Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κώδιξ συμπεριφοράς διαδηλωτή!

Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί και άλλοι επιστήμονες, με άριστη φυσική κατάσταση και, φυσικά, οπλισμένοι θα είναι οι σύγχρονοι ασφαλίτες, που θα φροντίζουν για την έγκαιρη εκτόνωση των κοινωνικών κρίσεων

Με χαφιέδες - ασφαλίτες, στρατολογημένους από το χώρο του, έτσι κι αλλιώς, πλεονάζοντος επιστημονικού δυναμικού της χώρας, οι οποίοι θα ονομάζονται "διαπραγματευτές", θα έχουν άριστη φυσική κατάσταση και βεβαίως θα οπλοφορούν, ενισχύεται ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός.

Μπροστά στη συνεχιζόμενη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, την αύξηση της ανεργίας, την αποδιάρθρωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, την εξαθλίωση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές εκρήξεις, η άρχουσα τάξη παίρνει τα μέτρα της. Μέτρα, για τα οποία επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων όσων έχουν αναλάβει εργολαβικά την προβολή, προώθηση και, εν τέλει, εφαρμογή της πολιτικής του Μάαστριχτ,της "Λευκής Βίβλου" και της περίφημης "σύγκλισης",όλων αυτών, που δε χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν καθημερινά την ευλαβική πίστη τους προς ό,τι βουλιάζει το λαό και αυξάνει τα κέρδη των λίγων.

Η διατήρηση της "εννόμου τάξεως", όπως την αντιλαμβάνεται η άρχουσα τάξη, ανατίθεται, πέρα από τη χρέωση που έχουν οι υπάρχοντες κατασταλτικοί μηχανισμοί, και σε ένα νέο "μηχανισμό διαχείρισης των κοινωνικών κρίσεων". Και για να μη μένει αμφιβολία περί του ποιος είναι ο εχθρός, συντάσσεται και ένας "κώδικας συμπεριφοράς των διαδηλωτών"! Τυπικά, εμπνευστές του όλου σχεδιασμού φέρονται κάποια ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, που όλως τυχαία συμβαίνει να έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Η προώθηση αυτού του μηχανισμού και η σύνταξη του κώδικα γίνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κώστας Γείτονας,αναζητά ταυτόχρονα συμμάχους στα ίδια τα συνδικάτα και στις ηγεσίες τους. Ηδη, έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που τυχαίνει να είναι και μέλη της απερχόμενης ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Εχουν ενημερωθεί, επίσης, τα σωματεία των αστυνομικών, ενώ ο υπουργός πρόκειται να καλέσει στο γραφείο του και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να εξασφαλίσει μία όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Η "πρωτοβουλία" του υπουργείου αναπτύσσεται στο όνομα της "επιβολής της τάξης", αλλά και της "αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας". Δε χωρά, όμως, καμιά αμφιβολία ότι αυτό που στην πραγματικότητα θέλει να ελέγξει, με κάθε μέσο και τρόπο, το υπουργείο είναι οι πιθανές εκρήξεις στο μαζικό κίνημα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την άρχουσα τάξη είναι οι κοινωνικές εντάσεις και όχι η ταλαιπωρία που προκαλείται στους πολίτες μιας πόλης από τα μποτιλιαρίσματα και τις καταλήψεις των δρόμων.

Σύμφωνα με παλιότερη πρόταση αξιωματικών της Αστυνομίας, αλλά και στελεχών άλλων υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών που είχαν παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση "εκτάκτων καταστάσεων", στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης και εκτόνωσης των κρίσεων. Ως περιτύλιγμα της "καραμέλας", χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι ο μηχανισμός αυτός δε θα ασχολείται μόνο με τις κοινωνικές κρίσεις, αλλά θα βοηθά το έργο των αστυνομικών ευρύτερα, σε περίπτωση σύγκρουσης με επικίνδυνους κακοποιούς, αεροπειρατές, απαγωγείς, στασιαστές κρατούμενους κ.ά.

Ειδικά προσόντα

Οι "διαπραγματευτές κρίσεων" προτείνεται να μην ανήκουν στο αστυνομικό σώμα, αλλά να προσλαμβάνονται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ με μεταπτυχιακές σπουδές σε ψυχολογία, επικοινωνιολογία, εγκληματολογία, κοινωνιολογία και νομική. Για την εξοικείωση με το χώρο της Αστυνομίας, προτείνεται να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια και στη σχολή της Αστυνομίας, αλλά και στους χώρους εκπαίδευσης των ΜΑΤ και των άλλων ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και του στρατού. Οι "διαπραγματευτές" πρέπει να οπλοφορούν και να διατηρούν άριστη φυσική κατάσταση. Μετά από έγκριση του αρχηγού της Αστυνομίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν, πανελλαδικά, όπου τους χρειάζεται η Αστυνομία. Ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός, δηλώνεται αρμοδίως, αλλά τότε προς τι η άριστη φυσική κατάσταση και η οπλοφορία; Με τις προτάσεις που θα κάνουν, λένε, θα επιδιώκουν την εκτόνωση της κρίσης, ή θα μεσολαβούν πριν εκδηλωθεί η κρίση για να οδηγούν τα πράγματα σε ήπιες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της αστυνόμευσης και της νέας φιλοσοφίας, την οποία πρώτος ο Στ. Παπαθεμελής, που την εξήγγειλε ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, ονόμασε "επιθετική αστυνόμευση", δηλαδή επέμβαση πριν λάβει χώρα το γεγονός, κύριος στόχος τους θα είναι ο "εχθρός λαός". "Επιθετική αστυνόμευση" ήταν, άλλωστε, και η άλλη πρωτοφανής επιχείρηση της Αστυνομίας, που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αιγάνη Λάρισας. Οπου, ένα χωριό επί τρεις μέρες ήταν σε κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ, που δεν επέτρεπαν σε κανέναν ούτε την έξοδο, ούτε στην είσοδο σ' αυτό (ούτε καν στους μαθητές και τον ...ταχυδρόμο) γιατί, λέει, οι κάτοικοί του σκόπευαν να κλείσουν την Εθνική Οδό, διαμαρτυρόμενοι για προβλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ