Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Προς ανακατανομή της πίτας

Το σίριαλ της εξαγοράς της εταιρίας «Πήγασος» του Μπόμπολα από τον Θ. Αγγελόπουλο συνεχίστηκε και χτες αφού ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση και δεν έχουν μπει οι υπογραφές. Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κλείσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Γεγονός πάντως είναι ότι η ανακατανομή της πίτας που τόνιζε το ΚΚΕ ότι επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», που η συζήτησή του αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αποδεικνύεται πριν ακόμη ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μια μεγάλη εκδοτική εταιρία όπως ο «Πήγασος» με το «Εθνος», την «Ημερησία», περιοδικά και άλλες δραστηριότητες στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ από τον ένα μεγαλοεπιχειρηματία περνά στα χέρια ενός άλλου μεγάλου επιχειρηματία. Αλλωστε είναι από καιρό γνωστό ότι το ζεύγος Αγγελόπουλου ήθελε να μπει και στο χώρο των ΜΜΕ και γι' αυτό είχε επαφές με ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» της ΝΔ, παρά τις περί αντιθέτου κυβερνητικές διακηρύξεις, κάθε άλλα παρά βάζει φραγμό στη διαπλοκή, αφού τα μεγάλα συμφέροντα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και κατασκευαστές θα είναι κυρίαρχοι του αλληλοπαιχνιδιού με την κυβέρνηση, στο χώρο των ΜΜΕ. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ενδιαφέρον για τηλεοπτικό σταθμό δείχνει και το συγκρότημα Αλαφούζου.

Εξελίξεις όμως υπήρξαν χτες και στο Χρηματιστήριο που την περασμένη Πέμπτη ανέβηκε 20% και την Παρασκευή 20%, όταν δηλαδή άρχισε η φημολογία για την αλλαγή «χεριών» της εταιρίας. Χτες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της «Πήγασος», τακτική που είναι συνήθης όταν προκύπτουν εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία «Πήγασος» προς το Χρηματιστήριο για την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της, κάνει λόγο για το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι μέτοχοι της εταιρίας Γεώργιος και Φώτης Μπόμπολας και η Μαρία Μπόμπολα «μας ενημέρωσαν ότι εν όψει των προβλεπομένων ασυμβιβάστων στο σχέδιο νόμου "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων" προβαίνουν αναγκαστικά στην εξέταση επιλογής, συμβατής με το θεσπιζόμενο κατά τ' ανώτερο εθνικό δίκαιο». Δε διαψεύδονται οι διαπραγματεύσεις με τον Θ. Αγγελόπουλο, οι οποίες όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «όταν ολοκληρωθούν, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση».

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Πήγασος» θα έχει επιπτώσεις και ενδεχομένως θα επιφέρει και ανακατατάξεις στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αφού η εταιρία που θα περάσει στον Θ. Αγγελόπουλο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μετόχων, ανέρχεται στα 22%. Μέχρι τώρα ο «συνέταιρος» του MEGA Βαρδινογιάννης από τον τηλεοπτικό του σταθμό STAR έβαλλε με κάθε τρόπο κατά της Γιάννας Αγγελοπούλου. Ενδεικτικός επίσης ήταν ο τίτλος της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» του Χρήστου Τεγόπουλου που και αυτός είναι μέτοχος του MEGA. O τίτλος ήταν «Με τον παρά μου για την κυρά μου».

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι χέρια έχει αλλάξει και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Flash» του Σωκράτη Κόκκαλη με την «εξαγορά» του από τον ιδιοκτήτη του «Πρωταθλητή» Σωτήρη Πουλόπουλο. Παράλληλα, οι μετοχές του Π. Κόκκαλη από τον τηλεοπτικό σταθμό «TV Magik» πέρασαν στον Γ. Μώραλη, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι του ίδιου σταθμού είναι οι Θ. Καλούδης, Ι. Μακρυγιάννης, Γ. Σγουμπόπουλος και Α. Ζούρας. Για το θέμα εξάλλου του ασυμβίβαστου να είναι κάποιος μέτοχος σε ΜΜΕ και προμηθευτής του δημοσίου, φαίνεται πως έφυγε από μέτοχος της «Απογευματινής», ο κατασκευαστής Σαραντόπουλος.

Εν τω μεταξύ ανησυχία επικρατεί στο χώρο των εργαζομένων στην εταιρία «Πήγασος». Χτες πραγματοποιήθηκε συνέλευση, με την παρουσία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, των εργαζομένων στο «Εθνος» και την «Ημερησία». Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μη θιχτεί κανένα από τα δικαιώματά τους και να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.

Η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της προς τον εκδότη του «Εθνους» Γιώργο Μπόμπολα και προς τον Θ. Αγγελόπουλο ζητά να πληροφορηθεί την ημερομηνία μεταβίβασης της εταιρίας «Πήγασος», τις ενδεχόμενες νομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους εργαζομένους από τη μεταβίβαση καθώς και τα προβλεπόμενα μέτρα όσον αφορά τους εργαζόμενους. Επικαλούμενη άρθρα των ΣΣΕ μεταξύ της ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι η «τυχόν αλλαγή ιδιοκτησίας δεν έχει συνέπεια στα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων, η δε σχέση εργασίας θεωρείται ως ουδέποτε διακοπείσα». Ολα τα υφιστάμενα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που έχει ο «μεταβιβάζων από σύμβαση εργασίας μεταβιβάζονται στον διάδοχο». Ολοι δε οι όροι εργασίας που προβλέπονται από ΣΣΕ, κανονισμό ή ατομική σύμβαση, εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενός ΜΜΕ δε δικαιολογεί επίπτωση στις θέσεις εργασίας και τα «δικαιώματα των συναδέλφων που απορρέουν από τη σχέση εργασίας». Η ΠΟΕΣΥ για μία ακόμη φορά τονίζει την ανάγκη να υπάρχει «απόλυτη διαφάνεια στο πρόσωπο του νέου εργοδότη και να μη δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ