ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τα δευτερόλεπτα της μεγάλης κομπίνας

Για λιγότερο από ένα λεπτό κάποιοι κατάφεραν να εκσφενδονίσουν την τιμή της «ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΤΕΛΕΚΟΜ» από τις 6.500 στις 120.000 δραχμές!

Με ένα απίστευτο κερδοσκοπικό παιχνίδι και τζόγο ανεπανάληπτων διαστάσεων άρχισε χτες στη Σοφοκλέους η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΤΕΛΕΚΟΜ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ. Οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της εταιρίας στην παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου έγιναν τον προηγούμενο μήνα και με τιμή ανά μετοχή τις 6.500 δραχμές.

Χτες, πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης, προφανώς στη βάση ενός καλοεπεξεργασμένου σχεδίου, στο ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι να κάνουν πράξεις (αγοραπωλησίες) στις 120.000 (!!!) δραχμές. Αμέσως και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έγιναν περί τις 800 πράξεις, μεταβιβάστηκαν περί τις 35-40 χιλιάδες μετοχές και αμέσως μετά η τιμή έπεσε στις 26.000 δραχμές.

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που δίνονται ή θα επιχειρηθούν να δοθούν, είναι κάτι παραπάνω από φανερό το εξής: Οτι οι περιβόητοι «θεσμικοί επενδυτές» αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες - που τους παρέχει ο τρόπος διαπραγμάτευσης των μετοχών και η συνεχής επιδίωξη κερδοσκοπίας - για να να ρευστοποιήσουν τους τίτλους που είχαν αποκτήσει με την πρόσφατη δημόσια εγγραφή, αποκομίζοντας σε λίγα δευτερόλεπτα κέρδη της τάξης του 1.846%!

Η σιγουριά με την οποία ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από τους λεγόμενους «θεσμικούς», αποδεικνύεται από τον αριθμό των μετοχών που μεταβιβάστηκαν στα 30 περίπου δευτερόλεπτα της κομπίνας. Οπως είναι γνωστό, μόνο οι θεωρούμενοι «θεσμικοί», και λόγω ιδιότητας και λόγω των κεφαλαίων που διαθέτουν, μπορούν και αποκτούν στις δημόσιες εγγραφές μεγάλο αριθμό μετοχών. Ετσι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης παίρνει 10-20 μετοχές, οι θεσμικοί - δηλαδή οι τράπεζες, οι εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων, οι χρηματιστές - μπορούν και εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Χτες, στις πράξεις που αναφέρονται για τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου παρατηρήθηκε η εξής εικόνα: Πρώτον, έγιναν περίπου 700 συναλλαγές που αφορούσαν μεταβιβάσεις 10 ή 20 μετοχών. Δεύτερον, έγιναν μόλις 90 πράξεις που αφορούσαν μεταβιβάσεις ιδιαίτερα μεγάλων πακέτων - για τη μέρα - μετοχών, μετοχές που μόνο «θεσμικοί» ή ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας μπορούσε να έχει στην κατοχή του. Συνολικά, με τις 90 πράξεις πουλήθηκαν περί τις 28.000 μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έγινε από μία πράξη για τη μεταβίβαση 2.480, 1.950, 1.000, 820 κλπ. μετοχών, 37 πράξεις για την πώληση 280 μετοχών, 20 πράξεις για 270 μετοχές κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η πλειοψηφία των χρηματιστών πήραν από...280 μετοχές!

Το ευτράπελο της ιστορίας είναι ότι πριν καν κλείσει ένα λεπτό από την εκδήλωση αυτού του παιχνιδιού, η τιμή του ΚΟΡΑΣΙΔΗ «πέταξε» στις 129.000 δραχμές, για να «καθίσει» προφανώς μετά από παρέμβαση - και σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις και διακοπή των σχετικών συναλλαγών - στις 26.000 δραχμές.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, εμπλεκόμενοι με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές παράγοντες σημειώνουν ότι «όσο παράδοξη και αν είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε, οι πράξεις και οι μεταβιβάσεις μετοχών είναι νόμιμες και έγιναν μέσω του αυτόματου συστήματος συναλλαγών». Στην πραγματικότητα η ιστορία φαίνεται να συνδέεται με την απροκάλυπτη κερδοσκοπία των θαμώνων της οδού Σοφοκλέους, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα όσα συμβαίνουν κατά τις συναλλαγές. Αυτοί οι ίδιοι εξηγούν ότι «η είσοδος στο ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης πολλών ανοιχτών, δηλαδή χωρίς όριο, εντολών, είτε για αγορά είτε για πώληση της συγκεκριμένης μετοχής, μπορεί να χειραγωγηθεί αν κάποιος καταφέρει να εισαγάγει στην αρχή της συνεδρίασης εντολή για αγορά στις 120.000 δραχμές, περιοχή στην οποία είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν και να κινηθούν οι ανοιχτές εντολές για αγοραπωλησίες».

Το ποσό που πληρώθηκε για τη μεταβίβαση των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρίας στα επίπεδα των 120.000 δραχμών ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που προφανώς αποτελεί ήδη ζημιά για τους αγοραστές. Στο βαθμό που θα την υποστούν κάποιοι άλλοι «θεσμικοί επενδυτές» που είχαν δώσει «ανοιχτές εντολές» για αγορά μετοχών, το κακό θα είναι πολύ μικρό. Βέβαια, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα οδυνηρό αν σ' αυτή τη θέση βρέθηκαν κάποιοι απλοί παίχτες που φαντάστηκαν ότι είναι δυνατόν να κερδίζουν πάντα από τις χρηματιστηριακές κομπίνες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Μέχρι 31 του Μάη η προθεσμία περαίωσης

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μάη 2000 η προθεσμία περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου βάσει της σχετικής ρύθμισης που προβλέπει ο πρόσφατος φορολογικός νόμος. Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη και την παράταση της προθεσμίας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αφορά υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας και φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε την παραπάνω παράταση, προσδοκώντας επιπλέον έσοδα για τα δημόσια ταμεία, από όσους δεν εντάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Ετσι, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (31 Μάη 2000) οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν τις εκκρεμείς τους υποθέσεις που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους από 29 Νοέμβρη 1999 και από 31 Δεκέμβρη 1999 καθώς και σε περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα μέχρι 30 Γενάρη 2000.

Με την τροπολογία προσδιορίζεται επίσης ο τρόπος καταβολής του φόρου που προκύπτει με βάση τη σχετική ρύθμιση. Συγκεκριμένά, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες μέρα του επόμενου της βεβαίωσης μήνα. Μέχρι τώρα η πρώτη δόση καταβαλλόταν μαζί με την υποβολή της οικείας δήλωσης για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες μέρα των μηνών που ακολουθούν.

Σε περίπτωση καταβολής ολόκληρου του φόρου που προκύπτει παρέχεται έκπτωση 5%, εφόσον η καταβολή γίνει μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης και όχι με την υποβολή της οικείας δήλωσης περί περαίωσης.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη τροπολογία εντάσσονται στη ρύθμιση του πρόσφατου φορολογικού νόμου και οι παλιές εκκρεμείς υποθέσεις φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση ΦΑΠ και σήμερα υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις, οι δηλώσεις αυτές πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

«Τσίμπησε» ο τιμάριθμος χονδρικής

«Τσιμπημένος» εμφανίστηκε ο τιμάριθμος χονδρικής κατά τον περασμένο Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) ο τιμάριθμος χονδρικής αυξήθηκε το Νοέμβρη 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη του 1999, έναντι μείωσης 0,8% την αντίστοιχη περίοδο του 1998.

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη σε δωδεκάμηνη βάση (Νοέμβρης 1999 προς Νοέμβρη 1998), ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσιάζει αύξηση 4,2% έναντι αύξησης 3,5% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Το μέσο επίπεδο του γενικού δείκτη Γενάρη - Νοέμβρη 1999 σε σύγκριση προς το ίδιο επίπεδο του 1998, παρουσίασε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 4% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Χωρίς αλλαγές τα έντυπα Ε9 και Ε2

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι άρχισαν να καταφθάνουν στις Εφορίες τα έντυπα Ε9 και Ε2 που θα πρέπει να συμπληρώσουν και συνυποβάλουν με τη φετινή φορολογική τους δήλωση όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητη περιουσία μέσα στο 1999 ή εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι υποχρέωση συμπλήρωσης και υποβολής του εντύπου Ε9 (του περίφημου εντύπου που προκάλεσε μεγάλο αλαλούμ στο παρελθόν) έχουν:

  • όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι ακίνητη περιουσία. Οποιος δε διαθέτει ακίνητα θα συμπληρώσει απλώς τα στοιχεία του στην πρώτη σελίδα του εντύπου και στην ένδειξη «Σημειώσεις Φορολογούμενου» θα γράψει ότι δεν έχει κανένα ακίνητο στην περιουσία του.
  • Οσοι «παλαιοί» φορολογούμενοι είχαν μεταβολή της ακίνητης περιουσίας τους κατά τη διάρκεια του 1999 (π.χ. αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το έντυπο Ε2 πρέπει να συμπληρώσουν και συνυποβάλουν με τη φορολογική τους δήλωση όσοι κατά τη διάρκεια του 1999 είχαν εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων.

Βδομάδα μείωσης τιμών στα καύσιμα

Σημαντικές μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που αποδίδονται στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών, μετά από βδομάδες που οι τιμές διατηρούνταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη η τιμή της βενζίνης σούπερ μειώνεται κατά 3,90 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 4 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 9 δρχ. και του θέρμανσης κατά 6,30 δρχ. το λίτρο.

Ετσι, με βάση τις παραπάνω μειώσεις οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης» που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις βενζίνες - σούπερ και αμόλυβδη - έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 223,90 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 206,80 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης η σούπερ στις 228,80 δρχ. και της αμόλυβδης στις 211,70 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β' ζώνη η σούπερ στις 231,80 και η αμόλυβδη στις 214,70 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνη με ΦΠΑ 18% η «ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης» της βενζίνης σούπερ διαμορφώνεται στις 233,80 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 216,70 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 224 και 207,90 δρχ. το λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ