Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δικομματικός σκυλοκαυγάς στις πλάτες τους

Σαράντα ναυτεργάτες με το έμπα του καινούριου χρόνου προστέθηκαν στις θλιβερές λίστες της ανεργίας. Οι ναυτεργάτες αυτοί διώχτηκαν από τα 20 φέρι μποτ που εκτελούν την πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου, μετά την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη να μειώσει κατά δύο άτομα την οργανική τους σύνθεση (αριθμό πληρώματος) κατόπιν εντολής των πλοιοκτητών και με πρόσχημα την ...«ανταγωνιστικότητα» των πλοίων που δήθεν έχει πληγεί από τη λειτουργία της γέφυρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από κάθε πλοίο βγήκε ένας ναύτης και ένα τζόβενο. Οι τελευταίοι μάλιστα ναυτεργάτες απολύθηκαν προχτές! Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, πλήττει καίρια την ασφάλεια των πλοίων, αφού ακόμα και οι προηγούμενες οργανικές συνθέσεις δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των φέρι μποτ. Τώρα με τη μείωση η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ναυτεργατών και επιβατών!

Και δεν είναι μόνο οι 40 ναυτεργάτες στο Ρίο - Αντίρριο. Στα πλοία του εφοπλιστή Γούτου «ΜΥΡΙΝΑ» και «ΜΑΚΕΔΩΝ», που εκτελούν τη γραμμή Λαύριο - Τζια, έχουν γίνει πάνω από 10 τρομοκρατικές απολύσεις, ενώ εκατοντάδες είναι οι ναυτεργάτες που έχουν βρεθεί στη στεριά από τα ακτοπλοϊκά πλοία που οι εφοπλιστές με τις πλάτες του ΥΕΝ τα έχουν δέσει αυθαίρετα στο λιμάνι του Πειραιά, επειδή όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν έχουν... πελάτες, ενώ μια σειρά νησιά μένουν χωρίς επαφή με την υπόλοιπη χώρα.

Και παρά αυτή τη «σφαγή», ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εμπαίζοντας ξεδιάντροπα τους ναυτεργάτες, προσπαθούν να παραστήσουν τους υπερασπιστές τους, στήνοντας έναν ακόμα «σκυλοκαυγά»! Τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτη ξαφνικά «τον πήρε ο πόνος» για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα ποντοπόρα πλοία που έκανε ο σημερινός υπουργός, τροποποιώντας τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, συνεχίζοντας ακριβώς την ίδια άγρια αντιναυτεργατική πολιτική με αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο Γ. Ανωμερίτης φτάνει στο σημείο να πει ότι «το λόγο έχει το ναυτεργατικό κίνημα», όταν αυτός και η κυβέρνησή του έντυσαν τον Ιούνη του 2001 τους ναυτεργάτες στο χακί επιβάλλοντας το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, για να ανακόψουν τον απεργιακό ναυτεργατικό αγώνα και αφού πρώτα οι «Ράμπο» του Λιμενικού είχαν σακατέψει τους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά.

Οσο για την απάντηση του Μ. Κεφαλογιάννη, είναι το ίδιο προκλητική και κατάπτυστη. Ισχυρίζεται ξεδιάντροπα - κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα - ότι είναι δικό του κατόρθωμα η πληρωμή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών της ΔΑΝΕ και της ROC(!) και καταλήγει στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα: «Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι τον αγώνα μας για την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών». Κοινώς ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική για την ενίσχυση των εφοπλιστικών υπερκερδών. Πολιτική που καλούνται οι ναυτεργάτες να την ανατρέψουν μαζί με τους φορείς της για να δουν άσπρη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ