ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Επί ποδός για την επιτυχία της απεργίας

Ανοιχτό συμβούλιο των σωματείων της Αθήνας στον πεζόδρομο της Ερμού, την Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στις 8 μ.μ.

Με αμείωτη ένταση δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς καλούν τους εργαζόμενους με την αποφασιστική τους συμμετοχή στην απεργία να δώσουν δυναμική απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Να συντονίσουν τη δράση τους με τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που βρίσκονται και αυτοί στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης. Να δώσουν δυναμική απάντηση στις συμβιβασμένες ηγεσίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη ΓΣΕΕ, που συμφωνούν με το σημερινό εξοντωτικό ωράριο και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Να διεκδικήσουν αποφασιστικά: Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα. Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όχι πάνω από 48 ώρες λειτουργίας. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση ωρομισθίου και μερικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλιά. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας. 1.200 ευρώ βασικό μισθό. 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στην Αθήνα καλούν τους εργαζόμενους σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο στον πεζόδρομο της Ερμού (Ερμού και Βουλής), την Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στην Ερμού.

Στη Θεσσαλονίκη, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ, στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα καταστήματα «Λαμπρόπουλοι», «Μαρινόπουλος - Καρφούρ» - «DIA», «LIDL» και «ΜΑΚΡΟ».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο για το θέμα του ωραρίου και την ανάληψη συγκεκριμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν σήμερα για όλο το μήνα

Ανοίγει σήμερα επίσημα η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Φλεβάρη, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Ηδη από το προηγούμενο Σάββατο πολλά μαγαζιά πραγματοποιούσαν παράτυπα εκπτώσεις, με πρώτα και καλύτερα να σύρουν το χορό των εκπτώσεων νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία έναρξης τα λεγόμενα επώνυμα καταστήματα. Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων εμφανίζονται δελεαστικά, φτάνοντας μέχρι και 50% σε ορισμένα είδη, δεν είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει κανείς ότι η περίοδος των εκπτώσεων για άλλη μια χρονιά δε θα σταθεί αρκετή για να αντισταθμίσει ικανοποιητικό μέρος των απωλειών όλου του προηγούμενου διαστήματος. Κι αυτό, στο βαθμό που τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν περιορίσει δραματικά τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Η πολιτική τόσων χρόνων λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών που συνεχώς διευρύνονται, δεν αφήνουν περιθώρια για «ξανοίγματα» και επιπλέον αγορές. Πολύ περισσότερο, που πρόσφατα και με αφορμή τις γιορτές, τα πιο πολλά είδη από αυτά που ήταν αναγκαία για τα νοικοκυριά έχουν αγοραστεί, είτε με τα όποια μετρητά, είτε με πιστωτικές κάρτες ή άλλες μορφές δανεισμού.

Πρόκειται για τις τελευταίες εκπτώσεις που διενεργούνται με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για ζητήματα λειτουργίας της αγοράς και ρύθμιση που στο εξής θα διέπει μόνιμα το καθεστώς των εκπτώσεων και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης, που το πιθανότερο είναι να περιοριστούν. Από κοντά, όμως, με τον περιορισμό της διάρκειας των εκπτώσεων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, χιλιάδες από τους οποίους βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της περιθωριοποίησης και της ανεργίας, προωθώντας νομοθετικά την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Θησαυρίζουν σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης

Αύξηση 2,4% εμφανίζει στο 12μηνο του 2004 ο δείκτης τιμών χονδρικής

Στο κύκλωμα του χονδρεμπορίου πραγματώνεται το κύμα της ακρίβειας, το οποίο στη συνέχεια μέσω του μηχανισμού της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς μετακυλίεται και πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι χονδρέμποροι τιμολογούν τα προϊόντα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την ντόπια κατανάλωση ή για εξαγωγές, επιδιδόμενοι σε ένα όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος της ντόπιας λαϊκής κατανάλωσης. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν στο 12μηνο Γενάρη-Δεκέμβρη του 2004 σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο μέσος «δείκτης τιμών χονδρικής τελικών προϊόντων» παρουσίασε αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 2,9% που εμφανίζει στην ίδια περίοδο ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Εάν μη τι άλλο το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων «παράγεται» στο χώρο του χονδρεμπορίου και στην προγενέστερη φάση της παραγωγής των προϊόντων από τους βιομηχάνους.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα εξαγόμενα προϊόντα «πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής» εμφανίζουν αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 5,3% για τα τελικά προϊόντα (πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής) που προορίζονται για την εσωτερική κατανάλωση.
ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΑΞΙ - ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΧ
Αυξάνονται κατά 8% μέσα στο Φλεβάρη

Eurokinissi

Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί και των φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ όλων των κατηγοριών, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί ανέρχονται μεσοσταθμικά στο 8,3% και θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Φλεβάρη. Μέσα στο Φλεβάρη θα ισχύσουν και οι αυξήσεις 4% στα κόμιστρα των φορτηγών ΔΧ, ενώ το επόμενο εξάμηνο τα κόμιστρα στα φορτηγά θα αυξηθούν επιπλέον κατά 4%.

Μετά την επιβολή των αυξήσεων, τα κόμιστρα των ταξί διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση το ισχύον κόμιστρο): Δικαίωμα εκκίνησης (πτώση σημαίας) 0,85 ευρώ (0,75). Μονή ταρίφα 0,30 ευρώ (0,28). Διπλή ταρίφα 0,56 ευρώ (0,53). Ελάχιστη αποζημίωση 1,75 ευρώ (1,60) και ωριαία αναμονή 7,90 ευρώ (7,50).

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αύξηση στα κόμιστρα των ταξί, μεσοσταθμικά κατά 15%, ήταν τον Ιούνη του 2004.

Σημειώνεται ότι οι αυτοκινητιστές ταξί δε συμφωνούν με το ύψος των αυξήσεων που ενέκριναν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, διεκδικώντας και την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων του κλάδου.

  • Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές για το ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και των άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου, ενώ ο φάκελος με τους υποψήφιους αγοραστές θα ανοίξει στις 15 Φλεβάρη.

Αυτό επανέλαβαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ