ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση προληπτικού πολέμου και επεμβάσεων

Πολιτικοστρατιωτική άσκηση διαχείρισης κρίσεων στρατηγικού επιπέδου, CMX 05 (Crisis Management Exercise), διεξάγει το ΝΑΤΟ από 26 Γενάρη μέχρι 1 Φλεβάρη.

Το σενάριο της άσκησης, η οποία είναι επί χάρτου και τελεί υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, συνδέεται με το ΝΑΤΟικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου και επεμβάσεις εκτός ορίων των χωρών μελών της συμμαχίας. Εχει σχεδιαστεί από το Διεθνές Επιτελείο (ΙS) και το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο (ΙΜS) και τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές (SCS).

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η άσκηση η οποία είναι ετήσια «βασίζεται σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ, με την έγκριση του ΟΗΕ, εκτός της ευρωατλαντικής περιοχής για τη μείωση της έντασης μεταξύ δύο υποθετικών κρατών. Στο περιβάλλον της αποστολής, υφίσταται η πιθανότητα γενίκευσης της κρίσης, καθώς και η πιθανότητα ασύμμετρων απειλών εναντίον των δυνάμεων της Συμμαχίας και της Διεθνούς Κοινότητας».

Ο γενικός αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, σημειώνεται, «είναι η δοκιμή και η αξιολόγηση σε στρατηγικό και πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, των υφισταμένων σχεδίων - διαδικασιών που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων από τα όργανα της Συμμαχίας και η διαδικασία λήψεως αποφάσεως με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της ικανότητας κατά τη διαχείριση κρίσεων, ενώ οι επιμέρους αναφέρονται στην εξάσκηση και αξιολόγηση των υφισταμένων μηχανισμών και διαδικασιών. Επιπρόσθετα η εξάσκηση των επιτελείων του ΝΑΤΟ καθώς και η εξάσκηση και αξιολόγηση της δυνατότητας της Συμμαχίας στη χρήση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων (NATO Crisis Response System/NCSR), καθώς και του συστήματος Προειδοποίησης και Πληροφοριών».

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν:

-- Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, από τις πρωτεύουσες, Μόνιμες(ΜΑΒΑΣ) και Στρατιωτικές (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) αντιπροσωπείες αυτών.

-- Το επιτελείο του ΝΑΤΟ HQ στις Βρυξέλλες με τα όργανά του.

-- Οι δύο Στρατηγικοί Διοικητές, Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού (SAC-T).

-- Οι χώρες Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PFP), που έχουν διαθέσει δυνάμεις στην υπόψη αποστολή και άλλοι οργανισμοί.

Από ελληνικής πλευράς οι συμμετέχοντες (στρατιωτικοί και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών) θα ασκηθούν από τις θέσεις που είναι αναπτυγμένοι, ειδικότερα στην Ελλάδα από το χώρο του ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων).

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με στόχο τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος

Με στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση του, χωρίς να παρεκκλίνει από τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματός του, και επιδιώκοντας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου «βαδίζει» προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3 - 6 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη βδομάδα, σε σύσκεψη που έγινε με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο καταστατικό να υπάρχει όριο θητειών για τη συμμετοχή στελεχών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη θέση του προέδρου του κόμματος...

Ανάμεσα στις αλλαγές που σκέφτεται να προωθήσει ο Γ. Παπανδρέου, είναι η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το πολιτικό συμβούλιο, το οποίο θα θεωρείται το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα συνεχίσει να υπάρχει εκτελεστικό γραφείο. Με αυξημένες αρμοδιότητες, πάντως, και ενισχυμένο από το συνέδριο θα βγει το συμβούλιο των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ξεκαθαρίσει να συνεχίσει να υπάρχει η θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Στα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου «φιλοδοξεί» να πάρουν θέση στενοί του συνεργάτες, αλλά και «νέα πρόσωπα» όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου όλο το προηγούμενο διάστημα με δηλώσεις του, αλλά ακόμα και με προσωπική επιστολή, κάλεσε όσους τον ψήφισαν στην εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες και «να γίνουν μέλη του κόμματος».

Το «νέο ΠΑΣΟΚ» που ο Γ. Παπανδρέου διατυμπανίζει ότι θέλει να χτίσει, αρχίζει και τελειώνει βέβαια στις «αλλαγές των προσώπων», αφού και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι «σοσιαλιστές» υπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και στρέφονται με την πολιτική τους εναντίον των λαϊκών συμφερόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στους «χειρισμούς της κυβέρνησης» και σε δευτερεύοντα θέματα, ενώ ταυτίζονται πλήρως με τη συνέχιση και ενίσχυση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ... αναλαμβάνουν να παίξουν και «πυροσβεστικό» ρόλο μπροστά στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Βέβαια, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με υποκριτικές δηλώσεις... κόπτονται δήθεν για τα λαϊκά προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά χτες ο Χρ. Παπουτσής που υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι στο πλευρό των αγροτών, υποστηρίζοντας όλα τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά τους»... Την προηγούμενη βδομάδα, πάντως, ο ίδιος καλούσε τον αγροτικό κόσμο να μην «κατέβει στους δρόμους», ενώ πρώην υπουργοί Γεωργίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έπαιξαν το ρόλο κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ και καλούσαν σε «ευρωυποταγή» και τήρηση των κανόνων της ΕΕ.

ΔΗΚΚΙ
Πρωτοβουλίες και επαφές για ενότητα

Την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προκειμένου «να προωθηθεί το μέτωπο των προοδευτικών αριστερών, πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, για την ανατροπή της νεοταξικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής», αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποίησαν το προηγούμενο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα τα μέλη της ΚΕ, ενέκριναν τη συγκεκριμένη πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ και συγχρόνως τόνισαν ότι «στα πλαίσια αυτά θα υπάρξουν επαφές με προσωπικότητες, φορείς, και κόμματα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Οπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, οι πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν «βάσει της πρότασης των εννέα σημείων συνεργασίας που αποφασίστηκε στο 2ο συνέδριο του ΔΗΚΚΙ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην «πρόταση των εννέα σημείων συνεργασίας», το ΔΗΚΚΙ μεταξύ άλλων τόνιζε τη: «Ριζική αλλαγή στην ακολουθούμενη δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική, με κριτήριο την άμεση αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Επανατοποθέτηση της θέσης της χώρας απέναντι στην ΟΝΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Επανατοποθέτηση της χώρας απέναντι στις δεσμεύσεις της αναθεωρημένης ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Κατάργηση των αντιεργασιακών, αντιασφαλιστικών νόμων και διεθνών δεσμεύσεων. Υιοθέτηση δημοκρατικού Αμυντικού Δόγματος στην αμυντική πολιτική της χώρας, με την προϋπόθεση της πλήρους απαλλαγής από συμφωνίες υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας, όπως η νέα δομή του ΝΑΤΟ, ο Ευρωστρατός. Αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής στους διεθνείς οργανισμούς».

Εξάλλου σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, «η οργανωτική ανασυγκρότηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα με την εκλογή Νομαρχιακών Οργάνων μέχρι τέλος Μαρτίου».


Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στον τηλεοπτικό «902» σήμερα Τρίτη, στις 8.15 μ.μ., την εκπομπή «Εις υγείαν» με θέμα: «Οι καισαρικές τομές, πότε πρέπει να εφαρμόζονται, ποια τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι». Καλεσμένος της Πόπης Καπετανοπούλου ο Δημήτρης Καλογήρου, αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τον παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο δημοτικό αναψυκτήριο στο άλσος «Δημήτρης Κιντής». Ομιλητής θα είναι ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Παναθηναϊκό Συμβούλιο της ΠΕΔΥΕ

Αύριο Τετάρτη 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ακαδημίας και Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Παναθηναϊκού Συμβουλίου της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ