Επιπλέον, ενδεικτικές των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι και οι κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί «ενιαίου εθνικού ωραρίου».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δικομματικός σκυλοκαυγάς στις πλάτες τους

Σαράντα ναυτεργάτες με το έμπα του καινούριου χρόνου προστέθηκαν στις θλιβερές λίστες της ανεργίας. Οι ναυτεργάτες αυτοί διώχτηκαν από τα 20 φέρι μποτ που εκτελούν την πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου, μετά την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη να μειώσει κατά δύο άτομα την οργανική τους σύνθεση (αριθμό πληρώματος) κατόπιν εντολής των πλοιοκτητών και με πρόσχημα την ...«ανταγωνιστικότητα» των πλοίων που δήθεν έχει πληγεί από τη λειτουργία της γέφυρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από κάθε πλοίο βγήκε ένας ναύτης και ένα τζόβενο. Οι τελευταίοι μάλιστα ναυτεργάτες απολύθηκαν προχτές! Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, πλήττει καίρια την ασφάλεια των πλοίων, αφού ακόμα και οι προηγούμενες οργανικές συνθέσεις δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των φέρι μποτ. Τώρα με τη μείωση η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ναυτεργατών και επιβατών!

Και δεν είναι μόνο οι 40 ναυτεργάτες στο Ρίο - Αντίρριο. Στα πλοία του εφοπλιστή Γούτου «ΜΥΡΙΝΑ» και «ΜΑΚΕΔΩΝ», που εκτελούν τη γραμμή Λαύριο - Τζια, έχουν γίνει πάνω από 10 τρομοκρατικές απολύσεις, ενώ εκατοντάδες είναι οι ναυτεργάτες που έχουν βρεθεί στη στεριά από τα ακτοπλοϊκά πλοία που οι εφοπλιστές με τις πλάτες του ΥΕΝ τα έχουν δέσει αυθαίρετα στο λιμάνι του Πειραιά, επειδή όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν έχουν... πελάτες, ενώ μια σειρά νησιά μένουν χωρίς επαφή με την υπόλοιπη χώρα.

Και παρά αυτή τη «σφαγή», ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εμπαίζοντας ξεδιάντροπα τους ναυτεργάτες, προσπαθούν να παραστήσουν τους υπερασπιστές τους, στήνοντας έναν ακόμα «σκυλοκαυγά»! Τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτη ξαφνικά «τον πήρε ο πόνος» για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα ποντοπόρα πλοία που έκανε ο σημερινός υπουργός, τροποποιώντας τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, συνεχίζοντας ακριβώς την ίδια άγρια αντιναυτεργατική πολιτική με αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο Γ. Ανωμερίτης φτάνει στο σημείο να πει ότι «το λόγο έχει το ναυτεργατικό κίνημα», όταν αυτός και η κυβέρνησή του έντυσαν τον Ιούνη του 2001 τους ναυτεργάτες στο χακί επιβάλλοντας το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, για να ανακόψουν τον απεργιακό ναυτεργατικό αγώνα και αφού πρώτα οι «Ράμπο» του Λιμενικού είχαν σακατέψει τους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά.

Οσο για την απάντηση του Μ. Κεφαλογιάννη, είναι το ίδιο προκλητική και κατάπτυστη. Ισχυρίζεται ξεδιάντροπα - κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα - ότι είναι δικό του κατόρθωμα η πληρωμή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών της ΔΑΝΕ και της ROC(!) και καταλήγει στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα: «Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι τον αγώνα μας για την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών». Κοινώς ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική για την ενίσχυση των εφοπλιστικών υπερκερδών. Πολιτική που καλούνται οι ναυτεργάτες να την ανατρέψουν μαζί με τους φορείς της για να δουν άσπρη μέρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Οργάνωση και αγώνας η δική μας απάντηση

Ανακοίνωση της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Αντιδράσεις συνδικάτων εργαζομένων

Από κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου

Motion Team

Από κινητοποίηση ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου
Θύελλα αντιδράσεων σωματείων και ομοσπονδιών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να απελευθερώσει ακόμα παραπέρα το ήδη απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του εμπορίου, ολοκληρώνοντας έτσι το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!

Η απελευθέρωση του ωραρίου και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο αποτελεί μόνιμο και διαρκή στόχο της κυβέρνησης και των εργοδοτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «τα ελεύθερα απογεύματα, η κυριακάτικη αργία και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου είναι στο στόχαστρο. Δεν τους αρκούν οι ανατροπές που μέχρι σήμερα επέβαλαν στους εργαζόμενους με τις ελαστικές μορφές εργασίας, με το "παρτ τάιμ" και τους άθλιους μισθούς και μεροκάματα, τα θέλουν όλα! Θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως, χωρίς ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «στο εμπόριο σε αντίσταση και αγώνα, για να αντικρούσουν και τούτη τη φορά τα αντεργατικά σχέδια εργοδοτών - κυβέρνησης. Να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας».

Και καταλήγει: «Αυτή η πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με σκληρούς ταξικούς αγώνες αντιμετωπίζεται και ανατρέπεται. Η οργάνωση, ο αγώνας, με συντονισμό και αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους είναι η δική μας απάντηση».

Την κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης και ευέλικτης αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στόχο έχει «την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Την πλήρη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου για όλους τους εργαζόμενους που αυτό θα σημαίνει απολύσεις, κατάργηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, φτώχεια, αύξηση της ανεργίας. Την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνδυασμό και με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει».

Τα δύο σωματεία καλούν τους εργαζόμενους «να αντιδράσουμε, να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και να απαιτήσουμε: Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι θα είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων, βάζει πλώρη για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζει για το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων. Καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια των μεγαλοκαταστηματαρχών και της κυβέρνησης.

Την απόφαση, να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωραρίου, εκφράζει σε σχετική ανακοίνωση η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης και καλεί σε συντονισμένο αγώνα για μέτωπο ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και ωθεί την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρία «Αφοι Κωνσταντακάτου» καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και των εμπορικών επιχειρήσεων και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αγωνιστούν συντονισμένα.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Ξέχασαν τους εργαζόμενους της «ΔΑΡΙΓΚ»

Μαύρες γιορτές και εγκαταλειμμένοι πέρασαν οι εργαζόμενοι της «ΔΑΡΙΓΚ». Ενώ κλείνουν τον τέταρτο μήνα της επίσχεσης εργασίας και για έκτο μήνα παραμένουν απλήρωτοι - με εξαφανισμένο τον εργοδότη Κουταλίδη - οι 180 εργαζόμενοι της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» στη Χαλκίδα, σε εκκρεμότητα-στασιμότητα παραμένει, ένα μήνα μετά, και η δέσμευση του υφυπουργού Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτου. Δέσμευση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι μετά την αγωνιστική παρουσία τους έξω από το υπουργείο - περί διερεύνησης, στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης, της πρότασής του για «εκκαθάριση εν λειτουργία» (δηλαδή, ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 46 του Ν. 1891). Επίσης, δεν έχει καταβληθεί ακόμα το οικονομικό βοήθημα των 700 ευρώ που τους είχε υποσχεθεί.

Μπροστά σ' αυτή την εγκατάλειψη και με το υπουργείο να παραμένει σε αδράνεια ως προς την επίλυση του προβλήματός τους, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ξαναβγούν στο δρόμο του αγώνα. Ετσι, αύριο, Κυριακή 9 του Γενάρη, στις 3 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο εργοστάσιο, απ' όπου θα ξεκινήσουν πορεία μέχρι την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη. Στόχος, να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «είναι εδώ, δεν έχουν ξεχάσει τις δεσμεύσεις του υπουργείου. Οτι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Οπως τόνισαν στην εφημερίδα μας συνδικαλιστές του χώρου, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αν δεν προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς εξελίξεις θετικές για τους εργαζόμενους.

Ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Η προσπάθεια άρσης οποιασδήποτε δέσμευσης αφορά στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και στην αργία της Κυριακής, αποτελεί νούμερο ένα στόχο που εκδηλώνουν έντονα για πάνω από δέκα χρόνια οι πολυεθνικές του εμπορίου, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλο και περισσότερο πλούτο σε λίγα χέρια με τη μονοπώληση της αγοράς, αφανίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις και ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκτέλεσαν τις όποιες εντολές έχει δώσει το μεγάλο κεφάλαιο και με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σήμερα ήδη εφαρμόζεται ένα απαράδεκτο ωράριο για τους εργαζόμενους. Η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου θα σημάνει την απόλυτη εξαθλίωση, καθώς οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ όποτε ο εργοδότης θα τους έχει ανάγκη, θα σημάνει όμως και τον αφανισμό χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα είναι αδύνατον να αντέξουν πλάι στα πολυεθνικά μεγαθήρια.

Μια μεγάλη μάχη δόθηκε το 1997 από τους εργαζόμενους του εμπορίου με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις προσπάθησαν να επιβάλλουν το δικό τους ωράριο στα καταστήματα και να καταργήσουν την αργία της Κυριακής. Η κυβέρνηση, όμως, σε συνεργασία με τους εργοδότες και με την πολύτιμη βοήθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων και τη Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ το Σάββατο αντί για 3 να κλείνουν στις 6 το απόγευμα. Από τότε και μέχρι σήμερα ακολούθησαν μια σειρά προσπάθειες για παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, όπως η δήθεν ανάγκη παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, αλλά και πρόσφατα με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σαθρό επιχείρημα της αύξησης της απασχόλησης με την απελευθέρωση του ωραρίου χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με προφανή στόχο τις «συμμαχίες» σ' αυτήν την επιλογή. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σήμερα, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και το ωρομίσθιο, όπου εργαζόμενοι απασχολούνται τρεις και τέσσερις ώρες, ακόμα και με σύμβαση μιας ώρας, αυτό που γίνεται είναι να μοιράζεται μια θέση εργασίας και ένας μισθός σε δυο και τρεις εργαζόμενους.

Γίνεται φανερό πως η υπεράσπιση των συμφερόντων των υπαλλήλων αλλά και των μικρομεσαίων εμπόρων βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που προωθείται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.


Γ.Δ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Τοπική Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, έξω από το ξενοδοχείο «Σαν Στέφανο», όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του ξενοδοχείου με θέμα, εκτός των άλλων, την αναστολή της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Οι 80 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς οι μέτοχοι επιδιώκουν την αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου για το 2005 και το 2006.

Αυτό όμως δεν αποτελεί και το μόνο πρόβλημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα, καθώς οι ιδιοκτήτες εννέα ξενοδοχείων του νησιού οφείλουν δεδουλευμένα περασμένων μηνών, επιδόματα αδείας και την άδεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ