ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2005
Σελ. /32
Οι «εντιμότατοι φίλοι» του ποδοσφαίρου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η υπογραφή συμφωνίας - μαμούθ μεταξύ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) και της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών «Adidas», ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Ζυρίχη.

Η συμφωνία αφορά στη χορηγία της FIFA από την «Adidas» και αποτιμάται σε 351 εκατομμύρια δολάρια. Βάσει της συμφωνίας, η FIFA θα λάβει την επόμενη οκταετία 215 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από τα δικαιώματα χρήσης του λογότυπου της «Adidas» σε διάφορα προϊόντα.

Σε αντάλλαγμα η «Adidas», η δεύτερη μεγαλύτερη στα αθλητικά είδη στον κόσμο μετά τη «Nike», θα έχει πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και διαφημίσεις εξωτερικών χώρων (π.χ. γήπεδα) και θα προμηθεύει τον επίσημο εξοπλισμό και τις μπάλες των εκάστοτε αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στους αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Η συμφωνία FIFA - «Adidas» επαναφέρει στο προσκήνιο το ρόλο του θεσμού των «χορηγών» στο χώρο του αθλητισμού και μάλιστα στο ποδόσφαιρο, το λαϊκότερο άθλημα, που έχει μετατραπεί σε μια «βαριά βιομηχανία» παραγωγής τεράστιων κερδών για τις πολυεθνικές εταιρίες.

Πάνω από 58 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι πωλήσεις των εταιριών αθλητικών ειδών, το 2002. Οι τρεις κορυφαίες - «Nike», «Reebok», «Adidas» - συγκέντρωσαν κέρδη (προ φόρων) 1.123 εκατομμύρια, 195,5 εκατομμύρια και 408,9 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως.

Αποτέλεσμα και έκφραση της πλήρους εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου αυτή η συμφωνία, έρχεται μεταξύ των άλλων να νομιμοποιήσει και τις μεθόδους της «Adidas» και των άλλων εταιριών αθλητικών ειδών, οι οποίες έχουν αναδειχτεί σε πρωταθλητές της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στις χώρες όπου έχουν μεταφέρει τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, όπου βρίσκουν φθηνότερα εργατικά χέρια, ανυπαρξία συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κυβερνήσεις πρόθυμες να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις απαράδεκτες μεθόδους τους.

Στο πλαίσιο έρευνας του οργανισμού Oxfam, πριν από ένα χρόνο, μια εργάτρια σε ένα εργοστάσιο της «Adidas», στην Καμπότζη δήλωνε: «Για μένα ο στόχος είναι να ράβω 120 παντελόνια την ώρα. Για την παραγωγή αυτή πληρώνομαι από 1,25 ως 1,50 δολάριο τη μέρα. Εάν δεν το καταφέρω, χάνω το μπόνους παραγωγής που είναι 5 δολάρια το μήνα. Προσπαθώ να μην πάω στην τουαλέτα γιατί κινδυνεύω να χάσω το στόχο μου. Μερικές φορές δε σταματάμε πριν τις 8 μ.μ. Αν δουλέψω όλες τις υπερωρίες θα πάρω γύρω στα 60-65 δολάρια το μήνα. Αν όχι, τότε θα πάρω γύρω στα 55 δολάρια».

Αυτά βεβαίως δεν εμπόδισαν τον «ισχυρό άνδρα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, να δηλώσει για τη συμφωνία με την «Adidas»: «Είναι μια πρόκληση και μια ευθύνη για μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο μέσω του αμοιβαίου πάθους μας για το ποδόσφαιρο και την ανάπτυξή του»...

Πολιτικοί - υπάλληλοι

Εντονα απασχολεί τη γερμανική κοινή γνώμη η αποκάλυψη για τις σχέσεις πολιτικών προσώπων (βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών) με τις μεγάλες εταιρίες. Το «σκάνδαλο» ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Λόρεντς Μάγιερ είχε λάβει 80.000 ευρώ από την εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE. O Μάγιερ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Η «υπόθεση Μάγιερ», όπως αποδεικνύεται, ήταν μόνον η «κορυφή του παγόβουνου».

Από την έρευνα που ακολούθησε, αποδείχτηκε ότι αρκετοί βουλευτές και στελέχη των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού και του Σοσιαλδημοκρατικού, περιλαμβάνονταν στα μισθολόγια μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Ο «εργοδότης» με τους περισσότερους βουλευτές στις μισθολογικές του καταστάσεις (δύο ομοσπονδιακούς, τέσσερις πολιτειακούς) είναι η αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen».

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι έξι «υπάλληλοι» της «Volkswagen» εκλέγονται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι τέσσερις από αυτούς ήταν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων της επιχείρησης προτού εκλεγούν.

Μεταξύ των εταιριών που πλήρωναν μισθούς (με ανεξιχνίαστα ανταλλάγματα) σε βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι η τράπεζα Dresdner Bank και η ασφαλιστική «Allianz».

Είναι προφανές ότι οι υπαλληλικές σχέσεις του πολιτικού προσωπικού των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων με τις μεγάλες εταιρίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ομως, αυτές οι σχέσεις αποκαλύπτουν και την ουσία της λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος και αυτό το συμπέρασμα δεν αφορά μόνο στη Γερμανία.

Η υπαλληλοποίηση των πολιτικών των αστικών κομμάτων στο κεφάλαιο, είναι μια πολύ παλιά ιστορία, τόσο παλιά όσο ο καπιταλισμός και η «αντιπροσωπευτική δημοκρατία». Το νέο που προκύπτει από τις αποκαλύψεις στη Γερμανία είναι ότι οι δύο πλευρές αυτές της συναλλαγής δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη τήρησης των προσχημάτων.

ALITALIA - ΕΡΕΥΝΑ: Τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το σχέδιο διάσωσης του προβληματικού ιταλικού αερομεταφορέα «Alitalia» ανακοίνωσε, την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς στοχεύει να εξακριβώσει εάν εμπεριέχονται σ' αυτό στοιχεία παράνομης κρατικής στήριξης. Κατά τη νομοθεσία της EE, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέχουν οικονομική στήριξη στους εθνικούς αερομεταφορείς τους, μόνο μια φορά. Στην περίπτωση της «Alitalia», έχει ήδη συμβεί το 1997 και, ως εκ τούτου, δε δύναται να της δοθούν άλλες κρατικές επιχορηγήσεις.

ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ: Δυναμική είσοδο στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας σχεδιάζει η Ινδία, όπως επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη και διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Νέου Δελχί. H κρατική Oil and Natural Gas Corp (ONGC) της Ινδίας, που ήδη κατέχει μερίδιο 20% στο ρωσικό πρόγραμμα παραγωγής Sakhalin-1, έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της να αποκτήσει συμμετοχή και στο Sakhalin-3, ενώ μόλις προ ημερών έλαβε το «πράσινο φως» της κυβέρνησής της για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την απόκτηση μεριδίου στην πρώην βασική παραγωγική μονάδα της YUKOS.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ: Μικρό εκτιμάται ότι θα είναι το οικονομικό κόστος από την καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία και δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της (τεύχος Γενάρη). Η ΕΚΤ διαπιστώνει επίσης ενδείξεις ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ευρωζώνη κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ύστερα από την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι στο τέταρτο τρίμηνο η βιομηχανική δραστηριότητα παρέμεινε ασθενής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ