Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Μέχρι 31 του Μάη η προθεσμία περαίωσης

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μάη 2000 η προθεσμία περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου βάσει της σχετικής ρύθμισης που προβλέπει ο πρόσφατος φορολογικός νόμος. Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη και την παράταση της προθεσμίας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αφορά υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας και φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε την παραπάνω παράταση, προσδοκώντας επιπλέον έσοδα για τα δημόσια ταμεία, από όσους δεν εντάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Ετσι, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (31 Μάη 2000) οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν τις εκκρεμείς τους υποθέσεις που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους από 29 Νοέμβρη 1999 και από 31 Δεκέμβρη 1999 καθώς και σε περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα μέχρι 30 Γενάρη 2000.

Με την τροπολογία προσδιορίζεται επίσης ο τρόπος καταβολής του φόρου που προκύπτει με βάση τη σχετική ρύθμιση. Συγκεκριμένά, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες μέρα του επόμενου της βεβαίωσης μήνα. Μέχρι τώρα η πρώτη δόση καταβαλλόταν μαζί με την υποβολή της οικείας δήλωσης για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες μέρα των μηνών που ακολουθούν.

Σε περίπτωση καταβολής ολόκληρου του φόρου που προκύπτει παρέχεται έκπτωση 5%, εφόσον η καταβολή γίνει μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης και όχι με την υποβολή της οικείας δήλωσης περί περαίωσης.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη τροπολογία εντάσσονται στη ρύθμιση του πρόσφατου φορολογικού νόμου και οι παλιές εκκρεμείς υποθέσεις φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση ΦΑΠ και σήμερα υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις, οι δηλώσεις αυτές πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ