ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οδήγησαν σε πτώχευση 50% των νοικοκυριών

«Τρομακτική μελέτη» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που αποκαλύπτει τελικά ότι και η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας είναι σαν μια ομπρέλα που λιώνει στη βροχή

Οι δαπάνες Υγείας ήταν η αιτία για την πτώχευση του ενός απ' τα δύο νοικοκυριά στις ΗΠΑ το 2001, παρότι τα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Μάλιστα, δε σώθηκαν ούτε εκείνοι που είχαν καλή ιδιωτική ασφάλιση Υγείας καθώς και η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας αποδείχτηκε σαν μια ομπρέλα που λιώνει στη βροχή, όπως σημείωσε ένας απ' τους μελετητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έκαναν την έρευνα.

Τα στοιχεία περιέχονται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «Health Affairs» («Ζητήματα Υγείας»). Και δημοσιεύονται στην Ελλάδα δυο μέρες μετά την ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), όπου εκφράστηκε η πίεσή τους για το μεγάλωμα του μεριδίου τους στην πίτα της ασφάλισης Υγείας. Απ' το βήμα της ημερίδας της ΕΑΕΕ ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, ανακοίνωσε την εκχώρηση των περίπου 2.000 κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων - εφαρμόζοντας δύο νόμους του ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα έμεναν ανενεργοί - προς δόξαν της «συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, τα προβλήματα Υγείας ήταν η αιτία για τις μισές πτωχεύσεις που δηλώθηκαν το 2001 στις ΗΠΑ, πλήττοντας τουλάχιστον 700.000 νοικοκυριά, που αφορούσαν - από άποψη εισοδήματος - μέσους Αμερικανούς. Τα μεγαλύτερα πλήγματα σημειώθηκαν σε οικογένειες με παιδιά - περίπου 700.000 παιδιά ζουν σε οικογένειες που δήλωσαν πτώχευση ως συνέπεια κάποιων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν άλλες 600.000 σύζυγοι, ηλικιωμένοι γονείς και άλλα εξαρτώμενα μέλη, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από τις πτωχεύσεις λόγω προβλημάτων υγείας ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια το χρόνο.

Αυτό που προκαλεί πάντως μεγάλη έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς που πτώχευσαν είχαν ιατρική ασφάλιση. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα ήταν ασφαλισμένοι όταν άρχισε η ασθένεια που τους οδήγησε στην πτώχευση. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς με ιδιωτική ασφάλιση, το ένα τρίτο είχε χάσει την κάλυψή του - έστω και προσωρινά - τη χρονική περίοδο που κήρυξαν πτώχευση. Συχνά η ασθένεια οδήγησε σε απώλεια της εργασίας και μαζί με αυτή χάθηκε και η ιατρική ασφάλιση.

Τα χρήματα που τα άτομα κλήθηκαν να πληρώσουν απευθείας από την τσέπη τους (για συμμετοχές, είδη και υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από την ασφάλεια) ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 13.460 δολάρια γι' αυτούς που όταν εκδηλώθηκε η ασθένειά τους είχαν ιδιωτική ασφάλεια, ενώ γι' αυτούς που δεν είχαν καθόλου ασφάλεια το ποσό άγγιξε τα 10.893 δολάρια.

Τα υψηλότερα ποσά - κατά μέσο όρο 18.005 δολάρια - δόθηκαν από εκείνους που είχαν αρχικά ιδιωτική κάλυψη αλλά την έχασαν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Πολλές οικογένειες οδηγήθηκαν στην πτώχευση από τα ιατρικά έξοδα και έφτασαν στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας των ασφαλίσεων ελάχιστης κάλυψης, που είναι ιδιαίτερα εύχρηστες για τους εργοδότες.

Ακόμα και οι συγγραφείς της έρευνας σχολίασαν ότι και η δική τους ιατρική κάλυψη από το Χάρβαρντ τούς αφήνει έκθετους στον κίνδυνο να πληρώσουν μεγάλα ποσά από την τσέπη τους.

Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία μελετητών από την ιατρική και τη νομική σχολή του Χάρβαρντ και υποστηρίχτηκε με δωρεά από το Ιδρυμα Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον, είναι η πρώτη σε βάθος μελέτης για τις ιατρικές αιτίες μιας πτώχευσης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ιατρικά έξοδα ήταν υπεύθυνα για το 46,2- 54,5% του συνόλου των αιτήσεων πτώχευσης.

Οι ίδιοι οι μελετητές χαρακτηρίζουν τη μελέτη τρομακτική και σημειώνουν: «Οταν ιατρικά χρέη και απώλεια εισοδήματος εξαιτίας ασθένειας αφήνουν τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από λογαριασμούς, η κήρυξη πτώχευσης είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να σταματήσουν τα τηλέφωνα των εισπρακτόρων και να προσπαθήσουν να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μια σειρά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υποσχέσεις εντυπωσιασμού!

Γέμισε και χτες ράντζα το νοσοκομείο

Την προηγούμενη Παρασκευή, που το Πανεπιστημιακό της Λάρισας είχε εφημερία, δεν υπήρχαν ράντζα - μετά από εντολή του διοικητή και του ΠεΣΥάρχη να μη γίνουν εισαγωγές, επειδή την επομένη θα βρίσκονταν εκεί υπουργοί και βουλευτές. Χτες, το νοσοκομείο είχε πάλι εφημερία και, όπως φαίνεται στη φωτογραφία ήταν πάλι γεμάτο με ράντζα...
Την προηγούμενη Παρασκευή, που το Πανεπιστημιακό της Λάρισας είχε εφημερία, δεν υπήρχαν ράντζα - μετά από εντολή του διοικητή και του ΠεΣΥάρχη να μη γίνουν εισαγωγές, επειδή την επομένη θα βρίσκονταν εκεί υπουργοί και βουλευτές. Χτες, το νοσοκομείο είχε πάλι εφημερία και, όπως φαίνεται στη φωτογραφία ήταν πάλι γεμάτο με ράντζα...
Στον εντυπωσιασμό και, μέσω αυτού, στην παραπλάνηση των Θεσσαλών αποσκοπούν οι νέες κυβερνητικές υποσχέσεις για πλήρη ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως έγραψε χτες ο «Ρ», σε σύσκεψη που έγινε, το περασμένο Σάββατο, στο νοσοκομείο, με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, προέδρων νομαρχιακών νοσοκομείων κ.ά. - αλλά και με τον αποκλεισμό ανθρώπων του ίδιου του Πανεπιστημιακού, που γνωρίζουν «από μέσα» πού «πονάει» και τι χρειάζεται - ο ΠεΣΥάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, εντός του 2005 θα λειτουργήσουν νέες πανεπιστημιακές κλινικές.

Η ανακοίνωση αυτή προβλήθηκε δεόντως από τα τοπικά ΜΜΕ, για να «περάσει» η αντίληψη στους Θεσσαλούς ότι, επιτέλους, γίνεται πραγματικότητα η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού κι αναβαθμίζεται η τριτοβάθμια περίθαλψη για τους 1.000.000 κατοίκους της Θεσσαλίας και των γύρω περιοχών. Ομως, δεν είναι αυτή η αλήθεια.

Να σημειώσουμε, κατ' αρχήν, ότι πρόκειται για υποσχέσεις, που κανείς δεν εγγυάται ότι θα υλοποιηθούν στο τεθέν χρονοδιάγραμμα. Πολύ περισσότερο που ανάλογες υποσχέσεις δόθηκαν και στο παρελθόν, αλλά το νοσοκομείο, 5,5 χρόνια μετά το ξεκίνημά του, υπολειτουργεί, αξιοποιώντας μόνο το 70% των δυνατοτήτων του. Αλλά κι αν αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, πάλι δε λύνεται το πρόβλημα λειτουργίας του, καθώς θα εξακολουθεί να έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Υπάρχει, βεβαίως, και η άποψη ότι όπως σχεδιάζεται η ανάπτυξη δε θα «φτιάξει» ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο που θα λειτουργεί προς όφελος των απλών - και κυρίως των φτωχών - Θεσσαλών, αλλά προς όφελος μιας «ελίτ», η οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση σ' αυτό, είτε λόγω γνωριμιών, είτε λόγω οικονομικής δυνατότητας. Είναι, δε, αρκετοί που, χωρίς να διαφωνούν με τη λειτουργία νέων κλινικών, υποστηρίζουν ότι, στη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται το Πανεπιστημιακό, δεν αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη κάποιων απ' τις νέες κλινικές, αλλά η επίλυση άλλων, πιο επειγόντων κι ουσιαστικών προβλημάτων.

Λένε, χαρακτηριστικά, ότι ο σχεδιασμός ανάπτυξης τους θυμίζει την παροιμία «τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι» κι επισημαίνουν ότι πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι να εφοδιαστεί το Πανεπιστημιακό με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και, κυρίως, νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των υπαρχόντων κλινικών, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, (ΤΕΠ) και των Εξωτερικών Ιατρείων.

Κι αυτό φαίνεται να έχει βάση, καθώς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας δεν έχει Μαγνητικό Τομογράφο - την ώρα που ιδιώτες της περιοχής έχουν τέσσερις - κι έχει μόνο έναν Αξονικό Τομογράφο, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες. Λείπουν, επίσης, από τις κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία πολλά όργανα, τα οποία είναι άκρως αναγκαία, όπως π.χ. ενδοσκοπικός υπέρηχος, Πεχαμετρία, ενώ πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Παιδοχειρουργού, Πυρηνικής Φυσικής, καθώς και κλινικών, όπως η Ψυχιατρική.

Ολες αυτές οι ελλείψεις αναγκάζουν πολύ συχνά τους γιατρούς να στέλνουν ασθενείς έξω από το νοσοκομείο, σε ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, όπου και πληρώνουν αδρά. Ομως, από την τσέπη τους πληρώνουν και οι ασθενείς που επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία, ή και το ΤΕΠ του νοσοκομείου και κάνουν εξετάσεις εντός, καθώς εφαρμόζεται, με συνέπεια, η πολιτική της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας...

ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αποενοχοποιούν τον Λάτση και την πολιτική τους

Τα εγκαίνια - φιέστα από τον πρωθυπουργό καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Θριασίου - Μεγαρίδος του ΚΚΕ που ζητά ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή ώστε να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες

Φιέστα για να δείξει η κυβέρνηση ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της Υγείας των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Θριασίου Μεγαρίδος του ΚΚΕ, αποτελούν τα εγκαίνια του Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, δωρεά του Ομίλου Λάτση, που θα γίνουν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Η κυβέρνηση, καταγγέλλει συγκεκριμένα, προσπαθεί να αποενοχοποιήσει τον όμιλο Λάτση επειδή χρηματοδότησε τη δημιουργία του Κέντρου Εγκαυμάτων, μεταμφιέζοντάς τον από μεγάλο καταπιεστή των εργαζομένων σε μεγάλο ευεργέτη τους. Ομως στο γκέτο του Λάτση θυσιάζονται ζωές εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη του και αρκεί να θυμηθούμε το θάνατο των 14 εργατών στην "Πετρόλα"».

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να συγκαλύψει την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθεί, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει η Αχτιδική Επιτροπή και υπογραμμίζει: «Δημιούργησε Ανώνυμη Εταιρία στην οποία θα λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες Υγείας με πληρωμή από τους ασθενείς. Υπογράφει νέες συμβάσεις ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Ετοιμάζεται για συμβάσεις των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων, διαγνωστικών εξετάσεων και επισκέψεων, για προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας, με στόχο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια κέρδους. Μείωσε ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Η πολιτική αυτή, τονίζει στη συνέχεια, έχει αντίκτυπο και στις υπηρεσίες Υγείας στην περιοχής με: Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο, υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας - Μεγάρων, έλλειψη ιατρών βασικών ειδικοτήτων στα ιατρεία του ΙΚΑ, έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών για προληπτική ιατρική, προαγωγή δημόσιας Υγείας, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, παίρνοντας υπόψη ότι στην περιοχή λειτουργούν δύο διυλιστήρια και πολλές μονάδες βαριάς βιομηχανίας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να συμπαραταχθούν και να διεκδικήσουν: Λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου, του Κέντρου Εγκαυμάτων, των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας - Μεγάρων και των ιατρείων του ΙΚΑ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με πλήρη σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία. Ιδρυση Δημόσιων Κέντρων Υγείας σε όλους τους δήμους της περιοχής και άμεση έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης του αμιάντου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κατάληψη των ιατρείων του ΙΚΑ

Ο αντίποδας της πρωθυπουργικής πασαρέλας στο Θριάσιο βρίσκεται στην κατάληψη των ιατρείων του ΙΚΑ Ελευσίνας, που θα κάνουν αύριο, 9 π.μ., οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος διεκδικώντας τόσο τη βελτίωση των συνθηκών στο υποκατάστημα, όσο και την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχής.

Την κινητοποίηση διοργανώνει το σωματείο των συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και πέριξ, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα καταγγέλλει ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ιατρεία του ΙΚΑ, στο Θριάσιο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας είναι απαράδεκτη και συνεχώς χειροτερεύει.

Οι «καταστροφικές δαπάνες» Υγείας

Ορισμένα στοιχεία προσέγγισης στην Ελλάδα

Μια μερίδα επιστημόνων χαρακτηρίζει καταστροφικές τις δαπάνες για την Υγεία, όταν μια ξαφνική αρρώστια προκαλεί οικονομική καταστροφή στο νοικοκυριό. Ως καταστροφικές ορίζονται οι δαπάνες που ξεπερνούν το 40% του «διαθέσιμου εισοδήματος» (το υπόλοιπο δηλαδή του οικογενειακού εισοδήματος, όταν αφαιρεθούν οι δαπάνες για βασικές ανάγκες, όπως η διατροφή κλπ.) και αφορούν σε έκτακτες περιπτώσεις ή στην αντιμετώπιση χρόνιων περιστατικών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) το 2,5% των ελληνικών οικογενειών βρίσκονται αντιμέτωπες με τις «καταστροφικές δαπάνες» για προβλήματα Υγείας (Βλέπε «Ρ» 19.11.2003). Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζει καταστροφικές δαπάνες στην Υγεία είναι μόλις 0,4%.

Τα στοιχεία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας δεν είναι συγκρίσιμα, με την έννοια ότι είναι άλλες οι προσεγγίσεις.

Ομως, έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα τα ανθυγιεινά χαράτσια:

  • Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΔΥ, στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν στο 47% των συνολικών δαπανών Υγείας («Ρ» 17.11.2004). Δηλαδή το 50% των ασθενών βρίσκονται με το χέρι στην τσέπη («Ρ» 20.12.2003), στοιχείο που αντιστοιχεί σε οικογενειακό χαράτσι 1.400 ευρώ το χρόνο («Ρ» 17.11.2004).
  • Ετσι οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας - εκτός απ' τους ανασφάλιστους και τους άπορους - γίνονται δυσπρόσιτες και για τους εργαζόμενους που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Κατά τα άλλα, στο όνομα της προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ενωση - που βρίσκεται σε αέναο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ επιχειρούν την αμερικανοποίηση του συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ