Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δε θα μείνει «λέπι» από ψαρά

Δε θα μείνει «λέπι» από ψαρά στις ελληνικές θάλασσες, όπως το πάνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση. Χτες εκδόθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ένα δελτίο Τύπου για τα μέτρα που προτείνονται για την αλιεία στη Μεσόγειο.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως περιτύλιγμα την αειφόρο αλιεία και την προστασία ιχθυαποθεμάτων, σημαίνουν στην πράξη: Περιορισμός, περιορισμός, περιορισμός. Και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από έντεχνες διατυπώσεις, που αποσκοπούν να θολώσουν και τα θαλασσινά νερά, σαν και αυτή του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η επιβολή ζωνών αλιείας, περιορισμού της αλιευτικής προσπάθειας και των αλιευτικών εργαλείων, με τη σαφή πρόθεση να οδηγηθούν στην ανεργία οι μικρομεσαίοι ψαράδες, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και αποδοχής της κοινοτικής και κυβερνητικής υποκρισίας. Οσο για τα δολώματα, που ρίχνονται με δέλεαρ κάποιες ψευτο-επιδοτήσεις για αλλαγή επαγγέλματος και επανακατάρτιση, δεν πείθουν.

Από κοντά ήρθε χτες και ο υπουργός Γεωργίας για να ανακοινώσει το πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη στην αλιεία... Ανακοίνωσε ότι οδηγούνται στη διάλυση 355 αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2000-2006. Το δυστύχημα, ανάμεσα στα άλλα, είναι πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει και προεκλογική οσμή, αφού εμφανίζεται ως κυβερνητική παροχή στους 355 δικαιούχους το ότι θα τους «μοιραστούν» 12 εκατ. ευρώ, για να σταματήσουν να είναι ψαράδες. Κι όπως φαίνεται από την ανακοίνωση, τα σκάφη που φεύγουν είναι κάτω από 12 μέτρα, πράγμα που δείχνει πού το πάνε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ