ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Νέες εξαγγελίες για το ποδόσφαιρο επιχείρηση

Σε νέες εξαγγελίες για την «καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα» προχώρησε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο «Καλύτερο ποδόσφαιρο για όλους». Στη γνωστή του λογική προκειμένου το εμπόρευμα που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να πουλιέται πιο καλά και να θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες, σημείωσε ότι ήδη «νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου, έχει ετοιμάσει την υπουργική απόφαση που αφορά τα ονομαστικά εισιτήρια».

Οπως ισχυρίστηκε, τελειώνει η διάθεση εισιτηρίων μέσω των οργανωμένων συνδέσμων οπαδών και θα δημιουργηθεί η κάρτα φιλάθλου που θα είναι ουσιαστικά το «διαβατήριο» για να πάει κάποιος στο γήπεδο, αφού με αυτή θα μπορεί να αγοράσει εισιτήριο από συγκεκριμένα σημεία πώλησης για όλους τους αγώνες. Είπε χαρακτηριστικά ότι «διαχειρίσεις που οδηγούν σε ομαδοποιήσεις δεν είναι αποδεκτές. Οι ίδιες οι Ανώνυμες Αθλητικές Επιχειρήσεις δεν έχουν καταλάβει γιατί διαχειρίζονται με αυτό τον τρόπο το επενδυτικό τους προϊόν. Είναι δράση που έχει σαν στόχο να φέρει παράπλευρες ωφέλειες».

Βεβαίως τέτοια μέτρα, που δεν αγγίζουν τα κοινωνικά αίτια της βιας στα γήπεδα - όπως δε θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί που στηρίζουν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό - θα οδηγήσουν στο καλύτερο φακέλωμα όσων πηγαίνουν στα γήπεδα και μαζί με τις κάμερες που θα επεκταθούν μέσα στα γήπεδα θα φτιαχτεί ένα πλήρως ελεγχόμενο και... αποστειρωμένο περιβάλλον.

Ο υφυπουργός επίσης πρόβαλε και το επιχείρημα, που για άλλη μια φορά φαίνεται ότι είναι το κύριο, ότι θα εξασφαλιστούν τα κέρδη των «επενδυτών» - επιχειρηματιών.

ΑΕΚ - ΠΑΟ 1-1
Ανοιχτοί λογαριασμοί

Τα γκολ και το θέαμα μοιράστηκαν χτες ΑΕΚ και ΠΑΟ

Sportidea

Τα γκολ και το θέαμα μοιράστηκαν χτες ΑΕΚ και ΠΑΟ
Ανοιχτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου άφησαν χτες στο ΟΑΚΑ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός που στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1. Βέβαια, με το αποτέλεσμα αυτό οι «πράσινοι» έχουν προβάδισμα στα προγνωστικά αφού ακολουθεί η ρεβάνς στη Λεωφόρο. Ενα τραγικό λάθος του Χιώτη στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, του έφυγε η μπάλα, έδωσε το δικαίωμα στον Κωνσταντίνου να γράψει το 1-0. Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ έμεινε «ζωντανή» στις καθυστερήσεις χάρις στο γκολ του Λυμπερόπουλου με κεφαλιά (στο '93) που για δεύτερη φορά σκόραρε κατά της πρώην ομάδα του (μετά τον αγώνα πρωταθλήματος). Σε γενικές γραμμές πάντως το παιχνίδι ήταν μέτριο, με τις δυο ομάδες να έχουν στην κατοχή τους από ένα ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι ήταν κάπως πιο κινητικοί, κυρίως από τα πλάγια, και με τους Σέζαρ και Κρασσά κύριους εκφραστές, προσπάθησαν να κάνουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα αλλά χωρίς επιτυχία, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους που φάνηκαν να προσέχουν την άμυνα. Ας σημειωθεί ότι από τον αγώνα δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, διαπλικτισμών και τα σκληρά μαρκαρίσματα.

ΑΕΚ: Χιώτης, Μάλμπασα (62' Μπούρμπος), Κόντης, Αλβες, Κωστένογλου, Λυμπερόπουλος, Κατσουράνης, Ιβιτς (75` Κωνσταντινίδης), Ασουνσάο, Σέζαρ, Κρασσάς (83' Χριστοφορίδης)

Παναθηναϊκός: Κοτσόλης, Βύντρα, Ρουμπάκης, Μορίς, Γκούμας, Μπασινάς, Αντριτς, Σκάτσελ (70' Βούτερ), Γκονζάλες (85`, Χαραλαμπίδης), Κωνσταντίνου (76` Παπαδόπουλος).

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ξαναπάει... Γερμανία

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχασε 84-82 από την Ταού στη Βιτόρια, όμως από μια άλλη γωνιά του ισπανικού εδάφους ερχόταν ευχάριστες ειδήσεις. Ο αθλητικός δικαστής της Ευρωλίγκα, Χοσέ Μανουέλ Μεϊρίμ αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα με τους Σκαιλάινερς στη Φραγκφούρτη καθώς δέχτηκε ότι το καλάθι του Τόντιτς με το οποίο οι γηπεδούχοι νίκησαν στις 19 του μηνός, τους «πράσινους» με 68-66, ήταν εκπρόθεσμο (μπήκε μετά το άκουσμα της κόρνας της λήξης). Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟ θα έχει την ευχέρεια να διεκδικήσει εκ νέου τη νίκη στη Γερμανία και σε συνδυασμό με το εντός έδρας παιχνίδι, κόντρα στην Ούλκερ, να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για τη δεύτερη θέση του ομίλου του. Εξάλλου για την ίδια διοργάνωση ο Ολυμπιακός πέτυχε εντυπωσιακή σε εμφάνιση και με εύρος νίκη 100-74 επί της Παρτιζάν στο ΣΕΦ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Μονόδρομος η νίκη

Τη νίκη που εκτός της βαθμολογικής σημασίας θα ανεβάσει και την ψυχολογία ενόψει του κρίσιμου παιχνιδιού με την Τυνησία, θέλει σήμερα το απόγευμα η εθνική ανδρών που αντιμετωπίζει τον Καναδά (17.15 ΝΟΒΑ) στα πλαίσια του Α` ομίλου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Ως γνωστόν, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρίσκεται στο παιχνίδι της πρόκρισης στην επόμενη φάση και όπως δείχνουν τα πράγματα κόντρα στην οικοδέσποινα της διοργάνωσης Τυνησία θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να νικήσουν σήμερα τον Καναδά που βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ επισήμανε στους διεθνείς τη σοβαρότητα που πρέπει να δείξουν και να μην παρασυρθούν από τη μικρή δυναμικότητα των Καναδών. Αλλωστε το παρ' ολίγον πάθημα από την Αγκόλα (νίκη με 26-21) είναι η καλύτερη απόδειξη το τι μπορεί να συμβεί εάν οι παίκτες αδιαφορήσουν. Αυτό επισήμανε μάλιστα ο ομοσπονδιακός τεχνικός στις δηλώσεις του. «Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο να πιστεύουμε ότι έχουμε εύκολα παιχνίδια. Οι παίκτες μου δεν ενδιαφέρθηκαν να κάνουν το κάτι παραπάνω, να παίξουν καλά. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Αγκόλα. Η ελληνική ομάδα ήταν ένα τίποτα. Είχα ένα προαίσθημα ότι δε θα παίξουμε καλά. Μισώ τέτοιου είδους παιχνίδια, που φαίνονται εύκολα, αλλά δεν είναι».

ΠΑΟΚ
Δυνατό παιχνίδι με Πανιώνιο

Ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο του ΠΑΟΚ έκανε για πρώτη φορά στις σημερινές του δηλώσεις ο Ρολφ Φρίνγκερ. Ο Αυστριακός προπονητής μίλησε για τα θέματα που αφορούν την ομάδα, το επόμενο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, για τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές. Για τον αγώνα που έρχεται με τον Πανιώνιο ο Φρίνγκερ τόνισε: «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι για ένα δυνατό παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τα ίδια προβλήματα όπως και πριν την αναμέτρηση με την Κέρκυρα. Δεν μπορεί να παίξει ο Φουτσίνι, οι νέοι μας παίκτες δεν είναι 100% έτοιμοι και πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να πάρουμε τη νίκη. Εξάλλου παίζουμε με μία ομάδα που παίζει πολύ καλά στην άμυνα και στους τελευταίους αγώνες της δεν έχει δεχτεί ούτε ένα γκολ. Από την πλευρά μας πρέπει να βρούμε τρόπους για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες».

  • Διπλή κίνηση έκανε χτες η ΠΑΕ Αρης. Εκεί όπου όλα έδειχναν ότι η υπόθεση ανανέωσης του συμβολαίου στον Αβραάμ Παπαδόπουλου οδεύει προς ναυάγιο, χτες το μεσημέρι ο παίκτης υπέγραψε τελικά το νέο του συμβόλαιο, το οποίο έχει διάρκεια 4,5 χρόνια. Ταυτόχρονα ήρθε και η είδηση ότι ανανεώνεται το συμβόλαιο του Φερνάντο Σαανχούρχο για 3,5 χρόνια.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προβάδισμα η Ξάνθη

Μετά από... δύο μέρες, ο αγώνας στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε και βρήκε την τοπική Σκόντα νικήτρια με 1-0 επί του Αιγάλεω, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι Ακρίτες έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού, χάρη στο γκολ του Σταύρου Λαμπριάκου στο 33`. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» στις 5 Φλεβάρη. O αγώνας, ως γνωστόν, ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε αρχίσει την Τετάρτη όμως διεκόπη στο 21ο λεπτό λόγω συνεχούς βροχόπτωσης. Οι Ακριτες, έπιασαν εξαιρετική απόδοση στο πρώτο μέρος, καρποφόρησε στο 33'. Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματά τους, όμως στο 45' έχασαν μία διπλή ευκαιρία σε σουτ του Μπαϊκαρά (δοκάρι) και κεφαλιά του Λαμπριάκου στη συνέχεια. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά. Το Αιγάλεω ισορρόπησε τον αγώνα, με την Ξάνθη να προσπαθεί περισσότερο να διασφαλίσει τα νώτα της και να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα. Το «Σίτι», αν και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν κατάφερε να δημιουργήσει κινδύνους μπροστά από την εστία της Ξάνθης εκτός από τη φάση στα τελευταία λεπτά αλλά το σουτ Μανουσάκη απέκρουσε ο Πιζανόφσκι.

  • Ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στην Καστοριά και την Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, που επρόκειτο να διεξαχθεί χτες αναβλήθηκε λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου που είχε καλυφθεί από χιόνι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ