ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
24ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Χτίζουν πολυκατοικία αντί για σχολείο!

Δυναμική κινητοποίηση χτες γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών του 7ου Διαμερίσματος

Σε βήμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της τακτικής του Δήμου της Αθήνας να παραδίδει σε ιδιώτες εργολάβους τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο, μετέτρεψαν τη χτεσινή τους κινητοποίηση γονείς και μαθητές του 24ου Γυμνασίου και Λυκείου στο Πολύγωνο. Το συντονιστικό των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, του Λυκείου και των δυο παράπλευρων Δημοτικών (105ο και 166ο), μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές του Γυμνασίου - οι οποίοι πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους - και φορείς της περιοχής συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα, αντιδρώντας στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων να αποχαρακτηρίσει το οικόπεδο όπου προβλεπόταν να ανεγερθεί το νέο σχολικό κτίριο του 24ου Γυμνασίου και Λυκείου.

Το οικοδομικό τετράγωνο 51, συνολικής έκτασης 1.800 τ.μ., είχε απαλλοτριωθεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο της Αθήνας για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου. Με νέα απόφασή του και ύστερα από πρόταση της πλειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στις 3/12/2003 στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου και πρότεινε το νέο σχολικό κτίριο να ανεγερθεί σε οικόπεδο δίπλα στον περιφερειακό του Πολυγώνου. Το οικοδομικό τετράγωνο δόθηκε φιλέτο σε ιδιώτη, ο οποίος εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε εργασίες για την ανέγερση οικοδομής. Ο εναλλακτικός χώρος που προτάθηκε για το νέο σχολικό κτίριο είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες των 540 μαθητών και εντελώς ακατάλληλος, αφού, όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί, το οικόπεδο βρίσκεται δίπλα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ανάμεσα σε φανοποιεία και βαφεία, ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούν δυο οίκοι ανοχής.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει μέχρι σήμερα αδιαφορήσει για τις αλλεπάλληλες ενστάσεις που έχουν καταθέσει γονείς και φορείς του 7ου Διαμερίσματος, ενώ ο εμπαιγμός των κατοίκων του Πολυγώνου συνεχίζεται και από την πλευρά της κυβέρνησης, που αρνείται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την ανέγερση του νέου σχολείου στο οικοδομικό τετράγωνο 51. Το συντονιστικό των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τονίζει ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και εντάσσεται στη γενικότερη πορεία υποβάθμισης της εκπαίδευσης, αλλά και της οικοπεδοποίησης όλων των χώρων πρασίνου που έχει χαράξει η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα.

Η Επιτροπή του 7ου Διαμερίσματος της Δημοτικής Κίνησης «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους «που μεθοδεύουν την άρση των απαλλοτριωθέντων οικοπέδων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων» και δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των γονέων και των μαθητών της περιοχής για την ανέγερση του νέου σχολείου.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Απειλές απέναντι σε ενδεχόμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις

Με μια απειλητική προς τους φοιτητές ανακοίνωση, η Πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να αποτρέψει δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών. Μιλάει για «συγκεκριμένες, μικρές σε αριθμό, ομάδες φοιτητών», που χωρίς να τις κατονομάζει, τις χρεώνει με αντιδημοκρατικές και «απαράδεκτες για τα δημοκρατικά ήθη ενέργειες, όπως καταλήψεις, βανδαλισμούς, διάλυση της Συγκλήτου» και απειλεί ότι οι εξετάσεις που θα ματαιωθούν λόγω κατάληψης δε θα επαναλαμβάνονται κατά την τρέχουσα εξεταστική περίοδο, ό,τι ζημιές προκληθούν κατά τη διάρκεια κατάληψης θα αποκατασταθούν από το ενοίκιο που εισπράττει το ίδρυμα από το κυλικείο (που κανονικά διατίθενται για εκδρομές φοιτητών κι άλλες εκδηλώσεις) και, τέλος, ότι θα εφαρμοστεί ο Εσωτερικός Κανονισμός για την αντιμετώπιση ενεργειών που καταλύουν το άσυλο.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονικής εδώ και καιρό, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και ενάντια σε συγκεκριμένες ενέργειες που φέρουν τη «σφραγίδα» των πρυτανικών αρχών, αλλά δε συνάδουν με τις ακαδημαϊκές αξίες, όπως η παλιότερη απόφαση για περιορισμό των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών σε 2 φορές το χρόνο, η συνδιοργάνωση συμποσίου μαζί με το ΝΑΤΟ, η απόφαση της Συγκλήτου για επέκταση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στο ίδρυμα. Παράλληλα, σύμφωνα με μέλη του συλλόγου φοιτητών, η «φήμη» για ενδεχόμενη κατάληψη καλλιεργείται από την ίδια την πρυτανεία το τελευταίο διάστημα!

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με ανακοίνωσή της καλεί τον πρύτανη να πάρει θέση για τα νομοσχέδια που υποβαθμίζουν τα πτυχία, για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, την αλλοίωση του κοινωνικού ρόλου της επιστήμης και του επιστήμονα μέσα από την υπαγωγή των ιδρυμάτων στις ανάγκες της αγοράς, να πάρει θέση δηλαδή για τις εξελίξεις που έρχονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις συνέπειές τους που απασχολούν πραγματικά τους φοιτητές. «Οι αναφαίρετες ακαδημαϊκές ελευθερίες», τονίζει η ΠΚΣ, «έχουν να κάνουν με το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος, έχουν να κάνουν με το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εντύπως, έχουν να κάνουν με την ελευθερία του καθενός να αγωνίζεται και να διαδηλώνει όταν χτυπιούνται τα δικαιώματά του, έχουν να κάνουν με την ανεμπόδιστη και δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων και των οργάνων των φοιτητών όπως οι ίδιοι αποφασίζουν, έχουν να κάνουν με την ανάγκη για ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό και χρήσιμο προς την κοινωνία, το οποίο θα λειτουργεί, θα διδάσκει και θα ερευνά υπέρ των αναγκών της κι όχι ενάντια σε αυτές»!

1ο ΕΛ ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χαφιεδοκάμερες στο προαύλιο του σχολείου

Με αυθαίρετη απόφαση και εν αγνοία του συλλόγου καθηγητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου Θέρμης, η Σχολική Επιτροπή του 1ου ΕΛ αποφάσισε να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης στον προαύλιο χώρο του σχολείου με το πρόσχημα της φύλαξης του χώρου από φθορές και άλλους κινδύνους. Οι κάμερες παρακολουθούν τις ώρες που δε λειτουργεί το σχολείο, σύμφωνα με δήλωση της διεύθυνσης του σχολείου, και βρίσκονται τοποθετημένες από την έναρξη του νέου χρόνου.

Ο «Ρ» επισκέφτηκε το σχολείο και μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χατζησιδέρη και άλλους γονείς, το διευθυντή του σχολείου Ν.Παπατσούμα, και μέλη του συλλόγου των καθηγητών. Από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε ότι πρώτον η Σχολική Επιτροπή δεν έχει κάποια γραπτή απόφαση για την εγκατάσταση καμερών και δεύτερον η διεύθυνση του σχολείου δεν ενημέρωσε καν το Σύλλογο των Καθηγητών για το θέμα. Υπάρχει γενικότερη δυσαρέσκεια από τη στάση της διεύθυνσης του σχολείου απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα των καθηγητών του σχολείου, καθώς επανειλημμένα αγνοείται η φωνή του συλλόγου για ζητήματα που αφορούν στο σχολείο.

Ο Β. Θεοδωρακόπουλος, γενικός γραμματέας της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Β. Θεοδωρακόπουλο και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σε σχέση με το ζήτημα σημείωσε στο «Ρ»: «Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αστυνόμευσης και παρακολούθησης της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των εργαζομένων, αλλά και κάθε συλλογικής δράσης του κινήματος. Οι πραγματικοί λόγοι δεν είναι η ασφάλεια, αλλά στρέφεται ευθέως εναντίον των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τέτοια φαινόμενα αποτελούν πρόβα για τη γενίκευση του μέτρου, ώστε να εισαχθούν οι κάμερες σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, ακόμα και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, ώστε δάσκαλοι και μαθητές "να συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις"».

Την ενέργεια αυτή, που καταπατά στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών. αλλά και στρέφεται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας καταδικάζει η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση του Δήμου Θέρμης και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΜΕ
Πρώτη κι αυτοδύναμη η ΠΚΣ

Για δεύτερη φορά αναδείχτηκε πρώτη και αυτοδύναμη η Πανεπιστημονική Κίνηση Συνεργασίας στο Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 41 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υπήρξαν 4 λευκά ψηφοδέλτια και η ΠΚΣ συγκέντρωσε 21 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου, τις υπόλοιπες δυο έδρες πήραν ο Κουτσολιάκος Μιχάλης (ανεξάρτητος υποψήφιος) που συγκέντρωσε 10 ψήφους κι ο Γιάννης Μπουρνούς (πρόσκειται στα ΣΥΝ) που πήρε 6 ψήφους.

Λύση στα σοβαρά προβλήματα στέγασης

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου

Λύση στα σοβαρά προβλήματα στέγασης των φοιτητών στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησής του στη Βουλή.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Πατσιλινάκος «η Παιδεία και σε αυτό τον τομέα έχει προβλήματα», τονίζοντας για τη σχολή ότι πέρα από το ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών, «τα μαγειρεία και τα αποχωρητήρια δεν είναι σε άριστη κατάσταση υγειονομικά», έκανε λόγο για ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και ότι «από τα 3 μηχανήματα θέρμανσης λειτουργεί μόνον το ένα»! Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι για την τουριστική ανάπτυξη «χρειάζεται το κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό», επισημαίνοντας ότι «η μέχρι τώρα πολιτική δείχνει ότι επιχορηγούμε μεγάλες μονάδες και είμαστε φειδωλοί σε μικρές παροχές σε αυτούς τους σπουδαστές». Παράλληλα παρατήρησε ότι «περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση έχουν δυστυχώς άνθηση του αναλφαβητισμού. Ο τουρισμός πρέπει να δώσει στον τόπο και όχι να αλώσει».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αθ. Λιάσκος επιβεβαίωσε σχετικές καταγγελίες, λέγοντας πως «πράγματι 38 μαθητές κατέβαλαν 30 ευρώ για ζημίες που έγιναν σε κοινόχρηστους χώρους» και ότι «πλήρωσαν για την ανακαίνιση των δωματίων τους, γιατί έκαναν κάποιες ζημιές». Επίσης, παραδέχτηκε ότι «υπήρχε μέσο μεταφοράς για τους σπουδαστές, αλλά καταργήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση», σημειώνοντας γενικόλογα «όσον αφορά το προηγούμενο καθεστώς εμείς παρεμβαίνουμε για να το αλλάξουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ