Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Εκτονώνονται οι ταραχές στην Αμπόν. Αλλού, όμως, «ανάβουν» άλλες...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Μπορεί προς το παρόν να εκτονώθηκαν οι λεγόμενες θρησκευτικές ταραχές στα νησιά Μολούκα, όμως φαίνεται πως παρόμοιες συγκρούσεις, αυτή τη φορά ανάμεσα σε ντόπιους και πληθυσμούς μεταναστών από άλλες περιοχές της Ινδονησίας, μαίνονται σε ένα άλλο μέτωπο: το νησί Σουλαουέσι.

Ο χτεσινός απολογισμός των συμπλοκών, που έγιναν ανάμεσα σε κατοίκους του νησιού και μετανάστες από άλλες περιοχές, αναφέρει το θάνατο τεσσάρων ατόμων, τον τραυματισμό αρκετών άλλων και την πυρπόληση περισσότερων από 100 σπιτιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του τοπικού στρατιωτικού διοικητή, αντιστρατήγου, Αγκους Αραχαντικουσούμα, επίκεντρο των συμπλοκών, που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή, ήταν η πόλη Λούου στο νότιο τμήμα του νησιού.

Το ίδιο 24ωρο, ο ναύαρχος Ουιντόντο, δήλωσε στην Αμπόν, πρωτεύουσα των πολυτάραχων Νησιών Μολούκα, πως οι εκεί στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν «να διεκπεραιώσουν αμερόληπτα την αναχαίτιση» των συγκρούσεων ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση μέσα στις τελευταίες μέρες έχει εξομαλυνθεί και αυτό μετά την πρόσφατη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που στάλθηκαν στα νησιά με εντολή του Ινδονήσιου Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Στο μεταξύ, ο Θομ Μπεανάλ, ηγετικό στέλεχος οργάνωσης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία μιας άλλης περιοχής της Ινδονησίας, την επαρχία Ιρίαν Τζάβα, εξέφρασε χτες την πεποίθησή του πως το κίνημα ανεξαρτητοποίησης έχει αυξηθεί μέσα στους τελευταίους μήνες και πως η συγκεκριμένη περιοχή θα καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί έως το 2003!

«Το μόνο που θέλουμε είναι ελευθερία. Δε θέλουμε τίποτε λιγότερο από την Ινδονησία» είπε ο Μπεανάλ, σημειώνοντας πως ο λαός της φυλής Παπούα της περιοχής «επιδιώκει την ανεξαρτησία από την Τζακάρτα μέσω του διαλόγου». Ωστόσο, ο ίδιος κατέληξε υποστηρίζοντας πως εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών, τότε «το κόστος της ανεξαρτητοποίησης της Ιρίαν Τζάβα θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με το προ μηνών αιματοκύλισμα στο Ανατολικό Τιμόρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ