Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επιβραβεύει την πολιτική εκποίησης της ΔΕΗ

Τα εύσημα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) εισέπραξε χτες η κυβέρνηση για την πολιτική εκποίησης του δημόσιου ενεργειακού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα εύσημα δόθηκαν από το διευθυντή του ΔΟΕ, R. Priddle, ο οποίος αφού χαρακτήρισε αρχικά θετική την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, στη συνέχεια υπέδειξε στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για την ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, ώστε το τελευταίο να πάρει υπό τον έλεγχό του συνολικά τον ενεργειακό τομέα. Με πρόσχημα, λοιπόν, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας ο R. Priddle επανέφερε τις εδώ και δύο χρόνια γνωστές προτάσεις του ΟΟΣΑ για το σπάσιμο της ΔΕΗ σε επιμέρους (ιδιωτικές) επιχειρήσεις, ώστε να προωθηθεί ο ανταγωνισμός. Από την πλευρά του ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος - εκτιμώντας το πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα καθώς την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων νομαρχών και δημάρχων - δήλωσε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Με τις χτεσινές του δηλώσεις ο διευθυντής του ΔΟΕ:

  • Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει σωστή τακτική στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και των πηγών εφοδιασμού και υπέδειξε στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να διασφαλίσει πως μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας
  • Προέβλεψε ότι το καλοκαίρι του 2004, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, της τάξης των 600 μεγαβάτ, χωρίς να εξηγήσει πώς κατέληξε σ' αυτό το συγκεκριμένο συμπέρασμα. Είναι βέβαιο, ότι αυτή η αναφορά έχει στόχο τη διεύρυνση των «απόψεων» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και των υποψηφίων ιδιωτών επενδυτών, που κινδυνολογούν προκειμένου να επιδοτηθούν και να στηριχτούν από το δημόσιο οι επενδύσεις τους.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος:

  • Διαβεβαίωσε το διευθυντή του ΔΟΕ ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα επάρκειας το 2004, αφού θα τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες της Κομοτηνής, της Φλώρινας και θα κατασκευαστεί και νέα στο Λαύριο. Εκεί όμως που στήριξε τη βεβαιότητά του, ήταν στις αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις βαλκανικές χώρες και την Ιταλία!
  • Απολογούμενος σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι ανοίγει με αργούς ρυθμούς την είσοδο των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή, συνέστησε υπομονή, αφού - όπως είπε - σε λίγες μέρες θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο για την αγορά ενέργειας, το οποίο αίρει τις «στρεβλώσεις» που εμποδίζουν τους ιδιώτες.
  • Ανέφερε ότι οι ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν θα έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αφού η ΔΕΗ πλέον, λόγω του ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, δε θα κατασκευάσει νέες λιγνιτικές μονάδες. Είναι σαφές, ότι το εθνικό καύσιμο, στο οποίο στηρίζεται το 70% περίπου της ηλεκτροπαραγωγής, θα εγκαταλειφθεί και θα αντικατασταθεί από εισαγόμενο φυσικό αέριο.
  • Σημείωσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου θα επιδιωχτεί να πραγματοποιηθεί πριν από το 2006, ούτως ώστε να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερο οι ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν τόσο σ' αυτόν τον τομέα, όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ