ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στα ύψη τα ελλείματα

Η κυβερνητική πολιτική «γονατίζει» το Ταμείο

Η εκτίναξη των ελλειμμάτων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η καθήλωση των συντάξεων των ναυτεργατών σε εξευτελιστικά επίπεδα και γενικά οι... περικοπές στην κρατική επιχορήγηση είναι ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2000. Ο προϋπολογισμός αυτός που καθρεφτίζει την αντιασφαλιστική - αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και υπονομεύει το ΝΑΤ, υπερψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου.

Κύριο στοιχείο που αποδεικνύει την υπονόμευση του Ταμείου αποτελεί το γεγονός ότι το 1999 το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ είχε προϋπολογιστεί στα 144.258.000.000 δραχμές. Ωστόσο, στα μέσα της χρονιάς δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό άλλα 13 δισ. δραχμές περίπου για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες του Ταμείου, όπως η καταβολή των συντάξεων. Η κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου προϋπολόγισε τελικά το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ για το 2000 στα 153.131.000.000 δραχμές!

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή το κονδύλι που έχει υπολογιστεί να δοθεί στο ΝΑΤ για το 2000 ανέρχεται μόλις στα 45 δισεκατομμύρια δραχμές! Οσον αφορά το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ το 1999 ήταν 206.387.000.000 δραχμές. Το έλλειμμα αυτό υπολογίζεται για το 2000 ότι θα εκτιναχτεί στις 215.931.000.000 δραχμές!

Η θεαματική αύξηση των ελλειμμάτων του ΝΑΤ είναι ένα από τα αποτελέσματα της αντιναυτεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό το στοιχείο ότι από τα αντιναυτεργατικά μέτρα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - που εφαρμόστηκαν το 1997 και με τα οποία μειώθηκαν από τις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων οι Ελληνες ναυτεργάτες, οι τροφοδότες δηλαδή του ΝΑΤ - στην καλύτερη περίπτωση έχουν πεταχτεί στη στεριά περίπου 700 ναυτεργάτες. Με βάση τα στοιχεία του προϋυπολογισμού του ΝΑΤ η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους υπολογίζεται 1 προς 0,4. Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό αυτό υπάρχει η εξής σημείωση στο κείμενο του προϋπολογισμού: «Αριθμός συνταξιούχων 63.927 και θέσεων εργασίας ναυτικών 25.099 περίπου δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαζομένων Ελλήνων ναυτικών είναι μικρότερος των θέσεων εργασίας»...

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτεργατών, που παρέχεται από τον Οίκο του Ναύτη και τα επιδόματα ανεργίας αποτελούν ένα ενιαίο Ταμείο το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ), το οποίο διαχειρίζεται το ΝΑΤ και ο προϋπολογισμός του συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ. Το κονδύλι λοιπόν που έχει προϋπολογιστεί για το ΚΑΑΝ για το 2000 ανέρχεται στις 21.655.959.000 δραχμές. Το 1999 είχε προϋπολογιστεί στο ύψος των 21.422.078.000 δραχμών. Με δεδομένο ότι ένα μέρος από τα επιπρόσθετα 13 δισεκατομμύρια δραχμές, που δόθηκαν στο ΝΑΤ στα μέσα της χρονιάς πήγαν στο ΚΑΑΝ γίνεται σαφές ότι θα ενταθεί η υποβάθμιση του Οίκου Ναύτη με ότι αυτό σημαίνει για τους χιλιάδες ασφαλισμένους. Επίσης, ότι το επίδομα ανεργίας των ναυτεργατών θα παραμείνει στα επίπεδα των 75 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και των 40 χιλιάδων δραχμών για τους άγαμους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Αγωνιστικά ενάντια στην ανεργία

Σήμερα συγκέντρωση ανέργων στον ΟΑΕΔ, την Παρασκευή συλλαλητήριο

Αποφασισμένοι να υποδεχτούν με τον δικό τους τρόπο τον «πρωθυπουργό της ΟΝΕ και της ανεργίας» είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Πάτρας, οι οποίοι απαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αναχαίτιση της ανεργίας, η οποία ξεπερνά το 30%, και την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Σταθμοί σ' αυτήν την πάλη είναι η κινητοποίηση που γίνεται σήμερα το πρωί από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και την Επιτροπή Ανέργων στη Νομαρχία Αχαΐαςστον ΟΑΕΔ, καθώς και το Παμπατραϊκό εργατικό Συλλαλητήριο, που θα γίνει την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 6 μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην ανακοίνωση της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών τονίζει πως «ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ηρθε η ώρα να στείλουμε μήνυμα αντίστασης, μήνυμα εργατικής αντεπίθεσης με την εργατική - λαϊκή μας ενότητα και συσπείρωση».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι εργαζόμενοι « δεν είμαστε μοιρολάτρες. Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία. Δε θα περάσει η επιστημονική δημαγωγία και η εξαπάτηση των εργαζομένων, εν όψει εκλογών. Αυτά τα μηνύματα στέλνουμε στον πρωθυπουργό της ΟΝΕ και της ανεργίας που επισκέπτεται την πόλη μας. Τώρα ξέρουμε τι σημαίνουν οι αναδιαρθρώσεις και η ΟΝΕ για την Αχαΐα και την Ελλάδα: Φτώχεια - Εκμετάλλευση - Ανεργία. Εμείς ζούμε εδώ και ξέρουμε τι σημαίνουν:

  • Η μετανάστευση επιχειρήσεων και πολυεθνικών (όπως η ΜΙΣΚΟ) με επιδοτήσεις της κυβέρνησης.
  • Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της πολεμικής βιομηχανίας, του λιμανιού της Πάτρας.
  • Η κατάργηση του 8ωρου, η δουλιά από ήλιο σε ήλιο, η μαύρη εργασία, τα αντεργατικά Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.
  • Η ανεργία που αγγίζει το 30%.
  • Το διώξιμο των παιδιών μας από το Γυμνάσιο, τα "Ιδιώνυμα" και τα ΜΑΤ στα σχολεία.

Εμείς θρηνούμε θύματα και πληρώνουμε ατυχήματα στους χώρους δουλιάς. Εμείς και οι γειτονικοί λαοί κινδυνεύουμε από τη βάση του Αράξου και τα πυρηνικά της».

Τέλος, σημειώνεται: «Γι' αυτό μπορούμε εμείς οι πολλοί, οι χιλιάδες, τα εκατομμύρια καταπιεσμένοι σε όλη την Ελλάδα με τη δική μας συμμαχία, το δικό μας μέτωπο να μπλοκάρουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική».

ΣΥΜΒΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προκαλούν οι εργοδότες

Αρνούνται αυξήσεις  πάνω από τον... πληθωρισμό

Προκλητικοί εμφανίστηκαν χτες οι ξενοδόχοι, στη συνάντηση που είχαν με την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων,δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις από τον πληθωρισμό! Πρόσθεσαν μάλιστα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για την υπογραφή της σύμβασης, πριν καταληχτεί η ΕΓΣΣΕ!

Οι εργοδότες ζήτησαν επιπρόσθετα από τους εργαζόμενους, να κατανοήσουν τα... προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι και να βοηθήσουν στο να επιτευχθεί εργασιακή «ειρήνη»!

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, αρκέστηκε στο να θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων της, το οποίο όχι μόνο δεν το στηρίζει με οποιαδήποτε μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης, αλλά και το υπονομεύει στέλνοντας τις συμβάσεις στον ΟΜΕΔ.

Ο Χρήστος Κατσώτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Οι εργοδότες όπως πέρσι έτσι και φέτος προβάλλουν τα πολλά προβλήματα των ξενοδόχων για να αρνηθούν την προσέγγιση έστω και στα αιτήματα της Ομοσπονδίας που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τη στάση της συμβάλλει στο να διαιωνίζονται και να οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Η Ομοσπονδία δεν έχει την πρόθεση να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους ώστε να αλλάξει η στάση των εργοδοτών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Ξανά σε κινητοποιήσεις

Με τετράωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και πορεία από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ιεράς Οδού στο υπουργείο Εργασίας, ξεκινά σήμερα αγωνιστικό τριήμερο των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», που αντιτίθενται στις απολύσεις 7 εργαζομένων, και απαιτούν, να σταματήσει άμεσα η διάλυση της επιχείρησης από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες, αλλά και την επαναφορά της εταιρίας στο δημόσιο. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, με συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, έξω από τα γραφεία της εταιρίας στο Βοτανικό, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων, καλεί όλους τους εργαζόμενους να λάβουν δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις, ενώ ζητεί και τη συμπαράσταση των σωματείων της Αθήνας, «προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γιορτάζει τα 100 χρόνια του

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του θα γιορτάσει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με συναυλία του Δήμου Μούτση τη Δευτέρα 31 Γενάρη στο Παλαί ντε Σπορ. Με τη συναυλία αυτή το ΕΚΘ υποδέχεται επίσης το νέο αιώνα, όπως τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στη μεγάλη αυτή συναυλία τα έργα του Δήμου Μούτση θα ερμηνεύσουν οι γνωστοί καλλιτέχνες Δημήτρης Μητροπάνος, Δήμητρα Γαλάνη και Στέλλα Χοναίου. Σύμφωνα με τη δήλωση του Δήμου Μούτση στη συνέντευξη, πρόκειται για μια «ευγενική συναυλία με το ίδιο πρόγραμμα και το ίδιο δυναμικό με τη συναυλία που δόθηκε στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Αθήνας».

Την αφήγηση στη συναυλία θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας, την παρουσίαση ο Γιώργος Μουστάκας και παίρνουν μέρος πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί. Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συναυλία στο Ηρώδειο και η συναυλία, που θα δώσει στο Παλαί ντε Σπορ, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και την επανεμφάνιση του συνθέτη στο χώρο της μουσικής, μετά από πολύχρονη απουσία από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ, ότι σ' όλη τη διάρκεια της απουσίας του από την ενεργό καλλιτεχνική δραστηριότητα, είχε την αίσθηση ότι υπήρχε, ότι ήταν παρών...

Μεγάλος αριθμός εισιτηρίων θα διατεθούν επίσης από την Εργατική Εστία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ