Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ «προτιμούν» τους έφηβους στο στρατό...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετώπισε χτες η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου αρχίζει αυτές τις ημέρες η διάσκεψη εργασίας για την κατάληξη ενός πρωτοκόλλου που θα αυξάνει το όριο ηλικίας εφήβων που στρατεύονται από τα 15 χρόνια στα 18. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έδειξε να «συγκινείται», με βασικότερο επιχείρημα πως «παρόμοιες αποφάσεις» για αύξηση του διεθνώς αποδεκτού ορίου ηλικίας παιδιών και εφήβων που στρατεύονται αγνοήθηκαν... στο παρελθόν. Εντούτοις, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η βασικότερη ένσταση των ΗΠΑ, που επιτρέπουν τη συμμετοχή των εφήβων στις Ενοπλες Δυνάμεις από τα 17 τους χρόνια, εστιάζεται στο ενδεχόμενο μία τέτοια απόφαση να περιορίσει τη στρατολόγηση και εκπαίδευση των νεαρών στις ΗΠΑ...

Εκπρόσωποι των παραπάνω οργανώσεων, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις προθέσεις των ΗΠΑ, την ώρα που μία ομάδα εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκινούσε χτες στη Γενεύη την ετήσια συνάντησή της με σκοπό την ανανέωση των προσπαθειών που καταβάλλονται από το 1994 με στόχο την ψήφιση ενός «προαιρετικού πρωτοκόλλου» σε σχέση με τα όρια ηλικίας εφήβων στρατιωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πολλές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κάτω της ηλικίας των 18 χρόνων συμμετέχουν ενεργά σε περισσότερες από 30 συρράξεις που διαδραματίζονται σε 30 σημεία του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ