Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Προεκλογικά αναμασήματα για τη φορο-μεταρρύθμιση

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ξαναανακοίνωσε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους άμεσους φόρους. «Τσιμουδιά» για την κατάργηση των φοροεκπτώσεων που αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά

Σε... βαποράκι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ θέλει, ανάμεσα στα άλλα, να μετατρέψει τα Μέσα Ενημέρωσης η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Ν. Χριστοδουλάκης ακολουθώντας την τακτική που εγκαινίασε τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του Κ. Σημίτη, δημοσιοποίησε χτες για δεύτερη και τρίτη φορά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την άμεση φορολογία και τις μεταβιβάσεις ακινήτων από κληρονομιές, γονικές παροχές κλπ. Ο λόγος μιας τέτοιας τακτικής είναι κατανοητός, αφού η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περάσει στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι πρόκειται για μέτρα που οδηγούν στη φοροαπαλλαγή των εργαζομένων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Οπως προκύπτει και από τα κείμενα των νομοσχεδίων και είναι γνωστό από τις αρχές του περασμένου μήνα:

  • Το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους πηγαίνει στα 10.000 ευρώ (από 8.400).
  • Το ατομικό αφορολόγητο όριο για οικογένεια με 1 παιδί πηγαίνει στα 11.000 ευρώ (από 9.000 σήμερα), για 2 παιδιά στα 12.000 ευρώ (από 9.800 σήμερα) και για 3 παιδιά και πάνω στα 20.000 ευρώ.
  • Με την αύξηση των αφορολόγητων ποσών επέρχεται και η κατάργηση της πρώτης κλίμακας (με συντελεστή 5%) και για τους μη μισθωτούς.
  • Τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη αναγνωρίζονται μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ, ενώ αντί έκπτωσης από το εισόδημα θα αφαιρείται το 15% της σχετικής δαπάνης από το φόρο.
  • Καταργείται η απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας και αντί αυτής θα αφαιρείται το 15% των τόκων που πληρώθηκαν από το φόρο.
  • Τα ασφάλιστρα ζωής εκπίπτουν από το εισόδημα για ποσό μέχρι τα 1.000 ευρώ. Με το μέτρο αυτό δίνονται φορολογικά κίνητρα για ιδιωτικές ασφαλίσεις.
  • Καταργούνται για όλους οι ειδικές εκπτώσεις για αγορά συσκευών, καθώς και οι δαπάνες αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Επιβάλλεται φόρος 10% στο εισόδημα από μίσθωση κατοικιών που θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία θεατών - επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πασιφανές ότι τέτοιου είδους μέτρα μόνο σε πραγματική ελάφρυνση δεν οδηγούν τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού ακόμα και τα 15 ευρώ που θα πάρουν επιστροφή φόρου το 2004 οι φορολογούμενοι, που την επόμενη χρονιά θα έχουν εισόδημα 10.500 ευρώ δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Ούτε η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από τα μέτρα, που θα είναι περί τα 180 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα 12.500 ευρώ, αποτελεί... τομή στην πολιτική στήριξης της οικογένειας. Πολύ περισσότερο, που, όπως και να προσεγγίσει κανείς το θέμα, το όποιο «όφελος» από τα μέτρα έχει από καιρό εξανεμιστεί από τις απώλειες που υπέστησαν τα λαϊκά εισοδήματα από τις ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος. Με δυο λόγια, τα μέτρα:

  • Δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις απώλειες, που είχαν τα λαϊκά εισοδήματα από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας των τελευταίων χρόνων και από τις συνεχείς ανατιμήσεις.
  • Οδηγούν σε σημαντική φορολογική επιβάρυνση τις οικογένειες που θα καταφέρουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο.
  • Στην καλύτερη περίπτωση - όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία - το συνολικό «όφελος» μοιράζεται κατά 50% ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά και σε μια χούφτα επιχειρηματίες.
  • Ωφελούν περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα, ενώ οι ανακοινώσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες αποτελούν ακόμα μια κυβερνητική κοροϊδία.
  • Μειώνουν παραπέρα την προοδευτικότητα της άμεσης φορολογίας, που τείνει πια να εξομοιωθεί με το χαρακτήρα που έχουν οι έμμεσοι φόροι, αφού παραμένουν πλέον μόνον τέσσερα φορολογικά κλιμάκια.
  • Εξομοιώνουν, ανεξάρτητα εισοδήματος, την έκπτωση φόρου, που θα ισχύει για διάφορες οικογενειακές δαπάνες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ