Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο επίκεντρο

ΝΤΑΒΟΣ.-

Τρομοκρατία, υπερθέρμανση του πλανήτη και διάδοση των πυρηνικών, μερικές από τις «προκλήσεις» όπως αρέσκονται να τις ονομάζουν και στις οποίες εστίασαν την προσοχή τους, κατά τις ομιλίες του, οι ισχυροί του πλανήτη και συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Την ίδια στιγμή χιλιάδες διαδηλωτές περιφερειακά του Νταβός - αφού δεν μπορούν να πλησιάσουν - εξέφρασαν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους στην πολιτική αυτή που έχει εξαθλιώσει και καταληστεύει τις υπό ανάπτυξη χώρες.

Στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων η πρόταση Μπλερ, που επιθυμεί διακαώς να επικεντρώσει την προσοχή στην Αφρική, ...μάλλον δυσοίωνα νέα για την πολύπαθη Μαύρη Ηπειρο, που αργοσβήνει από το πολυετές «ενδιαφέρον» των ισχυρών και κυρίως των Ευρωπαίων πρώην αποικιοκρατών.

Το 2005 είναι κρίσιμο για τη φτώχεια στην Αφρική, σύμφωνα με τον Μπλερ, που μαζί με τον πρόεδρο της «Microsoft» Μπιλ Γκέιτς και τον τραγουδιστή των «U2» Μπόνο - η κατρακύλα του τελειωμό δεν έχει - παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης τη χρονιά που άρχισε. Ο Τόνι Μπλερ σημείωσε ότι οι πλούσιοι του πλανήτη θα πρέπει να επεξεργαστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αφρική, ιδιαίτερα για την αναπτυξιακή βοήθεια, την ελάφρυνση του χρέους, το εμπόριο και τις επιδημίες.

Οι ισχυροί που συμμετέχουν στο Φόρουμ αναφέρθηκαν στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης: «Μας προκαλούν βαθιά ανησυχία» τόνισε ο Κέβαν Ουότς, πρόεδρος της «Μέριλ Λιντς», υπογραμμίζοντας τους κοινωνικούς, γεωπολιτικούς, κλιματικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

Η τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτέμβρη βρίσκεται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τον Γκάρεθ Εβανς, πρόεδρο της ανεξάρτητης οργάνωσης «International Crisis Group», που ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων. «Μια ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο είναι επίσης πιθανή με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Επίσης είναι πιθανή μια επίθεση στην Τεχεράνη καθώς και προληπτικά χτυπήματα του Ισραήλ στους γείτονές του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σάμουελ ΝτιΠιάτσα, πρόεδρος του ΔΣ της «Price Waterhouse Coopers», αναφέρθηκε στους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη και μεγάλης κλίμακας μετακίνηση πληθυσμών, τις μεταδοτικές ασθένειες και την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Οι ειδικοί επισήμαναν πως δεν υπάρχουν μέσα για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, γεγονός που προκαλεί φόβο και ανησυχία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλέψεις (2021-01-29 00:00:00.0)
Εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα (2017-01-18 00:00:00.0)
Η κρίση και το ξεζούμισμα των λαών στο επίκεντρο (2013-01-24 00:00:00.0)
Τι «παίζεται» στο Νταβός; (2004-01-21 00:00:00.0)
«Ηγεσία σε εύθραυστους καιρούς» (2002-02-01 00:00:00.0)
«Στρατόπεδο» το Νταβός (2001-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ