ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Η λύση στη βαθιά κρίση... είναι το δολάριο

Εκτακτες φρουρές στρατιωτών έχουν προστεθεί στο προεδρικό μέγαρο

Associated Press

Εκτακτες φρουρές στρατιωτών έχουν προστεθεί στο προεδρικό μέγαρο
ΚΙΤΟ.-

Με ταχύτητα φωτός αλλάζουν οι εξελίξεις στη χώρα, που μόλις την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του μεγάλου κύματος των κοινωνικών και εργατικών διαμαρτυριών, γεγονός που έθετε εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης του Προέδρου Τζαμίλ Μαχουάντ. Από χτες και επισήμως, παρά το νέο κύμα διαμαρτυριών που ζητούν την άμεση παραίτησή του, ο Μαχουάντ ανακοίνωσε ότι το διολισθαίνον εθνικό νόμισμα. το σούκρε, πλέον «αντικαθίσταται» από το αμερικανικό δολάριο και όλη η οικονομία της χώρας «εκδολαροποιείται».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησής του είναι έτοιμοι - διά της οδού του εξαναγκασμού φυσικά - με τις παραιτήσεις ανά χείρας προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο στον Πρόεδρο Μαχουάντ για να μπορεί να έχει το μοναδικό λόγο για να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις αναγκαίες κινήσεις που χρειάζονται ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα που ανακοίνωσε για τον «εκσυγχρονισμό του κράτους»!

Σύμφωνα με τις προεδρικές ανακοινώσεις που έγιναν το βράδυ της Κυριακής με τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, ο Μαχουάντ «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει σε τόσα άμεσα και δραστικά μέτρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης διολίσθησης του νομίσματος και της αναποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής να προχωρήσει σε εφαρμογή των μέτρων που κρίθηκαν αναγκαία για να μπορέσει να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική δίνη στην οποία έχει βυθιστεί περισσότερο από 6 μήνες. Με άλλα λόγια, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών επιχειρήσεων και όλων των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που ανήκουν στο κράτος. Εκτός αυτών ο Μαχουάντ, ανακοινώνοντας την απομάκρυνση των 15 μελών της κυβέρνησης, δήλωσε ότι πολύ σύντομα, τις ερχόμενες μέρες, θα αντικατασταθούν από «ικανά πρόσωπα»...

Υποδοχή με κινητοποιήσεις

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Αλφρέντο Αρισάγα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πολύκροτο «σχέδιο εκσυγχρονισμού», το οποίο - σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Οικονομικών, που φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του - θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή και θα εξελιχθεί σε δύο στάδια μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Κατά το πρώτο στάδιο, θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση, η ισοτιμία του σούκρε, του εθνικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου, σε 25.000/1, ενώ κατά το δεύτερο στάδιο το σούκρε θα αποσυρθεί από την αγορά σταδιακά και θα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για καθημερινές συναλλαγές ευτελούς αξίας.

Ολα αυτά τα ολίγα... συμβαίνουν τη στιγμή που η κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της βαθύτατης οικονομικής κρίσης έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες και αποτελεί μία άμεση απειλή για την καθεστηκυία τάξη, τέτοια απειλή που οι αναλυτές μιλούσαν ακόμη και για μία δικτατορία εκ μέρους του στρατεύματος, που θα ήταν προ των πυλών σε περίπτωση που ο Μαχουάντ δεν ελάμβανε τα μέτρα του. Φυσικά το έμμεσο κάλεσμα του στρατού ελήφθη από τον Μαχουάντ αλλά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, όλες οι Εργατικές Ενώσεις και τα Συνδικάτα ετοιμάζονται για μία ακόμη βδομάδα έντονων και μαζικών κινητοποιήσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων, παρά τις απαγορεύσεις και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που υφίσταται και απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση ακόμη και μαζική συνάθροιση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ για γοργό εκσυγχρονισμό και παντελή διάλυση του κράτους έχει οδηγήσει αυτή την πολύ φτωχή χώρα των Ανδεων στην εξαθλίωση των 12,4 εκατομμυρίων ψυχών, με το σούκρε πέρσι να ισοδυναμεί σε 7.000 ανά δολάριο ενώ έχει φτάσει σήμερα στις 29.000, με την ανεργία επισήμως να ξεπερνά το 17%, με το 80% του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας.

ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους και πάλι με αποκλεισμούς

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κλειστοί παρέμειναν, χτες, οι περισσότεροι συνοριακοί σταθμοί στη Γαλλία, καθώς οι οδηγοί φορτηγών προχώρησαν σε αποκλεισμούς μεγάλων αυτοκινητόδρομων διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων όσο και για τα σχέδια της κυβέρνησης Ζοσπέν να προχωρήσει σε μείωση των εβδομαδιαίων εργασιακών ωρών από 39 σε 35. Οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων προκάλεσαν την οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση κατάθεση υπομνήματος που θα περιλαμβάνει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την «ελεύθερη και ανεμπόδιστη διακίνηση των αγαθών στα όρια της ΕΕ», απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος της Γαλλίας.

Από νωρίς χτες το πρωί, οδοφράγματα στήθηκαν στους μεγαλύτερους διεθνείς αυτοκινητόδρομους της χώρας, στα μεγάλα λιμάνια, στις γέφυρες και τα υπόγεια τούνελ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στα περισσότερα μεθοριακά περάσματα της χώρας. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαδηλωτών - φορτηγατζήδων πραγματοποιήθηκαν στο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ισπανία, ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, εμποδίστηκε η είσοδος μόνο στα φορτηγά ενώ ελεύθερα μετακινούνταν τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

Οι διαδηλωτές, που ήταν κυρίως οδηγοί - ιδιοκτήτες φορτηγών, αντιδρούν στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει τις εργασιακές ώρες ανά βδομάδα, με νόμο, από 39 σε 35, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα κάνει το επάγγελμά τους λιγότερο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Χτες το απόγευμα, επρόκειτο να συνεδριάσουν προκειμένου να πάρουν απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και οι οδηγοί - υπάλληλοι φορτηγών, οι οποίοι επίσης διαφωνούν με τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν χρηματικά για τις ώρες που θα υποχρεωθούν διά νόμου να μην εργάζονται. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της τονίζοντας ότι είναι ιδανικός τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας. Τόσο οι οδηγοί όσο και οι ιδιοκτήτες φορτηγών διαμαρτύρονται, επίσης, για την αύξηση, κατά 30%, που έχει σημειωθεί στην τιμή των καυσίμων, από πέρσι το Γενάρη έως σήμερα.

Απειλές από την ΕΕ

Με μεγάλη δυσαρέσκεια έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες η είδηση των κινητοποιήσεων των Γάλλων φορτηγατζήδων, που θεωρούνται από τους πλέον μαχητικούς στην Ευρώπη και το 1996 είχαν, επί 12 μέρες, παραλύσει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και όλες τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες με τα οδοφράγματά τους. Αμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζήτησε εξηγήσεις εγγράφως από τη γαλλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μέσα σε δύο μέρες θα πρέπει να έχει αποσταλεί λίστα συγκεκριμένων μέτρων που προτίθεται να λάβει το Παρίσι προκειμένου να είναι σε θέση να διαφυλάττει, ανά πάσα στιγμή, «την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών στα όρια της ΕΕ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι αν δεν κριθούν ικανοποιητικές οι προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης, εντός 5 ημερών από την απάντησή της, θα ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος της Γαλλίας. Τα πνεύματα έσπευσε να κατευνάσει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα απαντήσει άμεσα στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Εκτονώνονται οι ταραχές στην Αμπόν. Αλλού, όμως, «ανάβουν» άλλες...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Μπορεί προς το παρόν να εκτονώθηκαν οι λεγόμενες θρησκευτικές ταραχές στα νησιά Μολούκα, όμως φαίνεται πως παρόμοιες συγκρούσεις, αυτή τη φορά ανάμεσα σε ντόπιους και πληθυσμούς μεταναστών από άλλες περιοχές της Ινδονησίας, μαίνονται σε ένα άλλο μέτωπο: το νησί Σουλαουέσι.

Ο χτεσινός απολογισμός των συμπλοκών, που έγιναν ανάμεσα σε κατοίκους του νησιού και μετανάστες από άλλες περιοχές, αναφέρει το θάνατο τεσσάρων ατόμων, τον τραυματισμό αρκετών άλλων και την πυρπόληση περισσότερων από 100 σπιτιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του τοπικού στρατιωτικού διοικητή, αντιστρατήγου, Αγκους Αραχαντικουσούμα, επίκεντρο των συμπλοκών, που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή, ήταν η πόλη Λούου στο νότιο τμήμα του νησιού.

Το ίδιο 24ωρο, ο ναύαρχος Ουιντόντο, δήλωσε στην Αμπόν, πρωτεύουσα των πολυτάραχων Νησιών Μολούκα, πως οι εκεί στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν «να διεκπεραιώσουν αμερόληπτα την αναχαίτιση» των συγκρούσεων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση μέσα στις τελευταίες μέρες έχει εξομαλυνθεί και αυτό μετά την πρόσφατη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που στάλθηκαν στα νησιά με εντολή του Ινδονήσιου Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Στο μεταξύ, ο Θομ Μπεανάλ, ηγετικό στέλεχος οργάνωσης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία μιας άλλης περιοχής της Ινδονησίας, την επαρχία Ιρίαν Τζάβα, εξέφρασε χτες την πεποίθησή του πως το κίνημα ανεξαρτητοποίησης έχει αυξηθεί μέσα στους τελευταίους μήνες και πως η συγκεκριμένη περιοχή θα καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί έως το 2003!

«Το μόνο που θέλουμε είναι ελευθερία. Δε θέλουμε τίποτε λιγότερο από την Ινδονησία» είπε ο Μπεανάλ, σημειώνοντας πως ο λαός της φυλής Παπούα της περιοχής «επιδιώκει την ανεξαρτησία από την Τζακάρτα μέσω του διαλόγου». Ωστόσο, ο ίδιος κατέληξε υποστηρίζοντας πως εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών, τότε «το κόστος της ανεξαρτητοποίησης της Ιρίαν Τζάβα θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με το προ μηνών αιματοκύλισμα στο Ανατολικό Τιμόρ».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ «προτιμούν» τους έφηβους στο στρατό...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετώπισε χτες η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου αρχίζει αυτές τις ημέρες η διάσκεψη εργασίας για την κατάληξη ενός πρωτοκόλλου που θα αυξάνει το όριο ηλικίας εφήβων που στρατεύονται από τα 15 χρόνια στα 18. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έδειξε να «συγκινείται», με βασικότερο επιχείρημα πως «παρόμοιες αποφάσεις» για αύξηση του διεθνώς αποδεκτού ορίου ηλικίας παιδιών και εφήβων που στρατεύονται αγνοήθηκαν... στο παρελθόν. Εντούτοις, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η βασικότερη ένσταση των ΗΠΑ, που επιτρέπουν τη συμμετοχή των εφήβων στις Ενοπλες Δυνάμεις από τα 17 τους χρόνια, εστιάζεται στο ενδεχόμενο μία τέτοια απόφαση να περιορίσει τη στρατολόγηση και εκπαίδευση των νεαρών στις ΗΠΑ...

Εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις προθέσεις των ΗΠΑ, την ώρα που μία ομάδα εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκινούσε χτες στη Γενεύη την ετήσια συνάντησή της με σκοπό την ανανέωση των προσπαθειών που καταβάλλονται από το 1994 με στόχο την ψήφιση ενός «προαιρετικού πρωτοκόλλου» σε σχέση με τα όρια ηλικίας εφήβων στρατιωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κάτω της ηλικίας των 18 χρόνων συμμετέχουν ενεργά σε περισσότερες από 30 συρράξεις που διαδραματίζονται σε 30 σημεία του πλανήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ