ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις και ανησυχία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Περισσότερο κακό παρά καλό» θα προκαλέσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Στρατιωτικό βουητό για το Ιράν» η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στο άρθρο η εφημερίδα εκφράζει βαθιά ανησυχία για «το βουητό των γερακιών που θυμίζει παράξενα τους μήνες πριν από την επέμβαση στο Ιράκ». Υπογραμμίζεται ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση του Ιράκ, τώρα κανένας μείζων σύμμαχος των ΗΠΑ δε στέκεται στο πλευρό τους απέναντι στο Ιράν, το οποίο, όπως επισημαίνεται, έχει τον τριπλάσιο πληθυσμό από το Ιράκ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη και τάσσεται υπέρ της επιβολής «σκληρών οικονομικών κυρώσεων» σε βάρος της Τεχεράνης προκειμένου να πειστεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το άρθρο καταλήγει ότι στην παρούσα φάση «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τόσο οι στρατιωτικοί λεονταρισμοί των ΗΠΑ όσο και η διπλωματία της Ευρώπης που εκλαμβάνει ως πραγματικότητα τις επιθυμίες», προκειμένου όλοι μαζί ενωμένοι να αποσοβήσουν μια χειρότερη μέρα για όλους.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» έρχεται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι, ο οποίος υποστήριξε ότι «το Ιράν είναι στην πρώτη θέση των σημείων του κόσμου που θεωρούνται προβληματικά από τη νέα αμερικανική ηγεσία», ενώ είχε προηγηθεί ο Τζορτζ Μπους, που απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν. Εντούτοις, την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Τεχεράνης και διπλωματών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία με στόχο να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οπως ανακοίνωσε, χτες, το ιρανικό ΥΠΕΞ, «οι συζητήσεις βαίνουν καλώς και δεν έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο όπως διαδίδεται».


5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ.
Αυλαία με την καθιερωμένη διαδήλωση

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-

Με την καθιερωμένη διαδήλωση, άνοιξε τις πύλες του το 5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Πόρτο Αλέγκρε, πάλαι ποτέ προπύργιο του Εργατικού Κόμματος του Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες που θα διαρκέσουν έως τις 31 Γενάρη.

Εκτός των αιθουσών όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες του Φόρουμ, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 100.000 εκπροσώπων δεκάδων οργανώσεων όλων των χρωμάτων και από τις πέντε ηπείρους, μια πλημμυρίδα διαδηλωτών έστρεφε τα βέλη της κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, του πολέμου στο Ιράκ και της «παγκοσμιοποίησης». Σύμφωνα με την αστυνομία, στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 200.000 άτομα.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στη Βραζιλία από ολόκληρο τον κόσμο, ξεκίνησαν από εννέα διαφορετικά σημεία και συναντήθηκαν στη λεωφόρο Μπόρχες ντε Μεντέιρος, έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Πόρτο Αλέγκρε. Στο τελευταίο κομμάτι της πορείας, επικεφαλής τέθηκε ομάδα Αφρικανών εκπροσώπων, που κρατούσαν ένα πανό με την επιγραφή: «Κοινωνικό Φόρουμ στην Αφρική το 2007».

Σύμφωνα με το Reuters, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που θα διαρκέσει έξι μέρες, οργανώνεται ως αντι-Συνέδριο στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και στόχος του είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, δίδεται συναυλία στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Ζιλ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίστηκε και η ομιλία του Προέδρου της Βραζιλίας Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο οποίος προσήλθε στις εργασίες φορώντας παλαιστινιακή μαντίλα...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ο άνδρας που προκάλεσε το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τρία τρένα την Τετάρτη στα περίχωρα του Λος Αντζελες, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 138, κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να απαγγελθούν 11 κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά του Χουάν Μανουέλ Αλβάρες, 25 ετών, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κομητείας του Λος Αντζελες, Στιβ Κούλεϊ. Ο Αλβάρες, που ήθελε να αυτοκτονήσει, είχε ακινητοποιήσει το όχημά του πάνω στις γραμμές, προκαλώντας τον εκτροχιασμό των τριών τρένων στην ώρα αιχμής στο Γκλέντεϊλ, βόρεια του Λος Αντζελες.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τέσσερις μουσουλμάνοι, ηλικίας από 25 έως 36 ετών, συνελήφθησαν από τις βρετανικές αρχές αμέσως μόλις έφτασαν στη Βρετανία, έχοντας περάσει μέχρι και τρία χρόνια στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο. Τελικά απελευθερώθηκαν, αφού κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν επί 24 ώρες. «Δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Νέες προσπάθειες καταβάλλουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να πείσουν τα μέλη του οργάνου για την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για τις ωμότητες στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ. Το σχέδιο απόφασης που προωθούν οι Αμερικανοί επιχειρεί να παρακάμψει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο η Ουάσιγκτον αντιτίθενται και ως εκ τούτου δεν έχει υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία.

ΣΚΟΠΙΑ. Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ESM) της ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους ενέκρινε χτες η κυβέρνηση Μπουτσκόφσκι. Η εταιρία θα διχοτομηθεί σε τμήμα παραγωγής και διανομής ενέργειας, το οποίο και θα πωληθεί σε «στρατηγικό επενδυτή», και σε τμήμα επίβλεψης της μεταφοράς ενέργειας, που θα παραμείνει υπό την κατοχή του δημοσίου. Επίδοξοι αγοραστές φέρονται οι δημόσιες εταιρίες ηλεκτρισμού Γαλλίας, Γερμανίας, Τσεχίας και Ιταλίας...

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε χτες «από τα πυρά Κούρδων ανταρτών» στην επαρχία Μαρντίν, μετέδωσε το «Ρόιτερ». Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε εκ νέου ότι σε περίπτωση ταραχών στο υπό κουρδικό έλεγχο τμήμα του Ιράκ, οι τουρκικές δυνάμεις «θα παρέμβουν», απηχώντας δηλώσεις Τούρκων στρατηγών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Αρκετά επεισόδια βίας «αμαύρωσαν» τους εορτασμούς στην Ινδία για την Ημέρα της Δημοκρατίας (αποαποικιοποίηση από τη Βρετανία). Σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις βομβών, ενώ η αστυνομία σκότωσε δύο ενόπλους στο Ασαμ.

ΝΑΛΤΣΙΚ και ΜΟΣΧΑ. Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες και αυτονομιστές αναφέρονταν χτες στην επαρχία Καμπαρντινομπαλκαρία της Ρωσίας, κοντά στην Τσετσενία. Οι πρώτες πληροφορίες των «Ιντερφάξ» και «Γαλλικού Πρακτορείου» έκαναν λόγο για δύο τραυματίες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Από την Πολωνία, ο ορκισθείς πρόεδρος της Ουκρανίας την περασμένη Κυριακή, Βίκτορ Γιουστσένκο, υποσχέθηκε λειτουργία του πετρελαιαγωγού Οδησσός - Μπρόντι «μελλοντικά» για τη μεταφορά πετρελαίου με παράκαμψη της Ρωσίας. Ο Γιουστένκο πιέζει για ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, πράγμα που οι ΗΠΑ «προωθούν».


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο επίκεντρο

ΝΤΑΒΟΣ.-

Τρομοκρατία, υπερθέρμανση του πλανήτη και διάδοση των πυρηνικών, μερικές από τις «προκλήσεις» όπως αρέσκονται να τις ονομάζουν και στις οποίες εστίασαν την προσοχή τους, κατά τις ομιλίες του, οι ισχυροί του πλανήτη και συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Την ίδια στιγμή χιλιάδες διαδηλωτές περιφερειακά του Νταβός - αφού δεν μπορούν να πλησιάσουν - εξέφρασαν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους στην πολιτική αυτή που έχει εξαθλιώσει και καταληστεύει τις υπό ανάπτυξη χώρες.

Στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων η πρόταση Μπλερ, που επιθυμεί διακαώς να επικεντρώσει την προσοχή στην Αφρική, ...μάλλον δυσοίωνα νέα για την πολύπαθη Μαύρη Ηπειρο, που αργοσβήνει από το πολυετές «ενδιαφέρον» των ισχυρών και κυρίως των Ευρωπαίων πρώην αποικιοκρατών.

Το 2005 είναι κρίσιμο για τη φτώχεια στην Αφρική, σύμφωνα με τον Μπλερ, που μαζί με τον πρόεδρο της «Microsoft» Μπιλ Γκέιτς και τον τραγουδιστή των «U2» Μπόνο - η κατρακύλα του τελειωμό δεν έχει - παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τη χρονιά που άρχισε. Ο Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι οι πλούσιοι του πλανήτη θα πρέπει να επεξεργαστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αφρική, ιδιαίτερα για την αναπτυξιακή βοήθεια, την ελάφρυνση του χρέους, το εμπόριο και τις επιδημίες.

Οι ισχυροί που συμμετέχουν στο Φόρουμ αναφέρθηκαν στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης: «Μας προκαλούν βαθιά ανησυχία» τόνισε ο Κέβαν Ουότς, πρόεδρος της «Μέριλ Λιντς», υπογραμμίζοντας τους κοινωνικούς, γεωπολιτικούς, κλιματικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

Η τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτέμβρη βρίσκεται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τον Γκάρεθ Εβανς, πρόεδρο της ανεξάρτητης οργάνωσης «International Crisis Group», που ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων. «Μια ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο είναι επίσης πιθανή με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Επίσης είναι πιθανή μια επίθεση στην Τεχεράνη καθώς και προληπτικά χτυπήματα του Ισραήλ στους γείτονές του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σάμουελ ΝτιΠιάτσα, πρόεδρος του ΔΣ της «Price Waterhouse Coopers», αναφέρθηκε στους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη και μεγάλης κλίμακας μετακίνηση πληθυσμών, τις μεταδοτικές ασθένειες και την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Οι ειδικοί επισήμαναν πως δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, γεγονός που προκαλεί φόβο και ανησυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ