Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση προληπτικού πολέμου και επεμβάσεων

Πολιτικοστρατιωτική άσκηση διαχείρισης κρίσεων στρατηγικού επιπέδου, CMX 05 (Crisis Management Exercise), διεξάγει το ΝΑΤΟ από 26 Γενάρη μέχρι 1 Φλεβάρη.

Το σενάριο της άσκησης, η οποία είναι επί χάρτου και τελεί υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, συνδέεται με το ΝΑΤΟικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου και επεμβάσεις εκτός ορίων των χωρών μελών της συμμαχίας. Εχει σχεδιαστεί από το Διεθνές Επιτελείο (ΙS) και το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο (ΙΜS) και τους δύο Στρατηγικούς Διοικητές (SCS).

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, η άσκηση η οποία είναι ετήσια «βασίζεται σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ, με την έγκριση του ΟΗΕ, εκτός της ευρωατλαντικής περιοχής για τη μείωση της έντασης μεταξύ δύο υποθετικών κρατών. Στο περιβάλλον της αποστολής, υφίσταται η πιθανότητα γενίκευσης της κρίσης, καθώς και η πιθανότητα ασύμμετρων απειλών εναντίον των δυνάμεων της Συμμαχίας και της Διεθνούς Κοινότητας».

Ο γενικός αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, σημειώνεται, «είναι η δοκιμή και η αξιολόγηση σε στρατηγικό και πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο, των υφισταμένων σχεδίων - διαδικασιών που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων από τα όργανα της Συμμαχίας και η διαδικασία λήψεως αποφάσεως με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της ικανότητας κατά τη διαχείριση κρίσεων, ενώ οι επιμέρους αναφέρονται στην εξάσκηση και αξιολόγηση των υφισταμένων μηχανισμών και διαδικασιών. Επιπρόσθετα η εξάσκηση των επιτελείων του ΝΑΤΟ καθώς και η εξάσκηση και αξιολόγηση της δυνατότητας της Συμμαχίας στη χρήση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων (NATO Crisis Response System/NCSR), καθώς και του συστήματος Προειδοποίησης και Πληροφοριών».

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν:

-- Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, από τις πρωτεύουσες, Μόνιμες(ΜΑΒΑΣ) και Στρατιωτικές (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) αντιπροσωπείες αυτών.

-- Το επιτελείο του ΝΑΤΟ HQ στις Βρυξέλλες με τα όργανά του.

-- Οι δύο Στρατηγικοί Διοικητές, Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού (SAC-T).

-- Οι χώρες Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PFP), που έχουν διαθέσει δυνάμεις στην υπόψη αποστολή και άλλοι οργανισμοί.

Από ελληνικής πλευράς οι συμμετέχοντες (στρατιωτικοί και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών) θα ασκηθούν από τις θέσεις που είναι αναπτυγμένοι, ειδικότερα στην Ελλάδα από το χώρο του ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ