Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ο άνδρας που προκάλεσε το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τρία τρένα την Τετάρτη στα περίχωρα του Λος Αντζελες, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 138, κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να απαγγελθούν 11 κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά του Χουάν Μανουέλ Αλβάρες, 25 ετών, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κομητείας του Λος Αντζελες, Στιβ Κούλεϊ. Ο Αλβάρες, που ήθελε να αυτοκτονήσει, είχε ακινητοποιήσει το όχημά του πάνω στις γραμμές, προκαλώντας τον εκτροχιασμό των τριών τρένων στην ώρα αιχμής στο Γκλέντεϊλ, βόρεια του Λος Αντζελες.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τέσσερις μουσουλμάνοι, ηλικίας από 25 έως 36 ετών, συνελήφθησαν από τις βρετανικές αρχές αμέσως μόλις έφτασαν στη Βρετανία, έχοντας περάσει μέχρι και τρία χρόνια στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο. Τελικά απελευθερώθηκαν, αφού κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν επί 24 ώρες. «Δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Νέες προσπάθειες καταβάλλουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να πείσουν τα μέλη του οργάνου για την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για τις ωμότητες στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ. Το σχέδιο απόφασης που προωθούν οι Αμερικανοί επιχειρεί να παρακάμψει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο η Ουάσιγκτον αντιτίθενται και ως εκ τούτου δεν έχει υπογράψει την ιδρυτική συμφωνία.

ΣΚΟΠΙΑ. Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ESM) της ΠΓΔΜ μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους ενέκρινε χτες η κυβέρνηση Μπουτσκόφσκι. Η εταιρία θα διχοτομηθεί σε τμήμα παραγωγής και διανομής ενέργειας, το οποίο και θα πωληθεί σε «στρατηγικό επενδυτή», και σε τμήμα επίβλεψης της μεταφοράς ενέργειας, που θα παραμείνει υπό την κατοχή του δημοσίου. Επίδοξοι αγοραστές φέρονται οι δημόσιες εταιρίες ηλεκτρισμού Γαλλίας, Γερμανίας, Τσεχίας και Ιταλίας...

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε χτες «από τα πυρά Κούρδων ανταρτών» στην επαρχία Μαρντίν, μετέδωσε το «Ρόιτερ». Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προειδοποίησε εκ νέου ότι σε περίπτωση ταραχών στο υπό κουρδικό έλεγχο τμήμα του Ιράκ, οι τουρκικές δυνάμεις «θα παρέμβουν», απηχώντας δηλώσεις Τούρκων στρατηγών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Αρκετά επεισόδια βίας «αμαύρωσαν» τους εορτασμούς στην Ινδία για την Ημέρα της Δημοκρατίας (αποαποικιοποίηση από τη Βρετανία). Σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις βομβών, ενώ η αστυνομία σκότωσε δύο ενόπλους στο Ασαμ.

ΝΑΛΤΣΙΚ και ΜΟΣΧΑ. Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες και αυτονομιστές αναφέρονταν χτες στην επαρχία Καμπαρντινομπαλκαρία της Ρωσίας, κοντά στην Τσετσενία. Οι πρώτες πληροφορίες των «Ιντερφάξ» και «Γαλλικού Πρακτορείου» έκαναν λόγο για δύο τραυματίες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Από την Πολωνία, ο ορκισθείς πρόεδρος της Ουκρανίας την περασμένη Κυριακή, Βίκτορ Γιουστσένκο, υποσχέθηκε λειτουργία του πετρελαιαγωγού Οδησσός - Μπρόντι «μελλοντικά» για τη μεταφορά πετρελαίου με παράκαμψη της Ρωσίας. Ο Γιουστένκο πιέζει για ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, πράγμα που οι ΗΠΑ «προωθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ