Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενιαίος δημόσιος φορέας

Καθώς ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων προβλέπει την εκχώρηση ουσιαστικά του τραμ στους ιδιώτες, ο δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης,μιλώντας στο "Ρ", σημειώνει τη ριζική αντίθεση του δήμου με την κατασκευή του τραμ από ιδιώτη. "Το έργο" σημειώνει "πρέπει να γίνει με χρηματοδότηση από το κράτος, δηλαδή από τις δημόσιες επενδύσεις του κρατικού προϋπολογισμού". Επισημαίνει, ακόμα, ότι χρειάζεται ενιαίος φορέας, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για όλη την Αττική, φορέας σχεδιασμού, εκτέλεσης και διαχείρισης των συγκοινωνιών, στον οποίο να εντάσσεται το τραμ και το μετρό.

"Ο σχεδιασμός από έναν ενιαίο φορέα για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η σφαιρική θεώρηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι στοιχεία απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά όλο το σύστημα, επισημαίνει. Ο Δήμος Αθηναίων μαζί με μερικούς ακόμα δήμους, αν προχωρήσουν μόνοι τους για να λύσουν ένα μικρό μέρος του συνολικού προβλήματος θα δημιουργήσουν τελικά μεγαλύτερες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έλλειψη ενιαίου φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης και η εφαρμογή του συστήματος των "κορμών", προκάλεσαν, τελικά, μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας, καθώς δεν υπήρχε ικανοποιητική σύνδεση των μέσων μαζικής μεταφοράς μεταξύ τους" υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο δήμαρχος τονίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ιδιαίτερο ρόλο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου, με αρμοδιότητες και πόρους. Να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των συγκοινωνιών. Το εισιτήριο να είναι ενιαίο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να επιδοτείται από το κράτος.

Τέλος, σημειώνει ότι το τραμ είναι ένα μέσο μαζικής μεταφοράς με μεγάλες δυνατότητες, το οποίο, αν τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να προσφέρει μεγάλη εξυπηρέτηση και να δώσει σημαντικές λύσεις στα προβλήματα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ