Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά τα ίδια και χειρότερα

Αντιμέτωποι με «τον κακό τον καιρό» της κυβέρνησης

Ξανά την ίδια ολέθρια πολιτική και το ίδιο προκλητικό δούλεμα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Μετά τα νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, τα νέα «μαγειρέματα» στο ΟΣΔΕ, ήρθε και η επιβολή πανελλαδικού «ατομικού πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης 275 κιλών, με το που άνοιξαν τα εκκοκκιστήρια. Κι όπως πέρσι έτσι και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξαναζήσουν πάλι τον εφιάλτη με τα μη επιλέξιμα βαμβάκια και θα υποστούν νέα αισθητή μείωση του εισοδήματός τους.

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, να επιβάλει μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ δικαίωμα παράδοσης για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας με αρχική ηρτημένη παραγωγή 275 κιλά το στρέμμα, και αυθαίρετη και παράνομη είναι. Φυσικά, δε στέκει καμία κυβερνητική δικαιολογία, με πρόφαση τις μέχρι τώρα αντίξοες καιρικές συνθήκες. Γιατί μπορεί ακόμα να μην άνοιξαν τα βαμβάκια σε όλη τη χώρα, αλλά σε περιοχές που ξεκίνησε η συγκομιδή, όπως Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Αιτωλοακαρνανία, οι αποδόσεις ανά στρέμμα ξεπερνούν τα 350 και σε αρκετές περιπτώσεις και τα 400 κιλά. Μέχρι τώρα οι βαμβακοπαραγωγοί που μπήκαν στα χωράφια ανάσαναν λίγο. Αλλά πριν προλάβουν να χαρούν, ήρθαν αντιμέτωποι με «τον κακό τον καιρό» της κυβέρνησης. Και δικαιολογημένα η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση προκάλεσε επιπρόσθετη οργή και αγανάκτηση στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές.

Από την πλευρά τους η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν ξανά να «τουμπάρουν» τους βαμβακοπαραγωγούς με τα γνωστά περσινά τερτίπια και τη νέα επωδό ότι η καθιέρωση δικαιώματος παράδοσης 275 κιλών το στρέμμα πανελλαδικά είναι ένα δίκαιο μέτρο! Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος για άλλη μια φορά άρχισε να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Αρχισε να λέει πως ακόμα δεν αποτάθηκαν σχετικά οι τοπικές επιτροπές για το ύψος της ηρτημένης παραγωγής ανά περιοχή. Και πρόσθεσε πως όταν μαζευτεί και το δεύτερο «χέρι», τότε θα ανακοινωθεί και το ύψος της ηρτημένης παραγωγής ανά περιοχή...

Παρότι ρωτήθηκε δε διευκρίνισε πότε περίπου θα γίνει αυτό. Πάντως, με βάση τα ανακοινωθέντα, περί τα τέλη Αυγούστου ορίστηκε από επιστημονική επιτροπή ότι η ηρτημένη στρεμματική απόδοση θα είναι 297 κιλά, τώρα ποια επιτροπή έβγαλε τα 275 κιλά το στρέμμα;... Το σίγουρο βέβαια είναι πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα είναι ξανά δέσμιοι της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ για το πόση από την υπαρκτή παραγωγή τους θα επιδοτηθεί και πότε θα παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Κι αν τελικά αρχίσουν να βγαίνουν αποδόσεις 350 -400 κιλών ανά στρέμμα και στη Βόρεια Ελλάδα, τότε το πρόβλημα με τα μη επιλέξιμα βαμβάκια θα γιγαντωθεί.

Το σίγουρο είναι πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξαναγίνουν θύματα της κυβερνητικής πολιτικής και του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Και δεν τους μένει άλλος δρόμος πέρα από τη συνέχιση και ένταση του αγώνα ενάντια σε αυτή την ολέθρια πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ και με την οποία συμφωνεί απολύτως και η ΝΔ, γιατί αν ήταν κυβέρνηση τα ίδια θα έκανε επί της ουσίας. Ομως, πριν ξαναβγούν στους δρόμους έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, να «μαυρίσουν» σε λίγα 24ωρα στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές τους υποστηριζόμενους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποστηρικτές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και να ενισχύσουν τους κατά τόπους αγωνιστικούς συνδυασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ