ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΙ
Αδιαφανής ο διαγωνισμός

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ

Ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Εξηγήσεις από τους υπουργούς Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού από τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), με αντικείμενο «την κατασκευή των ιπποδρόμων Μαρκοπούλου και Θεσσαλονίκης, των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Δέλτα, του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και τη διενέργεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος», ζητούν με Ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής τα «τεύχη δημοπράτησης» του διαγωνισμού.

«Υπό συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας διεξάγεται από τον ΟΔΙΕ κλειστός διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή πακέτου - μαμούθ», επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές. «Η διάρκεια της παραχώρησης, συνεχίζουν, υπολογίζεται σε 25 χρόνια τουλάχιστον και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μοναδικό αντισταθμιστικό όφελος για το κράτος θα είναι ένα ποσοστό εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα και γενικώς τα έσοδα διαχείρισης των έργων. Επιπλέον, συνεχίζει η Ερώτηση, θεωρείται πιθανόν ότι παρ' όλο που το έργο διαφημίζεται ως αυτοχρηματοδοτούμενο - εξ ου και τα μεγάλα ανταλλάγματα/ παραχωρήσεις προς τον ανάδοχο - τα προβλεπόμενα συνεδριακά κέντρα θα εξασφαλίσουν στον ιδιώτη - επενδυτή τη γενναία κρατική και κοινοτική χρηματοδότηση».

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις προεπιλεγείσες εταιρίες και τα οποία ενισχύουν τις υποψίες των κατοίκων ότι το κέντρο πολλαπλών χρήσεων του Φαληρικού Ιπποδρόμου είναι πιθανό να στεγάσει δραστηριότητες τζόγου. «Οι ανησυχίες αυτές, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενισχύονται και από την ανάγνωση του εντύπου του ΟΔΙΕ με τον τίτλο: "Ενημερωτική έκθεση για την κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο" το οποίο επιχειρεί να προσελκύσει ιδιώτες - επενδυτές εμφανίζοντας τη χώρα μας ως χώρα τζογαδόρων, στην οποία το "μέσο ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του στα τυχερά παίγνια", ενώ "γενικά περισσότερα χρήματα ξοδεύονται στα τυχερά παιχνίδια απ' ό,τι σε αλκοολούχα ποτά ή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Παράλληλα, οι βουλευτές αναφέρονται σε καταγγελία σύμφωνα με την οποία γνωστό δικηγορικό γραφείο, το οποίο συμμετέχει στο ΔΣ του ομίλου Intracom - όμιλος που ως γνωστόν φέρεται ανάμεσα στους πέντε προεπιλεγέντες - συμμετέχει και στην ομάδα διεθνών συμβούλων, η οποία αποτελεί χρηματοοικονομικό σύμβουλο του ΟΔΙΕ.

Οι Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους υπουργούς:

  • Σε ποια νομοθεσία στηρίχτηκε το ΔΣ του ΟΔΙΕ προκειμένου να προσδιορίσει το αντικείμενο του έργου για το οποίο επιχειρεί την προσέλκυση ιδιώτη - επενδυτή;
  • Ποια είναι τα ανταλλάγματα τα οποία παραχωρούνται στον ανάδοχο του έργου;
  • Μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης ποιες από τις νόμιμες αρμοδιότητές του θα ασκεί πλέον ο ΟΔΙΕ;
  • Πότε υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ ΟΔΙΕ και «Αθήνα 2004» και τι προβλέπει;
  • Εγινε προεπιλογή των εταιριών από το ΔΣ του ΟΔΙΕ και με βάση ποια κριτήρια;
  • Γιατί, ο ΟΔΙΕ επέλεξε τη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού και όχι του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού;
Αφαιρούνται αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Επιστολή του Θ. Κατριβάνου προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Γεωργίας

Να αποσυρθούν διατάξεις νόμων και ρυθμίσεων των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Γεωργίας, με τις οποίες αφαιρούνται αρμοδιότητες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), ζητά με επιστολές του προς τους αντίστοιχους υπουργούς, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Θ. Κατριβάνος.

Στις επιστολές του ο Θ. Κατριβάνος κάνει λόγο για «επιχειρούμενη, διά νόμων, συρρίκνωση του θεσμού της ΝΑ, η οποία είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου παράνομη». Και συμπληρώνει πως «προετοιμάζεται το έδαφος για αφαίρεση αρμοδιοτήτων της ΝΑ σε όφελος της κεντρικής εξουσίας, κάτι που προσβάλλει βάναυσα το θεσμό».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα , πως με διατάξεις νόμου υπό δημοσίευση του υπουργείου, αφαιρούνται αρμοδιότητες των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το δε προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές αποσπάται αυτοδικαίως στο νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου», με συνέπεια - όπως σημειώνει ο Θ. Κατριβάνος - να πλήττεται για μια ακόμη φορά ο θεσμός.

Με την επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, ο Θ. Κατριβάνος ζητά «να αποσυρθεί από το σχέδιο οργανογράμματος του υπουργείου κάθε διάταξη που αφορά τη σύσταση Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε νομαρχιακό και εν γένει τοπικό επίπεδο». Οπως συμπληρώνει, ο νόμος για τη ΝΑ προβλέπει πως όλες οι αρμοδιότητες που αφορούσαν την αγροτική ανάπτυξη σε χωρικό επίπεδο νομού περιήλθαν στους δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Κατ' ακολουθία - τονίζει - σε όλες τις ΝΑ με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας τους, συστήθηκαν και έκτοτε λειτουργούν Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης».

Το θέμα, ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, την Τρίτη, 25 Γενάρη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ νομιμοποιεί παρανομίες στο Πεδίον του Αρεως

Τις παράνομες επεκτάσεις των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου ΓΣ του Μ. Κυριακού σε χώρο πέντε στρεμμάτων του Πεδίου του Αρεως και την πρόθεση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη να νομιμοποιήσει αυτές τις επεκτάσεις με Προεδρικό Διάταγμα, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως.

Η Επιτροπή Αγώνα, στην ανακοίνωση, αναφέρει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το ΠΔ που αναμένεται να προωθήσουν, θα καταργήσουν χώρους πρασίνου και συμπληρώνει πως σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο ΠΔ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμα, τονίζει ότι «οι επεκτάσεις των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου έγιναν, αφού κόπηκαν δέντρα και, παρότι έχουν κριθεί αυθαίρετες από την Πολεοδομική Υπηρεσία, ούτε ο Δήμος, ούτε η Νομαρχία, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε το υπουργείο Γεωργίας, δεν προχωρά στην κατεδάφισή τους». Αντίθετα, «συνεχίζουν να κατασκευάζουν παράνομες εγκαταστάσεις (κολυμβητήριο και κερκίδες). Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε συζήτηση που θα γίνει το Σάββατο 15 Γενάρη στις 6.30 το απόγευμα στην καφετερία του «Γκριν Παρκ».

Μετατρέπουν σε προεκλογικό «παζάρι» την AGROTIKA

Σε κυβερνητικό «περίπτερο» προεκλογικής εξαπάτησης των αγροτοκτηνοτρόφων σχεδιάζει να μετατρέψει ο υπουργός Γεωργίας την αγροτική έκθεση «AGROTIKA 2000» που γίνεται 26 με 30 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη.

Σε πρώτη φάση ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε χτες ότι είναι προσκεκλημένοι στην έκθεση όλοι οι υπουργοί Γεωργίας των βαλκανικών χωρών και θα γίνει ειδική σύσκεψη στη θεσσαλονίκη με θέμα την αγροτική βαλκανική πολιτική και τις ευρωπαϊκές πολιτικές στα πλαίσια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Την «εθιμοτυπική» αυτή σύνοδο ο Γ. Ανωμερίτης την εμφανίζει για λόγους εντυπώσεων ως «ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για τα συμφέροντα των αγροτών της βαλκανικής». Μόνο όμως που οι αγρότες των Βαλκανίων δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα, από τέτοιες «συναθροίσεις», όσο η πολιτική της ΕΕ και οι επιταγές του ΠΟΕ, εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

«Ολυμπιακές διαστάσεις» στον «902 TV»

Νέα εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι «Ολυμπιακές Διαστάσεις» ξεκινά στη συχνότητα του «902 ΤV» σήμερα Πέμπτη 13 Γενάρη στις 10 το βράδυ. Στην πρώτη εκπομπή καλεσμένος είναι ο Δ. Διαθεσόπουλος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Θέμα της συζήτησης θα είναι: «Προετοιμασία οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004». Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής έχει ο δημοσιογράφος, παλιός πρωταθλητής και ΓΓ της Ενωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Γιώργος Λιβέρης.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ»
Ενοικίασε δύο αεροπλάνα για πέντε χρόνια

«Κασσιόπεια» και «Ανδρομέδα» ονόμασε η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» τα δύο υπερσύγχρονα αεροσκάφη τζετ «Μπόινγκ 717», τα οποία εκτελούν προς το παρόν πτήσεις εσωτερικού και ορισμένες εξωτερικού της μητρικής «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ενώ από τον ερχόμενο Απρίλη θα δρομολογηθούν σε νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Τα αεροσκάφη είναι τα πρώτα αυτού του τύπου που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Διαθέτουν από 105 θέσεις και νοικιάστηκαν για πέντε χρόνια με τη μέθοδο «λίζινγκ» (χρονομίσθωση), έναντι μηνιαίου μισθώματος 238.000 δολαρίων (77 εκατ. δρχ. το καθένα). Σημειώνεται ότι η τιμή κτήσης κάθε «Μπόινγκ 717 - 200» ανέρχεται σε 31 εκατ. δολάρια (10 δισ. δραχμές).

Οπως ανακοινώθηκε από την «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», τα συγκεκριμένα αεροπλάνα επιλέχθηκαν διότι συγκεντρώνουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, χαμηλό κόστος λειτουργίας και επιχειρησιακή ευελιξία για την εκτέλεση περιφερειακών πτήσεων, στις οποίες η κίνηση αυξάνεται ραγδαία.

Από τον Απρίλη τα νέα αποκτήματα της Αεροπλοΐας θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου η εταιρία ιδρύει τη δεύτερή της αεροπορική βάση, για να εκτελούν πτήσεις προς Παρίσι, Αμστερνταμ, Βρυξέλλες, Λάρνακα, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Βερολίνο, Σκόπια, Τίρανα, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη και Βελιγράδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ