ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Τεταμένη κατάσταση και αντιφατικές πληροφορίες

Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή Σλεπτόσκαγια της Τσετσενίας

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή Σλεπτόσκαγια της Τσετσενίας
ΜΟΣΧΑ.-

Στην Τσετσενία η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου του Επιτελείου ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο. Με περικυκλωμένη την πρωτεύουσα Γκρόζνι, τμήματα των ρωσικών δυνάμεων προχωρούν σιγά - σιγά προς το κέντρο της πόλης. Το βορειοδυτικό τμήμα του Γκρόζνι, η πλατεία Μινούτκα και οι γειτονικές μ' αυτή συνοικίες βρίσκονται ακόμα στα χέρια των Τσετσένων μαχητών. Στην πόλη παραμένει μεγάλος αριθμός κατοίκων, που οι αντάρτες τους χρησιμοποιούν ως ζωντανή ασπίδα. Στο νότιο τμήμα της Τσετσενίας, στις κατοικημένες περιοχές Σέρζεν - Γιουρτ και Βέντενο, συνεχίζονται οι μάχες. Ρωσικά τμήματα έχουν εγκλωβίσει Τσέτσενους αντάρτες στο Σινσίρ και τo Στερτς-Κερτς. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τις συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές της Τσετσενίας. Ετσι, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή των ρωσικών στρατευμάτων στο Βόρειο Καύκασο, στρατηγό Βίκτορ Καζάντσεφ, οι κάτοικοι της πόλης Σάλι κήρυξαν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) στους συμμορίτες που πριν από δυο μέρες προσπάθησαν να καταλάβουν την πόλη, η οποία ελέγχεται από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Σαν αποτέλεσμα τις επίθεσης 80 αντάρτες σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν. Ο πρώην δήμαρχος του Σάλι, Μουσά Ντουντάγεφ, σκοτώθηκε, ενώ ο οπλαρχηγός, διοικητής του λεγόμενου νότιου μετώπου των ανταρτών, Ασλαμπέκ Αρσάγεφ, έχει τραυματιστεί. Οι αντάρτες, που αποκρούστηκαν στο Σάλι, έφυγαν προς το φαράγγι του Βέντενο. Στις μάχες στο Σάλι έχασαν τη ζωή τους περίπου 250 άτομα, κυρίως άμαχοι. Οι Τσετσένοι όμως ισχυρίζονται (και ο ίδιος ο Ασάγεφ) ότι ελέγχουν την πόλη Σάλι και μάλιστα ότι στην περιοχή έχουν αποκατασταθεί η εξουσία και οι νόμοι της Ιτσκερίας, όπως αποκαλούν την Τσετσενία. Επίσης, ο «στρατιωτικός διοικητής της Τσετσενίας Ισά Μουνάγεφ δήλωσε ότι οι αντάρτες ελέγχουν πλήρως το δρόμο που συνδέει το Αργκούν και το Σάλι.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσωρινή «κυβέρνηση» μαριονέτα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Κοσσοβάροι Αλβανοί πολιτικοί μοιράστηκαν μεταξύ τους τα χαρτοφυλάκια μίας «πειραματικής» κυβέρνησης - μαριονέτας, της οποίας τα νήματα κινεί πρώτος ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, και σε δεύτερο ρόλο άλλοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με χτεσινές επίσημες ανακοινώσεις στην Πρίστινα, ο αρχηγός της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου», Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, θα αναλάβει το τμήμα Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Ο Χασίμ Θάτσι, που τώρα ηγείται του κόμματος της «Δημοκρατικής Προόδου», θα αναλάβει το τμήμα της Τοπικής Διακυβέρνησης (κάτι σαν «υπουργείο» Εσωτερικών), το τμήμα Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο Ρεξχέπ Κιόζχα, του «Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος», θα αναλάβει τα τμήματα Ανοικοδόμησης και Εκπαίδευσης. Τέλος, του τμήματος «εκδημοκρατισμού» και ΜΜΕ θα ηγηθεί έτερο άτομο το οποίο δε συμμετέχει σ' αυτό το σχήμα.

Το συμβούλιο προσωρινής διακυβέρνησης, που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, θα συγκροτείται έτσι από στελέχη των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών, τα οποία ωστόσο θα εξασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από το άγρυπνο βλέμμα αξιωματούχων διεθνών οργανισμών. Και αυτό γιατί έξι από τα επτά τμήματα, που συγκροτούν αυτή την «κυβέρνηση» μαριονέτα θα διοικούνται επί της ουσίας από έναν Κοσσοβάρο Αλβανό αξιωματούχο και από έναν αξιωματούχο της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

«Για πρώτη φορά με το σύστημα του ΟΗΕ μοιραζόμαστε τη διακυβέρνηση της περιοχής συνεργαζόμενοι με τον ντόπιο πληθυσμό» σχολίασε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, προσθέτοντας πως τα τμήματα προσωρινής διακυβέρνησης θα αρχίσουν να λειτουργούν από την ερχόμενη βδομάδα και πως το όλο σχήμα θα τελεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΚΑΤΑ ΝΑΤΟ, UCK ΚΑΙ KFOR:
Εκδιώχθηκαν 120.000 Τσιγγάνοι και Ασκάλι

Από το πολύ γνωστό περιστατικό με το βασανισμό των Τσιγγάνων από τους άντρες του UCK μετά την είσοδο των ΝΑΤΟικών στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Από το πολύ γνωστό περιστατικό με το βασανισμό των Τσιγγάνων από τους άντρες του UCK μετά την είσοδο των ΝΑΤΟικών στο Κοσσυφοπέδιο
Ενα αυστηρό κατηγορητήριο κατά του ΝΑΤΟ και των κατοχικών του δυνάμεων (KFOR) καθώς και του UCKστο Κόσσοβο, ακούστηκε την Κυριακή στο Γκέτινγκεν. Σε διάσκεψη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Εταιρία (για την προστασία) των Απειλούμενων Λαών» καταγγέλθηκε ότι συνεργάτες της επισκέφθηκαν τις περασμένες εβδομάδες τους περισσότερους από τους 300 οικισμούς των Ρόμα (Τσιγγάνων) και Ασκάλι στο Κόσσοβο και διαπίστωσαν ότι τους περασμένους μήνες εκδιώχθηκαν υπό άγριες συνθήκες γύρω στις 120.000 Τσιγγάνοι και Ασκάλι (αιγυπτιακής καταγωγής), δηλαδή το 80% του πληθυσμού των δύο αυτών εθνοτήτων.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Τίλμαν Ζιλκ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «75 από τους οικισμούς καταστράφηκαν τελείως μπροστά στα μάτια των δυνάμεων της KFOR. 14.000 από τα 20.000 έγιναν στάχτη». Κατά τους υπολογισμούς των συνεργατών της εταιρίας, ακόμα πριν ένα χρόνο ζούσαν στους οικισμούς αυτούς του Κοσσυφοπεδίου 63.000 Τσιγγάνοι και 87.000 Ασκάλι, που ήταν ενσωματωμένοι στην κοινωνία της σερβικής επαρχίας και δούλευαν σε ορυχεία, στο εμπόριο και τη βιομηχανία. Οι συστηματικοί διωγμοί εναντίον τους και εναντίον των Σέρβων που έχουν απομείνει, άρχισαν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συνεργάτες της Εταιρίας, με το τέλος της επέμβασης του ΝΑΤΟ. Φανατισμένοι Αλβανοί έκαναν επιθέσεις στους οικισμούς και τους «καθάρισαν». Πριν την καταστροφή, τα σπίτια λεηλατήθηκαν, αρπάχτηκαν τα έπιπλα, οι τηλεοράσεις, τα βίντεο και τα αυτοκίνητα. Από τους συνεργάτες αναφέρθηκαν σκηνές βαρβαρότητας όπως εξαφανισμοί και απαγωγές προσώπων, βασανισμοί, βιασμοί γυναικών και δολοφονίες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Ζιλκ, έναν ανάπηρο Τσιγγάνο οι επιδρομείς των έκαψαν ζωντανό στο σπίτι του. Αλλοι -γέροντες, άρρωστοι, μωρά και ανάπηροι πέθαναν σε γειτονικές χώρες, όπου κατέφυγαν, σαν συνέπεια των συνθηκών της φυγής τους και των στρατοπέδων όπου εγκλείστηκαν. 40.000 τσιγγάνοι κατέφυγαν στη Σερβία και άλλοι τόσοι στη Δυτική Ευρώπη.

Σε ντοκουμέντο της Εταιρίας αναφέρεται ότι «μεγάλα τμήματα του UCK και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ενέκριναν και δικαιολόγησαν τους διωγμούς με τη δήθεν συμμετοχή των Ρόμα και των Ασκάλι σε έκτροπα των Σέρβων κατά των Αλβανών. Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις Αλβανοί γείτονες ενδιαφέρθηκαν για την τύχη των κυνηγημένων. Το ίδιο συνέβη με τα αλβανικά κόμματα, οργανώσεις και τους διανοούμενους που δε διαμαρτυρήθηκαν κατά των διώξεων».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Μια από τα ίδια» για την κυβέρνηση η «συμφωνία» της αντιπολίτευσης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Καμία εντύπωση, και πολύ περισσότερο ουδένα «αιφνιδιασμό» δεν προκάλεσε στους αξιωματούχους της σερβικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης η προχτεσινή απόφαση 16 κομμάτων της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επαναδιατυπώσουν το αίτημα για την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών το αργότερο έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη.

Αν και η αντίδραση του Βελιγραδίου σ' αυτή την εξέλιξη, που κατά τα φαινόμενα επιτεύχθηκε μετά από πρόσκληση του αρχηγού του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, δεν εκφράστηκε από επίσημους αξιωματούχους, εντούτοις έγινε διακριτή από τα σαφή, πλην χαρακτηριστικά σχόλια της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ». Ποιο το σχόλιο των δύο αυτών ΜΜΕ; Κοντολογίς, πως η διαβόητη συμφωνία δεν είναι είδηση... αλλά προφανές αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ...

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ» σχολίασε πως «μία ομάδα σερβικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων συμμετείχε σε μία συνάντηση, η οποία για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε πως οι λεγόμενες δημοκρατικές δυνάμεις επιθυμούν να ανέλθουν στην εξουσία διά της οδού των εκβιασμών, έξω από το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με τη βοήθεια ξένων μεντόρων». Εν κατακλείδι, το «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ» στο τηλεγράφημα - σχόλιο σημείωσε: «Εν πάση περιπτώσει, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μιας που ένας από τους πολιτικούς αυτούς, o (στρατηγός, πρώην διοικητής των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων) Μομτσίλο Πέρισιτς αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό έγγραφο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ