Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τα δευτερόλεπτα της μεγάλης κομπίνας

Για λιγότερο από ένα λεπτό κάποιοι κατάφεραν να εκσφενδονίσουν την τιμή της «ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΤΕΛΕΚΟΜ» από τις 6.500 στις 120.000 δραχμές!

Με ένα απίστευτο κερδοσκοπικό παιχνίδι και τζόγο ανεπανάληπτων διαστάσεων άρχισε χτες στη Σοφοκλέους η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΤΕΛΕΚΟΜ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ. Οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της εταιρίας στην παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου έγιναν τον προηγούμενο μήνα και με τιμή ανά μετοχή τις 6.500 δραχμές.

Χτες, πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης, προφανώς στη βάση ενός καλοεπεξεργασμένου σχεδίου, στο ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι να κάνουν πράξεις (αγοραπωλησίες) στις 120.000 (!!!) δραχμές. Αμέσως και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έγιναν περί τις 800 πράξεις, μεταβιβάστηκαν περί τις 35-40 χιλιάδες μετοχές και αμέσως μετά η τιμή έπεσε στις 26.000 δραχμές.

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που δίνονται ή θα επιχειρηθούν να δοθούν, είναι κάτι παραπάνω από φανερό το εξής: Οτι οι περιβόητοι «θεσμικοί επενδυτές» αξιοποίησαν όλες τις δυνατότητες - που τους παρέχει ο τρόπος διαπραγμάτευσης των μετοχών και η συνεχής επιδίωξη κερδοσκοπίας - για να να ρευστοποιήσουν τους τίτλους που είχαν αποκτήσει με την πρόσφατη δημόσια εγγραφή, αποκομίζοντας σε λίγα δευτερόλεπτα κέρδη της τάξης του 1.846%!

Η σιγουριά με την οποία ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από τους λεγόμενους «θεσμικούς», αποδεικνύεται από τον αριθμό των μετοχών που μεταβιβάστηκαν στα 30 περίπου δευτερόλεπτα της κομπίνας. Οπως είναι γνωστό, μόνο οι θεωρούμενοι «θεσμικοί», και λόγω ιδιότητας και λόγω των κεφαλαίων που διαθέτουν, μπορούν και αποκτούν στις δημόσιες εγγραφές μεγάλο αριθμό μετοχών. Ετσι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης παίρνει 10-20 μετοχές, οι θεσμικοί - δηλαδή οι τράπεζες, οι εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων, οι χρηματιστές - μπορούν και εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Χτες, στις πράξεις που αναφέρονται για τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου παρατηρήθηκε η εξής εικόνα: Πρώτον, έγιναν περίπου 700 συναλλαγές που αφορούσαν μεταβιβάσεις 10 ή 20 μετοχών. Δεύτερον, έγιναν μόλις 90 πράξεις που αφορούσαν μεταβιβάσεις ιδιαίτερα μεγάλων πακέτων - για τη μέρα - μετοχών, μετοχές που μόνο «θεσμικοί» ή ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας μπορούσε να έχει στην κατοχή του. Συνολικά, με τις 90 πράξεις πουλήθηκαν περί τις 28.000 μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έγινε από μία πράξη για τη μεταβίβαση 2.480, 1.950, 1.000, 820 κλπ. μετοχών, 37 πράξεις για την πώληση 280 μετοχών, 20 πράξεις για 270 μετοχές κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η πλειοψηφία των χρηματιστών πήραν από...280 μετοχές!

Το ευτράπελο της ιστορίας είναι ότι πριν καν κλείσει ένα λεπτό από την εκδήλωση αυτού του παιχνιδιού, η τιμή του ΚΟΡΑΣΙΔΗ «πέταξε» στις 129.000 δραχμές, για να «καθίσει» προφανώς μετά από παρέμβαση - και σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις και διακοπή των σχετικών συναλλαγών - στις 26.000 δραχμές.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, εμπλεκόμενοι με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές παράγοντες σημειώνουν ότι «όσο παράδοξη και αν είναι η εικόνα που παρουσιάστηκε, οι πράξεις και οι μεταβιβάσεις μετοχών είναι νόμιμες και έγιναν μέσω του αυτόματου συστήματος συναλλαγών». Στην πραγματικότητα η ιστορία φαίνεται να συνδέεται με την απροκάλυπτη κερδοσκοπία των θαμώνων της οδού Σοφοκλέους, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα όσα συμβαίνουν κατά τις συναλλαγές. Αυτοί οι ίδιοι εξηγούν ότι «η είσοδος στο ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης πολλών ανοιχτών, δηλαδή χωρίς όριο, εντολών, είτε για αγορά είτε για πώληση της συγκεκριμένης μετοχής, μπορεί να χειραγωγηθεί αν κάποιος καταφέρει να εισαγάγει στην αρχή της συνεδρίασης εντολή για αγορά στις 120.000 δραχμές, περιοχή στην οποία είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν και να κινηθούν οι ανοιχτές εντολές για αγοραπωλησίες».

Το ποσό που πληρώθηκε για τη μεταβίβαση των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρίας στα επίπεδα των 120.000 δραχμών ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που προφανώς αποτελεί ήδη ζημιά για τους αγοραστές. Στο βαθμό που θα την υποστούν κάποιοι άλλοι «θεσμικοί επενδυτές» που είχαν δώσει «ανοιχτές εντολές» για αγορά μετοχών, το κακό θα είναι πολύ μικρό. Βέβαια, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα οδυνηρό αν σ' αυτή τη θέση βρέθηκαν κάποιοι απλοί παίχτες που φαντάστηκαν ότι είναι δυνατόν να κερδίζουν πάντα από τις χρηματιστηριακές κομπίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ