Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μια συμφωνία και πολλά ερωτηματικά

Παρουσία κυβερνητικών στελεχών, του πρέσβη των ΗΠΑ Ν. Μπερνς και του ... αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος, προανήγγειλε χτες την ίδρυση ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο, αλλά και με κεφάλαια ιταλικής, αμερικάνικης και τούρκικης επιχείρησης

Νέα, πολύπλοκα δεδομένα, αλλά και πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η χτεσινή υπογραφή μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος από 400 - 600 μεγαβάτ από την ENELCO AE (θυγατρική του Κοπελούζου και της ιταλικής ENEL), την τουρκική GAMA και από θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής EXXON. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πού θα πραγματοποιηθεί η επένδυση στην περίπτωση που η μελέτη αποβεί θετική, ο Δ. Κοπελούζος ισχυρίζεται ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί στη Βόρειο Ελλάδα, με πιθανότερο σημείο τη Θράκη. Η συγκεκριμένη κίνηση δημιουργεί πληθώρα ερωτηματικών, αφού φαινομενικά προκύπτει ότι αλλάζει ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, υποκύπτοντας για ακόμη μια φορά στα ιδιωτικά, αλλά και ξένα πολυεθνικά συμφέροντα. Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή φιέστα - που απλώς ανακοινώθηκε η υπογραφή για την έναρξη μελέτης σκοπιμότητας - παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος υπουργών της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης, στελέχη της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Αθήνας, ο... αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος ευλόγησε τις υπογραφές και ο ανθύπατος Ν. Μπερνς!

Ενα από τα σοβαρότερα ερωτηματικά που προκύπτει, είναι αυτό που ισχυρίζεται ο Δ. Κοπελούζος. Δηλαδή, ότι η μονάδα ηλεκτρικής παραγωγής, που η ισχύς της υπολογίζεται γύρω στα 400 - 600 μεγαβάτ, θα έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα διοχετεύει την ενέργεια στην Τουρκία. Ωστόσο, η εν λόγω κοινοπραξία δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με την τουρκική εταιρία ηλεκτρισμού TEAS για την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ότι, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κοπελούζος, θα κλείσει το Κοζλοντούι και η Τουρκία θα χρειαστεί ηλεκτρική ενέργεια, δε σημαίνει ότι τις ποσότητες θα τις πάρει από την Ελλάδα, αλλά στηρίζει την υποψία ότι η μονάδα προορίζεται για την εγχώρια τροφοδοσία.

Ο Δ. Κοπελούζος σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι στο επενδυτικό σχήμα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ. Στα ίδια πλαίσια όμως επισήμανε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προταθεί στη ΔΕΗ να εξάγει αυτή ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία από τον υπό κατασκευή σταθμό της Κομοτηνής και η μονάδα του Κοπελούζου να διοχευτεύει την ενέργεια στη Νότιο Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει την υποψία ότι η μονάδα - αν κατασκευαστεί - θα απευθυνθεί στην ελληνική αγορά.

Η νέα μονάδα στην περίπτωση που θα κατασκευαστεί, θα λειτουργεί με φυσικό αέριο που θα προέρχεται από τη Ρωσία και το οποίο θα παρέχει η «Προμηθέας GAS». Υπό αυτή την εξέλιξη, μένουν μετέωρες οι συμφωνίες της ΔΕΠΑ για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ιταλία, μέσω του σχεδιαζόμενου υποθαλάσσιου αγωγού. Πρέπει να σημειωθεί ότι, η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία αυτού του υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ τώρα φαίνεται τώρα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης υπό την ηγεσία του Ε. Βενιζέλου , υπονομεύει το έργο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν στους στόχους της ΔΕΠΑ η κατασκευή μεγάλης μονάδας (1.200 μεγαβάτ) ηλεκτροπαραγωγής στη Θράκη, που θα εξήγαγε ενέργεια στην Τουρκία, με φυσικό αέριο που θα προερχόταν από την Ιταλία. Τώρα φαίνεται πως ο σχεδιασμός ναυαγεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε αποφασιστεί συνάντηση μεταξύ του Ε. Βενιζέλου και των ομολόγων του υπουργών της Τουρκίας και της Ιταλίας για να συζητηθεί το θέμα. Η συνάντηση ωστόσο, για κάποιους λόγους, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ενα επίσης μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει είναι ο ρόλος της συμμετοχής της αμερικανικής EXXON στο κοινοπρακτικό σχήμα. Και είναι ερωτηματικό, διότι είναι γνωστή η αντίθεση, αλλά και η υπονόμευση των ρωσικών ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά και της παράκαμψης των ρωσικών ενεργειακών διόδων. Τώρα μία από τις κορυφαίες ενεργειακές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εμφανίζεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον στη συμμετοχή ενεργειακής μονάδας στην Ελλάδα που θα χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο, γνωρίζοντας ότι υπονομεύει τα ιταλική διείσδυση προς ανατολάς.

Πάντως, ό,τι και να κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση, το μόνο σίγουρο είναι πως ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων και ανάλογα τοποθετείται και η κυβέρνηση, η οποία καλείται να τα ισορροπήσει, εκκολάπτοντας τεράστιους κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, κινδύνους που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «κόψη» του ...φυσικού αερίου(2012-02-17 00:00:00.0)
Χοντραίνει το παιχνίδι(2003-11-08 00:00:00.0)
Επιβραβεύει την πολιτική εκποίησης της ΔΕΗ(2002-10-10 00:00:00.0)
Εισβολή της ΔΕΗ στα Βαλκάνια στην υπηρεσία των πολυεθνικών(2002-01-31 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία Κοπελούζου τα δίκτυα του ΟΤΕ(2001-09-19 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις υπονόμευσης της ΔΕΗ(1996-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ