Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Στρατοκρατούμενη" πόλη το Ναύπλιο

Ισχυρές δυνάμεις βατραχανθρώπων, λιμενικών και αστυνομικών, έζωσαν το λιμάνι και την πόλη του Ναυπλίου, υπακούοντας στις εντολές αμερικάνικης πρεσβείας και ΥΕΝ και προκειμένου να βοηθήσουν το "πειρατικό" πλοίο "Μάρκο Πόλο" να σπάσει το καμποτάζ. Απρόκλητοι υποστηριχτές της όλης επιχείρησης, ο δήμαρχος της πόλης και κάποιοι "μαγαζάτορες"

Στρατοκρατούμενη περιοχή θύμιζε χτες το λιμάνι και η πόλη του Ναυπλίου, κατά παραγγελία της αμερικάνικης πρεσβείας και με τις εντολές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ισχυρές δυνάμεις βατραχανθρώπων και λιμενικών είχαν ζώσει το λιμάνι προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα του - αμερικάνικης ιδιοκτησίας - κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" και να το βοηθήσουν να σπάσει για πέμπτη φορά το καμποτάζ και δε δίστασαν να προπηλακίσουν τους ναυτεργάτες που υπερασπίζονταν μαχητικά την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ και το δικαίωμά τους στη δουλιά. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν ακροβολιστεί στην πόλη.

Η όλη επιχείρηση βρήκε απρόκλητους υποστηρικτές τον δήμαρχο της πόλης, Γ. Τσούρνο και κάποιους "καταστηματάρχες" που εμφανίστηκαν στο λιμάνι από νωρίς το πρωί. Πρόκειται για εδώ και μέρες ενορχηστρωμένη προσπάθεια να χτυπηθεί το ιερότερο δικαίωμα των εργατών, το δικαίωμα στη δουλιά, με μεθοδευμένα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και με αποκορύφωμα την προχτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - με οριακή πλειοψηφία - που αποδεχόταν τον ελλιμενισμό του "πειρατικού" πλοίου. Μάλιστα χτες ο δήμαρχος προέτρεπε κατοίκους και μαγαζάτορες να έρθουν να συνταχθούν δίπλα στους λιμενικούς και ζητούσε επειγόντως την εμφάνιση εισαγγελέα!

Κόντρα στη λογική της υποταγής, το Εργατικό Κέντρο της πόλης, αλλά και οι Ομοσπονδίες Επισιτισμού - Τουρισμού και Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) με αποφάσεις των οργάνων τους, δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών.

Στις 9.45, καθώς οι λάντζες του "Μάρκο Πόλο" είχαν αποτύχει να αποβιβάσουν του Αμερικανούς στο λιμάνι του Ναυπλίου, οι δυνάμεις του Λιμενικού επιχείρησαν να τους βοηθήσουν. Ετσι την ώρα που οι ναυτεργάτες πέταγαν τους κάβους των λαντζών στη θάλασσα, οι λιμενικοί με κιγκλιδώματα αλλά και με τα κορμιά τους πίσω απ' αυτά προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν ελεύθερο χώρο για τους Αμερικανούς. Η αλυσίδα που αμέσως έφτιαξαν οι ναυτεργάτες γύρω τους, ματαίωσε και αυτή την προσπάθεια. Οι λάντζες ξαναβρέθηκαν στη θάλασσα,ενώ λιγοστοί "καταστηματαρχες" συγκεκριμένων πολιτικών αποχρώσεων και προφανώς καθοδηγούμενοι δημιουργούσαν εντάσεις κατηγορώντας τους ναυτεργάτες ότι καταστρέφουν την πόλη τους. Η απάντηση ήρθε αυτόματα απ' τον γραμματέα της ΠΕΜΕΝ, Σάββα Τσιμπόγλου - μολονότι προηγουμένως τραμπούκοι επιχείρησαν να του σπάσουν την ντουντούκα και να τον προπηλακίσουν - που είπε "δεν έχουμε τίποτα μαζί σας όπως άλλωστε και με τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. "Το πρόβλημά μας είναι με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία του πλοίου, η οποία είναι ξένη όπως και το πλοίο της, η σημαία του και το πλήρωμά του". Ο Σ. Τσιμπόγλου υπενθύμισε προς όλους ότι η προκλητική πέμπτη εμφάνιση του "Μάρκο Πόλο" στα νερά του Ναυπλίου αν δεν αποτραπεί θα θέσει τα θεμέλια για να βρεθούν στην ανεργία και άλλοι Ελληνες ναυτεργάτες και άλλοι Ελληνες εργαζόμενοι. Τα ίδια μεταφράστηκαν και στα αγγλικά ώστε να ενημερωθούν και οι επιβάτες του "Μάρκο Πόλο" για το τι συμβαίνει.

Οταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του, γύρω στις 10 το πρωί, το γνωστό και από τις προηγούμενες "αποβάσεις" πλοίο "Μανταλένα", αποκαλύφθηκε και ο ταυτόσημος ρόλος των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και των περιβόητων "καταστηματαρχών". Με κλοτσιές, από δυο κατευθύνσεις αντιμετώπισαν τους ναυτεργάτες που επιχειρούσαν να αποτρέψουν το "Μανταλένα" να δέσει. Στη συνέχεια μάλιστα οι "καταστηματάρχες" προσπάθησαν να ανασυνταχθούν και ο "επικεφαλής" τους, προέτρεψε τους συναδέλφους του, να πετάξουν τους ναυτεργάτες στη θάλασσα για να ξεμπερδεύουν...

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως "παρά τις όποιες προβοκάτσιες και από όπου και αν προέρχονται, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ