Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεθοδεύσεις υπονόμευσης της ΔΕΗ

O θόρυβος των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ το Φλεβάρη του 1996 κατέληξε πάλι σε κλιμακωτά τιμολόγια, σε νόμο - "φονιά" της ΔΕΗ (καταργείται σιγά σιγά ο δημόσιος χαρακτήρας της) και σε λεόντειες μυστικές συμφωνίες για παραγωγή ιδιωτικού ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (ΦΑ), με αρχή την ίδρυση μονάδας φυσικού αερίου για εκμετάλλευση από τον Κοπελούζο του ενεργειακού κέντρου ηλεκτρικής ενέργειας της Κοζάνης.

Μια σειρά από υπέροχες κουβέντες και τεχνοκρατικές ορολογίες ειπώθηκαν και λέγονται για να μας πείσουν ότι για όλα φταίει ο αναχρονισμός της ΔΕΗ και "η ανικανότητά" της να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό που επιβάλλει για το 2000 η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις πραγματικές κατευθύνσεις για την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας:

Πρώτον,ν' ακριβαίνουν κι άλλο το ελληνικό ρεύμα γιατί δεν τους βολεύει η τιμή του για συναγωνισμό, μιας και είναι η φτηνότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της EURELECTRIC.

Δεύτερον,και ουσιαστικό, ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ την απαιτούμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κύρια να τη μεταφέρει ανέξοδα, από τρίτες χώρες της Ανατολής (ιδιαίτερα από τις πρώην σοσιαλιστικές), προς φτηνή κατανάλωση των δυτικοευρωπαϊκών ηλεκτροβόρων τραστ. Αυτοί, έχοντας φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούν ν' ανταγωνιστούν το πολυεθνικό κεφάλαιο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Με προοπτική τα παραπάνω έχουν δρομολογήσει μια σειρά από ρυθμίσεις προκειμένου να συγκλίνουν στο στρατηγικό ζήτημα της ΕΕ, τον έλεγχο της ενέργειας, που παραμένει ουσιαστική διαφωνία των αλληλοεμπλεκομένων συμφερόντων, για το προχώρημα της αναθεώρησης της Συμφωνίας του Μάαστριχτ. Με αυτή τη λογική και στα χρονικά πλαίσια που βάζουν οι οδηγίες, το ΠΑΣΟΚ "πέρασε" δύο νόμους για τη διάλυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το νόμο 2244/94 για το ξεπούλημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και το φετινό νόμο για δήθεν εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, όπου από τα μέσα διαλύει ό,τι υπάρχει δημόσιο και κοινωφελές στη ΔΕΗ.

Ανησυχούν όμως ακόμα για τη φτηνή τιμή του ρεύματος της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται από το εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη. Προς τα κει εξασφαλίζουν, στην τελευταία οδηγία για την ενέργεια, να μην αναφέρονται πουθενά τα ορυχεία λιγνίτη και, μέσω του άρθρου 8 της ίδιας οδηγίας, περιορίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ντόπιες πρωτογενείς πηγές ενέργειας στο 27%.

Χτυπούν στη ρίζα το φυσικό μονοπώλιο της ΔΕΗ με κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη και σπρώχνουν με όλες τις μεθοδεύσεις τους, και τώρα με τους δύο νόμους του ΠΑΣΟΚ:

α) Τη συμφωνία της κυβέρνησης να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από ΦΑ.

β) Ο σταθμός ΦΑ στην Κοζάνη που θα μπορεί να πουλάει στους Αλβανούς - τα ιδιωτικά ορυχεία Φλώρινας - τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα στα νησιά και την Κρήτη, τις θεσμοθετημένες υπεργολαβίες των ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΚΑΤ.

γ) Το σταμάτημα των επενδύσεων στην παραγωγική ανάπτυξη της ΔΕΗ - τον αλχημικό περιορισμό των δανεισμών της ΔΕΗ, που οφείλεται στην επενδυτική της απραξία, μέχρι την υπέρογκη αγορά πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό.

Το προωθούμενο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας για κάλυψη της ζήτησης είναι εσκεμμένο και εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια χτυπήματος της παραγωγής μας σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη. Επίσης, σοβαρή συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση έχει η επιβολή του 5% ανταποδοτικότητας επί της εξόρυξης του λιγνίτη με εντολή της ΕΕ. Ετσι βάλλουν κατευθείαν εναντίον της φτηνής τιμής του ρεύματος και αποκλείουν παραγωγή του από τα ορυχεία. Να πώς έχει το ζήτημα με το ενεργειακό έλλειμμα:

Κάθε χρόνο αγοράζουμε 1.112 γιγαβατώρες που μας στοιχίζουν 8 δισ. δρχ. Μία μονάδα λιγνιτική 300 μεγαβάτ (όση είναι η ετήσια έλλειψη σε ρεύμα) στοιχίζει 7 δισ. δρχ. Το κέρδος από τη λιγνιτική γιγαβατώρα είναι πάνω από διπλάσιο γιατί στοιχίζει 3 εκατ. 155 χιλ. δρχ., ενώ η εισαγόμενη 7 εκατ. 150 χιλ. δρχ. Επίσης, ασύμφορη είναι η εισαγωγή λιθάνθρακα από τη Βρετανία για εμπλουτισμό των λιγνιτών, αφού η γιγαβατώρα που παράγεται από λιθάνθρακα στοιχίζει 8 εκατ. δρχ.

Είναι πραγματικότητα όμως η "ενεργειακή πείνα" όπως ισχυρίζονται;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών), από τα ήδη εξορυσσόμενα κοιτάσματα λιγνίτη μπορούμε να καλύψουμε, μαζί με την κατ' έτος ζήτηση, την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας για άλλα 40 χρόνια περίπου. Από τα επιστημονικά διαπιστωμένα κοιτάσματαμπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια για 100 χρόνια περίπου, μαζί με την αύξηση της ζήτησης χωρίς τον υπολογισμό των τυρφολιγνιτών των Φιλίππων. Πέρα από τα παραπάνω, με την τελευταία μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για πυρολυτική αεριοποίηση των λιγνιτών και της τύρφης (μέθοδος Βαλκανά), υπερδιπλασιάζεται η ζωή των λιγνιτών με ανέβασμα του βαθμού απόδοσης και σχεδόν μηδενισμό της ρύπανσης. Αν πράγματι δεν εγκληματούν εις βάρος του ελληνικού λαού, πρέπει άμεσα:

α) Να αγοραστεί η μελέτη του ΕΜΠ, η οποία πουλήθηκε με ευθύνη κυβέρνησης και ΔΕΗ στη ΒΙΟΚΑΤ και από εκεί οδεύει στα γερμανικά τραστ. Ετσι θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση των λιγνιτών με παράλληλη κάθετη μείωση της ρύπανσης.

β) Να αφαιρεθούν τα ιδιωτικά ορυχεία ξυλίτη Φλώρινας από τους ιδιώτες και να περιέλθουν στο δημόσιο, για εμπλουτισμό των λιγνιτών με ξυλίτη.

γ) Να .....διανοιχτούν άμεσα, σύμφωνα με τις ανάγκες και με συγκεκριμένο προγραμματισμό, τα κοιτάσματα του λιγνίτη Προαστείου Πτολεμαϊδας, Αναργύρων Αμυνταίου, Κομηνών Πτολεμαϊδας, Ανατολικού Πτολεμαϊδας, Φλώρινας, Κοζάνης - Σερβίων, Ελασσόνας και της Δράμας, το οποίο μπορεί να καταστεί το δεύτερο μετά την Πτολεμαϊδα ηλεκτροενεργειακό κέντρο. Αυτά δίνουν συνολικά 3.545 εκατ. τόνους λιγνίτη, και σε μονάδες παραγωγής 6.300 μεγαβάτ.

Είναι σίγουρο ότι, αν ακολουθηθεί αυτή η ενεργειακή πολιτική, θα μειωθεί κατά πολύ η τιμή ρεύματος, θα αυξηθεί ουσιαστικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα εξαγωγής, ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων, μέσα από ισότιμες, διεθνείς ενεργειακές και εμπορικές σχέσεις.

Πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι είναι ψεύτικες οι δικαιολογίες για αύξηση της τιμής του ρεύματος, ότι ασύδοτα και απρογραμμάτιστα εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και ότι τη ΔΕΗ την εκμεταλλεύονται ως έμμεσο φορομπηχτικό μηχανισμό απ' τη μια και απ' την άλλη με κλέψιμο των κερδών από τις ντόπιες ηλεκτροβόρους βιομηχανίες. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα και περιορίζουν τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην παραγωγή, μιας και θα γίνουμε νομαρχία των Βρυξελλών. Μας θέλουν μόνο απλήρωτους αχθοφόρους των υπερκερδών τους.

Πρέπει να πληρώσουμε και άλλα, διατείνονται οι ευρωλάγνοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την περιβόητη σύγκλιση. Και θα πληρώσουμε και με τον ιδρώτα μας και με το αίμα μας, αν δε χτιστεί κοινό μέτωπο αντίστασης όλου του λαού ιδιαίτερα για τέτοια ζητήματα.

Σταύρος ΒΛΑΧΟΣ

Μέλος ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι είναι ψεύτικες οι δικαιολογίες για αύξηση της τιμής του ρεύματος, ότι ασύδοτα και απρογραμμάτιστα εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και ότι τη ΔΕΗ την εκμεταλλεύονται ως έμμεσο φορομπηχτικό μηχανισμό απ' τη μια και απ' την άλλη με κλέψιμο των κερδών από τις ντόπιες ηλεκτροβόρους βιομηχανίες. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα και περιορίζουν τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην παραγωγή, μιας και θα γίνουμε νομαρχία των Βρυξελλών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ