Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ανατιμήσεις και ανακατατάξεις φέρνει η «αναμόρφωση»

Νέες τσουχτερές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα φέρνουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης και η περιβόητη «αναμόρφωση» της ασφαλιστικής αγοράς, στην κατεύθυνση που επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο. Η «αναμόρφωση» αυτή που υπαγορεύεται από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες στην ΕΕ και στη χώρα μαςς, έχει ως κύριο στόχο το ξεκαθάρισμα της αγοράς από τις μικρές εταιρίες, αλλά και την κατάλληλη προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, για την καθιέρωση του περιβόητου τρίτου πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση, (εισαγωγή ιδιωτικής ασφάλισης) όπως προβλέπει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος. Ηδη συστάθηκε αρμόδια επιτροπή που θα εξετάσει τα θέματα της τροποποίησης της ασφαλιστικής αγοράς και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, ως τα τέλη του έτους, θα έχουν κατατεθεί οι σχετικές προτάσεις.

Ετσι στις αρχές του επόμενου χρόνου, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφαλιστική αγορά. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου υπαγορεύεται τόσο από την ανάγκη εναρμονισμού της ελληνικής αγοράς και με την ευρωπαϊκή, αλλά και από τις αδυναμίες που προκύπτουν στη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιριών. Στόχος μας - είπε - είναι η μέγιστη διασφάλιση του καταναλωτή (ασφαλισμένου) αλλά και η διασφάλιση των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες μετά τα γεγονότα στις 11 του Σεπτέμβρη, έχουν υποστεί σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Κατά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, θα δημιουργηθεί και ανεξάρτητη εποπτική αρχή, η οποία θα ελέγχει συνολικά την αγορά. Οπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μία κοινή εποπτική αρχή που να εποπτεύει την ασφαλιστική αγορά, όσο και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Ηδη υπάρχει η πρόταση στην εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς να συμμετάσχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος εξήρε τη συμμετοχή της ασφαλιστικής αγοράς (ως υπηρεσίες) στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή των υπηρεσιών στην οικονομία είναι διπλάσια από αυτή της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ