Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσωρινή «κυβέρνηση» μαριονέτα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Κοσσοβάροι Αλβανοί πολιτικοί μοιράστηκαν μεταξύ τους τα χαρτοφυλάκια μίας «πειραματικής» κυβέρνησης - μαριονέτας, της οποίας τα νήματα κινεί πρώτος ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, και σε δεύτερο ρόλο άλλοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με χτεσινές επίσημες ανακοινώσεις στην Πρίστινα, ο αρχηγός της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου», Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, θα αναλάβει το τμήμα Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Ο Χασίμ Θάτσι, που τώρα ηγείται του κόμματος της «Δημοκρατικής Προόδου», θα αναλάβει το τμήμα της Τοπικής Διακυβέρνησης (κάτι σαν «υπουργείο» Εσωτερικών), το τμήμα Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο Ρεξχέπ Κιόζχα, του «Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος», θα αναλάβει τα τμήματα Ανοικοδόμησης και Εκπαίδευσης. Τέλος, του τμήματος «εκδημοκρατισμού» και ΜΜΕ θα ηγηθεί έτερο άτομο το οποίο δε συμμετέχει σ' αυτό το σχήμα.

Το συμβούλιο προσωρινής διακυβέρνησης, που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, θα συγκροτείται έτσι από στελέχη των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών, τα οποία ωστόσο θα εξασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από το άγρυπνο βλέμμα αξιωματούχων διεθνών οργανισμών. Και αυτό γιατί έξι από τα επτά τμήματα, που συγκροτούν αυτή την «κυβέρνηση» μαριονέτα θα διοικούνται επί της ουσίας από έναν Κοσσοβάρο Αλβανό αξιωματούχο και από έναν αξιωματούχο της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

«Για πρώτη φορά με το σύστημα του ΟΗΕ μοιραζόμαστε τη διακυβέρνηση της περιοχής συνεργαζόμενοι με τον ντόπιο πληθυσμό» σχολίασε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, προσθέτοντας πως τα τμήματα προσωρινής διακυβέρνησης θα αρχίσουν να λειτουργούν από την ερχόμενη βδομάδα και πως το όλο σχήμα θα τελεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ