ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Γιατροσόφι

στη βαρβαρότητα;

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Με τους νόμους Σιούφα, η σύνταξη ανέβηκε για όλους στα 65.

Με τους νόμους Ρέππα, η σύνταξη ανέβηκε στα 67 με το κόλπο του κινήτρου παραμονής στην εργασία.

Με τις κατευθύνσεις της Λισαβόναςάνοιξε ο δρόμος, οι συντάξεις να δίνονται μαζί με το πιστοποιητικό θανάτου.

Προς τι λοιπόν η έκπληξη για τις συντάξεις στα 70;

Κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν: 'Η θα ανάβουν κεριά στην «ανταγωνιστικότητα» και άρα θα αποδέχονται κάθε τι που συνεπάγεται αυτό το κυνήγι, ή θα παριστάνουν τον... Αλογοσκούφη.

Σε κάθε περίπτωση, για τον εργάτη ένα μόνο πρέπει να είναι καθαρό: Οσο την απόγνωση θα την αφήνει να εκτονώνεται σε τυφλή έκρηξη, απλά θα αλλάζει δυνάστη. Και το δούλεμα από τα εξάστηλα θα συνεχίζεται.

Οταν στη ΔΕΛΤΑτου νέου προέδρου του ΣΕΒ ο συνδικαλισμός απαγορεύεται διά ροπάλου, τι είναι αυτό που κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια, στην είδηση για τη σχέση Δασκαλόπουλου - Πολυζωγόπουλου;

Πόσο θα συνεχιστεί το δούλεμα ότι δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης όταν οι «ευέλικτες μορφές εργασίας» οδηγούν στο να μη συγκεντρώνεις ένσημα για σύνταξη ποτέ;

Και προς τι το κλάμαγια το «διωκόμενο» Παναγιωτόπουλο όταν όλο το παιχνίδι αφορά το «φάγατε καλά, αφήστε να φάει και κανένας άλλος»... Παρεμπιπτόντως, μήπως μπορεί να ανακοινώσει κάποιος ποιανών ιδιοκτησίας είναι τα ΚΕΚ που ανέλαβαν έναντι αδράς αμοιβής να «επιμορφώσουν» τις απολυμένες τις ΣΙΣΣΕΡ; Και γιατί 'τρεχαν σαν τρελοί κάτι συνδικαλιστές του ΣΥΝ μέχρι να επιτευχθεί η «σωστή» κατανομή στη συμφωνία για 20 εργάτριες ανά ΚΕΚ;

Μια ματιά στην είδηση από την Ιαπωνία δίνει αρκετές απαντήσεις στο γιατί έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι οι αναλυτές να πείσουν τους εργάτες ότι είναι για το καλό της ανάπτυξης η εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας. Αυξάνουν τρελά τα κέρδη!

Το αυτόκαι με την ελευθερία του κεφαλαίου να αναπτύσσεται. Οπως το εφοπλιστικό. Οσο πιο πολλά τα φέρετρα, τόσο πιο τρελά τα κέρδη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: «Ο κ. Δασκαλόπουλος (σσ ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ) φέρεται να διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και να τάσσεται περισσότερο υπέρ κοινών πρωτοβουλιών των οικονομικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Πρεσβεύει όπως λένε φίλοι του την "ανοιχτή κοινωνία"» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΠΡΟΩΡΕΣ: «Οι ευρωπαϊκές πιέσεις και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση του εργασιακού βίου βρίσκουν σκεπτική την Αθήνα και "αναχαιτίζονται" ως πρόωρες» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΩΡΙΜΕΣ: «Ο κ. Αλογοσκούφης θέλει να στηριχτεί στον ιδιωτικό τομέα και στις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία που θα τον ευνοούν. Εργαλείο γι' αυτό θα είναι οπωσδήποτε η μείωση του ασφαλιστικού κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ή μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, ή με την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, ενοικίαση εργαζομένων κλπ)» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΕΚΡΗΞΕΙΣ: «Οταν υπάρχει κάποια μορφή ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, η φτώχεια μπορεί να γίνει και ανεκτή. Οταν αυτή η ελπίδα υποκαθίσταται από τη βεβαιότητα πως το αύριο θα είναι χειρότερο, η φτώχεια οδηγεί σε απόγνωση. Και κατά συνέπεια σε κοινωνικές εκρήξεις» (ο Γ. Χαρβαλιάς στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ: «Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση σκόπιμα καλλιέργησε αυτή τη σύγχυση (για το ΦΠΑ) που έχει αναστατώσει την αγορά ακινήτων. Αφού οι αυξημένες μεταβιβάσεις συνεπάγονται και αυξημένες αποδόσεις φόρου στα κρατικά ταμεία» (το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΕΚ: «Η επίθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και προσωπικά στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, όπως λέγεται, έχει αφορμή το σταμάτημα κάποιων που λυμαίνονταν κατά εργολαβία τα επιμορφωτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, ασχέτως αν η κύρια εργασία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο» (το σχόλιο στη ΧΩΡΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύνταξη στα... 70!

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αυξάνονται οι φόροι για 800.000 επαγγελματίες

ΤΑ ΝΕΑ: Βαβέλ ΦΠΑ χτυπά τα ακίνητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Ομηρος της Διοίκησης η ανάπτυξη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Μαγειρεύουν νέο '65!

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ανοιγοκλείνουν τα Τέμπη

ΑΥΡΙΑΝΗ: 4 ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΜΕΝΑ στη γέφυρα του Ρίου

Η ΧΩΡΑ: ΑΚΙΝΗΤΑ πού θα πάνε οι τιμές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ το διάλογο για την Παιδεία

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ βλέπει ο Χριστόδουλος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΛΑΒΟΝ: Νεκροί 37, Αποχή 42%

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΒΡΑΖΕΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ από οργή και αγανάκτηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κλασική συνταγή

«Είναι ένα ερώτημα που πρέπει επειγόντως να απαντηθεί: Υποστηρίζει η Ελλάδα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μια πράξη που θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος στα Βαλκάνια; `Η με την υπόσχεση ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση θα πιέσει τα Σκόπια να αλλάξουν στάση στο θέμα της ονομασίας, η Αθήνα συμφώνησε να συμπλεύσει με την πολιτική του Λευκού Οίκου στο Κοσσυφοπέδιο; Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η "διευθέτηση" του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι συνταγή για αιματοκύλισμα» (ο Μ. Ιγνατίου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Πρότυπο ανάπτυξης

«Δημιουργείται μια "υπο-τάξη" νεόπτωχων. Από το 1997 η τάξη αυτή που απαρτίζεται από τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και τους συμβασιούχους, έχει διπλασιάσει το ποσοστό της στο σύνολο του ιαπωνικού εργατικού δυναμικού από 15% σε 29%. Ο αριθμός των "part - time" εργαζομένων στην Ιαπωνία αυξήθηκε από το 1,7 εκατομμύρια στα 12,1 εκατομμύρια, ενώ οι εργαζόμενοι με προσωρινή σύμβαση έργου αυξήθηκαν από 966.000 στα 2,5 εκατομμύρια. Η δραματική αυτή αλλαγή προς ένα "part - time" του οποίου οι αμοιβές είναι 60% χαμηλότερες σε σχέση με τις κανονικές, εξηγεί τόσο τη σημαντική αύξηση των κερδών όσο και τη μείωση των μέσων εργασιακών αμοιβών. Στο β΄ τρίμηνο του 2004 η οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 6%, οι αμοιβές των εργαζομένων για έβδομη συνεχή χρονιά μειώθηκαν» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Θέλουν κι άλλα «Σαμίνα»

«Χωρίς επαρκή αριθμό πλοίων κινδυνεύει να μείνει η ακτοπλοΐα εντός των επόμενων τριών ετών, εάν δεν απελευθερωθούν πλήρως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Μέχρι το 2008 θα έχει αποσυρθεί το 55% του συμβατικού στόλου λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας των 30 ετών» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ